Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Biologi kantaa asetta ja käsirautoja – Virossa vapaaehtoisilla ”apupoliiseilla” on laajat valtuudet

Apupoliisit Virossa saavat pysäyttää autoja, puhalluttaa kuljettajia sekä ottaa ihmisiä kiinni ja viedä poliisiasemalle.

Ulkomaat
 
Apupoliisi valvoo Tallinnan yössä
Apupoliisi valvoo Tallinnan yössä
Vapaaehtoiset Dein-Tom Tõnsing ja Rasmus Lahtvee partioivat harrastuksekseen palkatta Tallinnan kaduilla. Täydessä poliisivarustuksessa kulkevat apupoliisit täydentävät viikonloppuisin ammattipoliisia. HS seurasi partiota Tallinnan yöhön. Toimittaja: Kaja Kunnas Kuvaus ja editointi: Marko Mumm

Tallinna

Suomessa on herättänyt suurta kohua katupartioita oma-aloitteisesti tekevä Soldiers of Odin -järjestö. Virossa toimii jo yleisesti hyväksytty järjestelmä, jossa vapaaehtoiset voivat partioida kaduilla apupoliiseina.

Lauantai-iltana poliisipartiopäällikkö Lennart Kams lähettää joukon vapaaehtoisia Tallinnan kaduille ammattipoliisin rinnalla: kaksi tietotekniikan kehittäjää, myyntipäällikön, vankilavirkailijan ja erityisoppilaiden koulutusasiantuntijan.

Lisäksi oman itsenäisen apupoliisiparin muodostavat Suojeluskunnan asiantuntija Rasmus Lahtvee ja tiedotuspäällikkö Dein-Tom Tõnsing. Koulutukseltaan Lahtvee on biologi, Tõnsing kulttuurihistorioitsija.

Tänä yönä he partioivat keskustassa. Juhlat kaupungissa ovat alkamassa, ja siellä täällä näkyy pieniä porukoita pulloineen.

Lahtveellä ja Tõnsingillä on partiopoliisin täysvarustus. Siihen kuuluvat käsiraudat, teleskooppinuija, pistooli ja poliisiauto.

Marko Mumm
Apupoliisit Dein-Tom Tõnsing ja Rasmus Lahtvee odottivat, että Tallinnan vapauden aukion reunalle sammuneen nuorukaisen isä tulee paikalle.
Apupoliisit Dein-Tom Tõnsing ja Rasmus Lahtvee odottivat, että Tallinnan vapauden aukion reunalle sammuneen nuorukaisen isä tulee paikalle.

Miehet valmistautuvat pitkään yöhön ostamalla kahvit apupoliisin hintaan 70 senttiä muki Olerexin huoltoasemalta Tallinnan sataman läheltä. Juuri silloin myyjä huomaa, että yksi polttoainetta tankannut asiakas poistuu maksamatta.

Kahvimukit kädessä apupoliisit säntäävät asiakkaan perään. Poliisiauton siniset valot vilkkuvat, ja musta Nissan pysähtyy.

Kuljettaja näyttää säikähtäneeltä. Hän palaa huoltoaseman kassalle anteeksi pyydellen.

Nyt apupoliisit voivat nauttia jäähtyneen kahvinsa.

”Pääero poliisiin verrattuna on, että me emme määrää sakkoja”, sanoo Tõnsing.

Marko Mumm
Apupoliisi Dein-Tom Tõnsing kirjaa muistiin illan tapahtumat.
Apupoliisi Dein-Tom Tõnsing kirjaa muistiin illan tapahtumat.

Apupoliisit voivat pysäyttää autoja ja puhalluttaa kuljettajia, ottaa ihmisiä kiinni, panna käsirautoihin ja kuljettaa poliisiasemalle. He käyvät myös kodeissa perheriitojen ja ravintoloissa tappelujen vuoksi. Puistoista he poimivat alkoholia nauttivia alaikäisiä.

Ammattipoliisille vapautuu vastaavasti aikaa vaativampiin tehtäviin. Maaseudulla paikallisille tuttu apupoliisi voi jo läsnäolollaan ehkäistä tilanteiden kärjistymisen.

”Haluamme huolehtia siitä, että oma kotiympäristömme on turvallinen”, sanoo Tõnsing.

Puheen keskeyttää hiljaisuus. Apupoliisit kuuntelevat radiopuhelimiaan. Poliisin valvontakeskus on havainnut Virukadulla taskuvarkaiden joukon, joka on piirittänyt turistipariskuntaa.

Vanhempi suomalainen pariskunta näyttää hämmentyneeltä, kun apupoliisit varoittavat taskuvarkaista. Kukkarot ovat tallella.

Pian poliisin valvontakeskus hälyttää Tõnsingin ja Lahtveen uudestaan paikalle. Taskuvarasryhmässä on havaittu eräs etsintäkuulutettu.

Virukadun suunnasta Aiakatua pitkin juoksee nuori mies, joka ei aluksi tottele pysähtymiskäskyä.

”Maahan”, komentaa Tõnsing.

”Mitä tarkoitat? Olen suomalainen jätkä”, mies sanoo.

Suomalainen Lauri oli juovuksissa lyönyt vetoa, että jaksaa juosta korttelin ympäri eikä havainnut pysähtymismääräystä. Etsintäkuulutettu jäi lähistöllä toisen poliisipartion haaviin. Taskuvarashälytyksiä ei enää tule.

Alun perin Tõnsing ja Lahtvee ilmoittautuivat apupoliiseiksi kevään 2007 patsasmellakoiden aikana. Poliisi kehotti silloin ihmisiä liittymään apupoliiseihin, jos nämä halusivat auttaa järjestyksenvalvonnassa.

Mellakoiden seurauksena apupoliisijärjestelmä muuttui yleisesti hyväksytyksi osaksi yhteiskuntaa. Vuosien mittaan arvostus on kasvanut, apupoliisien valtuudet laajentuneet ja motiivit muuttuneet.

”En mitenkään voisi lopettaa, sillä poikani arvostaa minua juuri apupoliisitoimintani vuoksi”, sanoo Tõnsing.

Nykyisin apupoliisitoiminnasta on tullut Tõnsingille ennen muuta harrastus, joka rikkoo lapsiperheen arkirutiineja.

Apupoliisit kiertävät pimeitä puistoja, valaisevat taskulampuilla nuorten ryhmiä ja tarkastavat iän henkilöpapereista. Jokaisen ryhmän kohdalla poliisit muistuttavat:

”Alkoholin nauttiminen julkisella paikalla on kielletty Viron tasavallassa.”

Kun alaikäisiä ei ole joukossa, apupoliisit toivottavat hyvää illan jatkoa.

Vanhankaupungin kävelyalueelta apupoliisit passittavat pois autoja. Välillä he sammuttavat roskapöntön palon.

Yksi hälytys poliisin valvontakeskuksesta on musiikkiklubin eteen Müürivahekadulle. Jalkakäytävällä makaa mies käsiraudoissa ja nippusiteessä. Kieli on vielä vapaa: Hän irvistelee ja huutelee.

”Rauhoitu”, sanoo Tõnsing.

Apupoliisien tehtävä on avata siteet, nostaa mies ylös ja pidellä kiinni, kun siviiliasuiset poliisit tutkivat miehen taskut. Ilmeisesti häntä epäillään huumediileriksi. Apupoliisit kuljettavat hänet poliisiasemalle tutkittavaksi.

Marko Mumm
Apupoliisit auttoivat poliisia tutkimaan huumausainerikkomuksesta epäillyn miehen taskut Tallinnan vanhassakaupungissa lauantai-iltana.
Apupoliisit auttoivat poliisia tutkimaan huumausainerikkomuksesta epäillyn miehen taskut Tallinnan vanhassakaupungissa lauantai-iltana.

Apupoliisit eivät saa palkkaa työstään. Moni on mukana periaatesyistä.

”Halusin ymmärtää yhteiskunnan nurjaa puolta ja muuttaa sitä paremmaksi”, Tõnsing sanoo.

”Poliisi on auttava järjestö, eikä rankaiseva, kuten monet ajattelevat. Viro on niin pieni valtio, että jokainen ihminen on tärkeä.”

Aamuyöllä ohikulkija on havainnut Vapaudenaukion liepeillä korkean muurin reunalla nuokkuvan nuoren miehen.

Tõnsing herättelee nuorta taskulampun kirkkaassa valokeilassa.

”Kuuletko. Mennään pois täältä. Olet ihan reunalla. Putoat ja kuolet vielä.”

Apupoliisit taluttavat pitkän nuorukaisen portaita alas ja soittavat isälle, joka on taksivuorossa alueella. Hän noutaa poikansa kymmenessä minuutissa.

Juhlat kaupungissa jatkuvat.

Marko Mumm
Apupoliisit Dein-Tom Tõnsing ja Rasmus Lahtvee partioivat Tallinnassa.
Apupoliisit Dein-Tom Tõnsing ja Rasmus Lahtvee partioivat Tallinnassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat