Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mellakat sementoivat Viron apupoliisi­järjestelmän

Ulkomaat
 

Ruotsi on lakkauttanut valmiuspoliisin, Virossa apupoliisijärjestelmä on täydessä toiminnassa ja Suomi miettii, mitä tehdä omalle täydennyspoliisijärjestelmälle.

Suomessa on parituhatta täydennyspoliisiksi sitoutunutta ihmistä, mutta järjestelmää ei ole koskaan otettu käyttöön, sanoo lainsäädäntöneuvos Timo Kerttula Suomen sisäministeriöstä.

Virossa apupoliisit toimivat normaalioloissa. Suomessa täydennyspoliisin käyttökynnys on korkealla. Periaatteessa heitä voisi käyttää valtioneuvoston päätöksellä poikkeusoloissa tai valtion turvallisuuden sitä edellyttäessä.

Täydennyspoliisin käytöstä on Suomessa keskusteltu pitkin 2000-lukua. Kun sisäministeriön asettama työryhmä ehdotti viime vuonna, että täydennyspoliisijärjestelmä on säilytettävä ja kehitettävä, Suomen poliisijärjestöjen liitto jätti eriävän mielipiteen.

Eduskunnan käsittelyyn mahdollinen hallituksen esitys ehtisi Kerttulan mukaan todennäköisesti aikaisintaan ensi vuonna.

Virossa tuhat apupoliisia täydentää ammattipoliisia palkatta vapaa-aikanaan. Paikallishallinto voi halutessaan maksaa apupoliiseille korvausta poliisin minimituntipalkan mukaan.

Apupoliisijärjestelmä Virossa syntyi pian itsenäistymisen jälkeen vuonna 1994 jatkamaan kodinturvajoukkojen työtä. Yleisesti hyväksytyksi ja tunnetuksi järjestelmä muuttui vuonna 2007 Tallinnan patsasmellakoiden seurauksena. Silloin nuorisojoukot ryöstivät ja hajottivat kymmeniä liikkeitä Tallinnan keskustassa Venäjän lippuja liehuttaen.

Tänä vuonna Soldiers of Odin -järjestön leviäminen Viroon nosti esiin apupoliisit. Viron poliisi on kehottanut ihmisiä liittymään apupoliiseihin, jos haluavat partioida kaduilla. Monia Soldiers of Odin -järjestön jäseniä ei hyväksyttäisi apupoliisiksi rikosrekisterin vuoksi.

Poliisi kouluttaa apupoliisit, jotka partioivat pääasiassa ammattipoliisien pareina.

Viime vuonna apupoliisit tekivät Viron apupoliisien yhdistyksen mukaan 87 000 työtuntia, joista yli 71 000 tuntia oli partiointia. Heidän toimivaltuutensa ovat jatkuvasti lisääntyneet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat