Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-parlamentti hyväksyi vuosia vatkatun matkustajatietodirektiivin terroristien jahtaamiseksi

Direktiivin hyväksynnälle antoivat pontta Brysselin maaliskuiset terrori-iskut.

Ulkomaat
 

Bryssel

Euroopan parlamentti hyväksyi torstaina vuosikausia vatkatun direktiivin, jolla velvoitetaan lentoyhtiöt luovuttamaan viranomaisille EU:n ulkopuolelle lähtevien ja sieltä tulevien lentojen matkustajia koskevia tietoja.

EU:ssa ajatellaan, että PNR-direktiivi matkustajarekisteritiedoista on merkittävä työkalu terrorismin ja salakuljetuksen vastaisessa työssä. Jäsenmaiden sisäministerit pääsivät sopuun direktiivistä viime joulukuussa.

”Meillä on nyt erinomainen työkalu taistella terrorismia ja salakuljetusta vastaan. Keräämällä, jakamalla ja analysoimalla matkustajarekisteritietoja tiedustelupalvelut voivat löytää ja tutkia epäilyksiä herättävää käytöstä”, totesi parlamentissa mietinnön esittelijänä toiminut brittimeppi Timothy Kirkhope tiedotteessaan.

Hänen mukaansa PNR-direktiivi ei ole mikään kaiken ratkaiseva hopealuoti terroristeja vastaan, mutta vastaavanlaiset kansalliset järjestelyt ovat osoittautuneet tehokkaiksi.

Suomi on toivonut direktiivin nopeaa hyväksyntää. Sisäministeri Petteri Orpo patisti parlamenttia maaliskuussa toimiin direktiivin hyväksynnässä.

Direktiivin syntyminen on jälleen yksi osoitus siitä, miten hitaasti jotkin asiat EU:ssa etenevät. Direktiivi pantiin vireille vuonna 2011, mutta se kaatui parlamentin kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunnassa 2013.

Direktiivin hyväksynnälle antoivat pontta Brysselin maaliskuiset terrori-iskut kansainväliselle lentokentälle ja EU-korttelissa sijaitsevalle metroasemalle. Iskuissa kuoli 32 ihmistä ja kolme itsemurhaterroristia.

EU-parlamentti hyväksyi direktiivin äänin 461 puolesta ja 179 vastaan. Yhdeksän meppiä äänesti tyhjää.

Huolta direktiivissä on aiheuttanut esimerkiksi henkilötietojen suoja ja tietojen säilyttäminen. Nämä huolet direktiivi pyrkii ottamaan huomioon, EU-parlamentista tiedotetaan.

Uusien sääntöjen myötä jäsenvaltioiden on perustettava tai nimettävä viranomainen, joka toimii matkustajarekisteritietojen (PNR) käsittelystä vastaavana matkustajatietoyksikkönä.

Kyseisen yksikön on nimettävä tietosuojavastaava, joka vastaa tietojen valvonnasta ja henkilötietojen suojaamisesta. Yksittäistä matkustajaa koskevat tiedot voidaan luovuttaa kokonaisuudessaan vain ”erittäin tiukkojen ehtojen” täyttyessä.

Esimerkiksi henkilön etnisen alkuperän, terveydentilan, poliittiset mielipiteet tai uskonnollisen vakaumuksen paljastavien tietojen käsittely on kiellettyä.

Matkustajarekisteritiedoilla tarkoitetaan matkan varaus- ja check in -vaiheissa lentoyhtiöille annettavia tietoja, kuten yhteystietoja sekä tietoja matkustuspäivistä ja -reitistä, matkatavaroista ja maksutavoista, parlamentista selvennetään.

Vaikka direktiivi koskee ensisijaisesti vain EU:n ulkopuolista lentoliikennettä, jäsenmaat voivat halutessaan soveltaa sääntöjä myös EU:n sisäiseen lentoliikenteeseen.

PNR-direktiivi pitää juottaa jäsenmaiden lainsäädäntöihin kaksi vuotta sen voimaanastumisen jälkeen. Se edellyttää vielä jäsenmaiden muodollista hyväksyntää.

EU-maiden tietojenvaihtoa on kritisoitu voimakkaasti eri terrori-iskujen yhteydessä. Esimerkiksi monien maiden tiedustelupalvelut ovat haluttomia jakamaan tietoja, joilla iskuja voitaisiin estää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat