Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kieltolaki Intiassa – trokareiden tilipäivä Nepalissa

”Myyköön maitoa”, Biharin osavaltion pääministeri ynähti 6 000 viinakauppiaalle, joiden elinkeino katosi valtapoliittisen manööverin takia.

Ulkomaat
 
Hindustan Times
Naiset juhlivat alkoholilakien kiristämistä Biharin kaduilla 1. huhtikuuta. Köyhässä osavaltiossa poikkeuksellisen moni mies kärsii alkoholismista.
Naiset juhlivat alkoholilakien kiristämistä Biharin kaduilla 1. huhtikuuta. Köyhässä osavaltiossa poikkeuksellisen moni mies kärsii alkoholismista. Kuva: Hindustan Times

Jos Intian ja Nepalin rajalla sijaitseva Bihar olisi itsenäinen, se olisi maailman 12:nneksi väkirikkain valtio. Virallisen totuuden mukaan siinä meni vain muutama päivä, kun 110 miljoonan asukkaan Bihar kuivatettiin viinasta.

Huhtikuun alussa 2016 Biharin pääministeri Nitish Kumar julisti ”täydellisen kieltolain”. Jokainen tippa alkoholia on nyt ankarimman kautta laiton tippa. Tuore kieltolaki määrittää yksityisen alkoholikaupan maksimirangaistukseksi kuolemantuomion, alkoholin ostamisesta voi saada enintään seitsemän vuotta vankeutta.

Puhdistus oli nopea. Viranomaiset sulkivat jokaisen Biharin seitsemästätoista yksityisestä viinatehtaasta sekä osavaltion kaikki tunnetut noin 6 000 viinakauppaa. Intialaisen verkkolehden Scrollin mukaan noin 10 000 tehdastyöläistä ja 30 000 alkoholinmyyjää jäi vaille työtä.

Kuinka Biharin viinakauppiaat jatkossa elättävät itsensä, toimittajat tivasivat pääministeri Kumarilta Delhissä, kun kieltolaki viime viikolla tuli voimaan.

”Myykööt maitoa”, Kumar ynähti.

Kieltolaki ei ollut Kumarin ideologinen valinta. Se oli poliittinen manööveri, pinteessä olleen Biharin pääministerin vaalilupaus, jonka avulla hän voitti vaalit syksyllä 2015. Kumar kahmi leijonanosan Biharin naisten äänistä, sillä köyhässä Biharissa poikkeuksellisen monella naisella on aviomiehenään alkoholisti.

Kieltolaki vetosi naisiin. Samaan vaalipakettiin Kumar lupasi näiden naisten kouluikäisille tytöille polkupyörän.

Miesäänestäjiin laki on vedonnut heikommin. Intialaisen Scroll-verkkolehden haastattelema biharilainen viinakauppias Ranjit Kumar vastasi pian pääministerille takaisin: ”Emme aio myydä maitoasi, Nitishji. Palaan nyt joko kotikylääni tai ryhdyn varkaaksi tai lähden Delhiin.”

Ilmaisu ’Nitishji’ on periaatteessa kunnioittava tapa puhutella pääministeri Nitish Kumaria, mutta tässä asiayhteydessä se saa tukevasti sarkastisen kaiun. Tässä intialaiset ovat taitavia.

Viinakauppiaiden ohella moni muukin on Biharissa huolissaan. Oleellinen kysymys kuuluu nyt, että kuka voittaa, kun yli sata miljoonaa ihmistä asetetaan kieltolain alle?

Viinatrokarit. Tietenkin. Intialaislehtien mukaan Biharin naapuriin Nepaliin on rajan tuntumaan välittömästi pystytetty lukuisia pieniä trokareiden ja salakuljettajien kojuja. Niistä biharilaiset ostavat nyt kotipolttoisen viinansa, sillä rajan laiton ylittäminen on varsin helppoa.

Indian Express -lehden mukaan viinaa Nepalin puolelta hamstraavat nyt erityisesti työväenluokkaiset miehet, ja ”pyhäpäivinä myös bisnesväki ja opiskelijat”. Kysynnän yhtäkkinen kasvu vaikutti markkinatilanteeseen kahdella tavalla: Ensin se nosti nepalilaisten trokareiden viinan hintaa. Seuraavaksi se laski sen laatua.

Vaikka hinta-laatusuhde romahti, Nepalin yrittäjät kertovat alkoholinmyyntinsä kolminkertaistuneen.

Bihar sijaitsee niin kutsutulla lehmävyöhykkeellä, hinduille pyhän Ganges-joen halkovalla tasangolla, joka on kaikin mittarein vanhoillisinta, takapajuisinta ja uskonnollisinta Intiaa. Alkoholinkulutus – erityisesti kotipolttoisen kulutus – on lehmävyöhykkeellä vanhastaan reipasta.

Bihar on kuuluisa myös poikkeuksellisen kelvottomista poliitikoistaan, vaikka nykyinen pääministeri Kumar on astetta hyvämaineisempi kuin edeltäjänsä.

Opillisesti hindut, erityisesti ylimpiin kastiluokkiin kuuluvat, eivät saa juoda alkoholia. Tosiasiassa miesten alkoholismi on Pohjois-Intiassa laaja ongelma. Se hajottaa perheitä, lisää perheväkivaltaa, rikollisuutta, syrjäytymistä ja tietyssä pisteessä myös tappaa miehiä ennenaikaisesti.

Intiassa on kieltolaki voimassa nyt viidessä osavaltiossa, kuten Gujaratissa ja Keralassa. Näistä jokaisessa sitä rikotaan laajasti. Esimerkiksi Gujaratiin virtaa viinaa naapuriosavaltioista Maharashtrasta ja Rajasthanista, ja laki tuntee ”viinakortin”, jolla alkoholia saa ”terveyssyistä”.

Bihariin pimeää viinaa salakuljetetaan Nepalin lisäksi naapuriosavaltioista Uttar Pradeshista, Länsi-Bengalista ja Jharkhandista.

Kieltolaki on Biharille kansantaloudellinen ongelma, sillä se tekee lähes vararikkoisen osavaltion budjettiin ison aukon. Bihar on tienannut aiempina vuosina huimia summia alkoholin myynnillä. Nyt tuotanto ja kauppa siirtyy pääosin pimeille markkinoille, harmaan talouden verkostoihin, joihin Biharissa osa poliitikoista ja virkamiehistä on perinteisesti sotkeutunut.

Kuten ei maailmanhistorian aiemmissakaan kieltolaissa – vaikkapa 1920-luvulla Yhdysvalloissa ja Suomessa – ei bisnes Biharissakaan lakkaa. Se vain piiloutuu ja vaihtaa omistajaa.

Sitten se kietoo viranomaiset osaksi itseään.

Tai kuten intialaisen Business World -lehden kolumnisti Sutanu Guru ongelman ilmaisi: ”Kun jotkut poliitikot ja mafiapomot (jotka toisinaan ovat yksi ja sama asia) ottavat haltuunsa viinakaupan osavaltiossa, merkittävästä osasta Biharin poliiseja tulee heidän rikoskumppaneitaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat