Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin lentoliikenteen pysäyttänyt häiriö on uusi löytö avaruussäässä – aiemmin syyksi epäiltiin Venäjän kyberhyökkäystä

Venäjän kyberhyökkäyksen on epäilty pysäyttäneen Ruotsin lentoliikenteen viime vuoden lopulla. Ilmiölle on löytynyt luonnollisempi, vaikkakin harvinainen selitys, kertoo Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori.

Ulkomaat
 
Ville Hildén
Arlanda oli yksi Ruotsin kolmesta lentokentästä, joiden liikenteen tutkan sekoittuminen seisautti viime marraskuussa.
Arlanda oli yksi Ruotsin kolmesta lentokentästä, joiden liikenteen tutkan sekoittuminen seisautti viime marraskuussa. Kuva: Ville Hildén

Ruotsissa lentokenttien tutkat marraskuussa sekoittanut omalaatuinen tapahtumasarja johtui poikkeuksellisen voimakkaasta auringon radiopurkauksesta, joka osui auringonlaskun aikaan suoraan kenttien tutkien taajuudelle.

Bromman, Arlandan ja Landvetterin lentokenttien liikenne pysähtyi noin tunniksi iltapäivällä 4. marraskuuta 2015.

Norjalainen verkkolehti Aldrimer esitti tiistaina nimettömiin Nato-lähteisiin viitaten, että kyseessä olisi ollut Venäjän sotilastiedusteluun jäljitetty kyberhyökkäys.

Aldrimerin mukaan Ruotsin viranomaiset varoittivat samaan aikaan Natoa monimutkaisesta verkkovakoilukampanjasta eli APT:stä ja Nato havaitsi häirintäsignaaleja Itämerellä. Asiasta kertoivat myös Yle ja ruotsalaislehti Aftonbladet.

Aurinkomyrsky oli esillä jo marraskuussa, mutta silloin muun muassa Ruotsin radiolle puhunut avaruustutkija epäili Ruotsin ilmailuviranomaisten kertomaa teoriaa.

Ei ihme, sillä ilmiötä ei ole tunnistettu aikaisemmin, kertoo avaruussäähän erikoistunut tutkimusprofessori Minna Palmroth Ilmatieteen laitokselta.

Kyseessä oli usean tapahtuman summa. Ensinnäkin auringonlasku sai auringosta lähtevän signaalin osumaan tutkiin. Samalla auringosta lähti voimakas radiopurkaus, joka osui juuri tietylle tutkien lähellä olevalle taajuudelle.

”Olen keskustellut eilen ja tänään kollegojeni kanssa Ruotsissa. He ovat onnistuneet selittämään tapahtuman auringonpurkauksesta johtuvaksi ja selittämään ilmiöllä myös aiempia lentoliikenteen häiriöitä muuallakin maailmassa”, Palmroth sanoo HS:lle.

”Esimerkiksi 6. joulukuuta 2006 Kanadassa sattui samantyyppinen tapaus, jossa häiriöitä ilmeni myös Kanadan lentoliikenteessä.”

Marraskuun 4. päivän radiopurkaus oli poikkeuksellisen voimakas.

”Magneettisesti purkaus oli keskinkertainen, mutta radiopurkauksena se oli toiseksi voimakkain havaittu vuoden 1967 jälkeen”, Palmroth kertoo.

Radiopurkauksia mitataan solar flux unit (SFU) -nimisellä yksiköllä. Marraskuun purkaus oli 157 000 SFU-yksikköä, kun Kanadan vuoden 2006 tapaus oli yli miljoona SFU-yksikköä, Palmroth kertoo.

”Samaan aikaan Etelä-Ruotsissa auringonlasku osui näihin lentokenttiin aiheuttaen sen, että radiopurkaus pääsi suoraan häiritsemään tutkien signaalia.”

Lisäksi auringonpurkaus vaikutti yhden gigahertsin radiotaajuudella, joka on lähellä lentokenttien tutkien toimintataajuutta.

Palmroth pitää uutta tietoa merkittävänä.

”Mielestäni tämä olisi syytä saattaa laajempaankin tietoon”, Palmroth sanoo. ”On tärkeää pystyä erottamaan luonnollisten lähteiden vaikutus kriittisten infrastruktuurien toimintaan.”

Ruotsin viranomaiset eivät olleet torstai-iltapäivään mennessä kommentoineet asiaa.

Valtion lentoasemayhtiön Finavian riskienhallintajohtaja Juha-Pekka Pystynen kertoo, ettei Suomen lentokentillä ole havaittu vastaavia tutkan toimintaan liittyviä ilmiöitä.

”Meillä on käytössämme riittävän nykyaikainen tutkajärjestelmä, joten häiriötekijät ovat hyvin harvinaisia.”

Jos auringonpurkaus kuitenkin sattuisi häiritsemään tutkia kuten Ruotsissa, myös Suomessa jouduttaisiin Pystysen mukaan tekemään tilapäisiä muutoksia lentoliikenteeseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat