Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tilanne sähköistyi Itämerellä – ”Aggressiivisinta pitkään aikaan”

Hävittäjien uhittelu viestii siitä, että Venäjä on valmis vahvistamaan vaatimuksiaan voimankäytöllä.

Ulkomaat
 
Pentagonin video venäläishävittäjien uhittelusta USA:n sotalaivalle
Pentagonin video venäläishävittäjien uhittelusta USA:n sotalaivalle
Pentagon ja Valkoinen talo julkaisivat videon, jossa näkyy miten venäläiskoneet tekivät Itämerellä tiistaina useita "simuloituja hyökkäyksiä" kohti Yhdysvaltojen USS Donald Cookia. Vaikka Suhoi 24 -rynnäkkökoneilla ei ollut näkyvää ulkoista aseistusta, tapahtui niiden ylilento hyvin läheltä amerikkalaisten sota-alusta.

Itämeren eli Suomen lähialueen tilanne otti askeleen rauhattomampaan suuntaan alkuviikosta. Hiljaisempi vaihe päättyi Venäjän sotilaslentokoneiden uhitteluun.

Suhoi 24 -rynnäkkökoneet lensivät jo maanantaina useita kertoja lähietäisyydeltä Yhdysvaltain laivaston ohjushävittäjän Donald Cookin ohi ja yli. Tiistaina ylilennoilla etäisyyttä oli pienimmillään vain kymmenisen metriä, kuten yhdysvaltalaisten välittämistä kuvista ja videosta näkyy.

Uhittelu katkaisee hienoisen lientymisen, jollaista Itämeren alueella on ollut havaittavissa. ”Aggressiivisinta pitkään aikaan”, nimettömänä esiintynyt amerikkalaisvirkamies totesi.

Venäjän hävittäjien ja myös ydinaseilla varustettujen strategisten pommikoneiden lennot Itämeren alueella lisääntyivät sen jälkeen, kun Venäjä runsaat kaksi vuotta sitten otti Ukrainalle kuuluvan Krimin omaksi alueekseen ja käynnisti separatistien sotatoimet Itä-Ukrainassa.

Kuvaan kuuluivat myös Suomen ilmatilan toistuvat loukkaukset ja hyökkäyksen harjoittelu kohti Ruotsin ilmatilaa.

Vastaavasti puolustusliitto Nato lisäsi läsnäoloaan Itämerellä, Puolassa ja Baltian maissa, joiden puolustuksen aiempi heikkous tuli Venäjän toimien myötä selväksi. Itämeren alueella järjestetäänkin lähivuosina joukko sekä Venäjän että länsimaiden suuria sotaharjoituksia.

Ilmatilaloukkausten ja muiden provokatiivisten lentojen väheneminen viime aikoina ehti nostattaa toiveita siitä, että jännitys erityisesti Venäjän ja Yhdysvaltain välillä olisi muutenkin helpottamassa. Niin on tulkittu myös Naton ja Venäjän neuvoston kokoontumista ensi viikolla lähettiläiden tasolla.

”Emme voi käsitellä tätä minään muuna kuin provokaationa, taas yhtenä esimerkkinä [Venäjän] aggressiivisista tavoitteista Natoa, Yhdysvaltoja ja Puolaa kohtaan”, sanoi Puolan puolustusministeri Antoni Macierewicz radiokanava RMF:lle.

USS Donald Cook oli lähtenyt Puolan Gdanskista maanantaina, ja sillä oli kyydissään puolalainen helikopteri, kertoi uutistoimisto Reuters.

Tapahtumat alkoivat kehkeytyä vielä samana päivänä, kun alus oli noin 130 kilometrin päässä Venäjälle kuuluvasta Kaliningradista kansainvälisillä vesillä.

Tuolloin kaksi venäläistä Su-24-konetta lensi amerikkalaisaluksen ohitse toistuvasti vain muutaman kymmenen metrin korkeudella, kertoivat yhdysvaltalaiset lähteet. Tiistaina Su-24-koneet ohittivat USS Donald Cookin yksitoista kertaa – mutta vielä lähempää.

Tiistaina myös venäläinen Ka-27-helikopteri kävi kuvaamassa yhdysvaltalaisalusta kiertelemällä sen ympäri useita kertoja. Tämän jälkeen Su-24 teki lensi amerikkalaisaluksen yli niin matalalla, että ”se teki mereen aaltoja”, kertoi uutistoimisto AFP. Venäläiskoneissa ei ollut yhdysvaltalaisten mukaan näkyvillä aseistusta.

”Miehistö koetti saada radioyhteyden heihin [venäläisiin lentäjiin], mutta he eivät vastanneet”, kertoi yhdysvaltalainen sotilaslähde Reutersille.

Venäjän puolustusministeriön tiedottaja Igor Konašenkov antoi torstaina uutistoimisto Interfaxin mukaan lausunnon, että Venäjän Su-24 rynnäkkökoneet noudattivat kaikkia turvallisuussääntöjä.

Yhdysvallat ja Neuvostoliitto allekirjoittivat keskellä kylmää sotaa, vuonna 1972, kahdenvälisen sopimuksen, joka pyrki estämään maiden armeijoiden väliset vaaratilanteet merialueilla. Sopimuksessa kiellettiin juuri nyt nähdyn kaltaiset simuloidut hyökkäykset lentokoneita tai laivoja vastaan, lentomanööverien tekeminen laivojen yläpuolella tai vaaraa aiheuttavien esineiden pudottamisen niiden lähelle.

Sopimus on yhä voimassa.

”USS Donald Cook on osa Yhdysvaltojen ohjuspuolustusjärjestelmää. Kun tällainen alus liikkuu lähellä Venäjän aluevesiä, silloin Venäjää kiinnostaa ja se haluaa käydä näyttäytymässä. Venäjä tekee selväksi, ettei se erityisesti pidä siitä, että tällainen alus liikkuu lähistöllä”, sanoo kapteeni Juha Kukkola Maanpuolustuskorkeakoulusta.

U.S. Navy photo
Venäläiskone Su-24 teki useita yli- ja ohilentoja amerikkalaisaluksen ympärillä.
Venäläiskone Su-24 teki useita yli- ja ohilentoja amerikkalaisaluksen ympärillä.

Nato ja Venäjä ovat pitkään kiistelleet ohjuspuolustusjärjestelmästä. Yhdysvaltain ja Naton ohjusjärjestelmä on määrä saada toimintaan Puolassa vuonna 2018. Venäjä vastustaa aietta jyrkästi ja katsoo järjestelmän sotivan Venäjän puolustuksellisia tavoitteita vastaan.

Entä aiheuttivatko venäläishävittäjät todellisen vaaratilanteen, kuten Yhdysvallat väittää?

Kapteeni Kukkola sanoo, että tilanteen riskiin liittyy monta tekijää. Yksi on poliittinen tilanne maiden välillä, sillä yhdysvaltalaisella sota-aluksella johto tekee päätöksiä tuollaisessa tilanteessa ”poliittisesta tilanteesta käsin”.

”Toisaalta riskin tasoon vaikuttaa myös se, että sekä venäläisten lentokoneen että erityisesti yhdysvaltalaisten aluksen miehistössä on kyse kovista ammattilaisista”, Kukkola sanoo.

Ammattimaisuus vähentää väärien tulkintojen ja kohtalokkaiden paniikkiratkaisujen riskiä. Ammattilainen osaa lukea monista yksityiskohdista, mitä vastapuoli on tekemässä. Venäjä halusi tehdä toimillaan vastalauseensa ilmiselväksi, mutta se ei halunnut luoda todellista vaaratilannetta Itämerellä.

”Ei venäläisillä ole sentään tarkoitusta provosoida amerikkalaisia ampumaan konettaan alas”, Kukkola sanoo.

Verrattuna lukuisiin aiempiin välikohtauksiin kyseessä oli erityisen vastuuton mutta myös harkittu esitys. Uusi ja ilmeisesti korkealla poliittisella tasolla hyväksytty uhittelu on kuitenkin suoraa jatkoa sille, mitä Venäjä on viestinyt eduistaan jo pari vuotta.

Viesti on se, että jos Venäjä ei pysty muuten saavuttamaan kansainvälisessä politiikassa tavoitteitaan, kuten tasa-arvoista suurvalta-asemaa Yhdysvaltain kanssa, se on valmis näyttämään ja käyttämään sotilaallista voimaa vaatimuksensa tueksi.

Yhdysvaltojen merivoimat
Venäläisten uhitteluun käyttämät lentokoneet olivat Su-24-rynnäkkökoneita. Amerikkalaisalukselta kuvattu video näyttää, kuinka läheltä koneet lensivät.
Venäläisten uhitteluun käyttämät lentokoneet olivat Su-24-rynnäkkökoneita. Amerikkalaisalukselta kuvattu video näyttää, kuinka läheltä koneet lensivät.
U.S. Navy photo
Amerikkalaisalukselta kuvatussa kuvassa näkyy aluksen ympärillä pörrännyt venäläiskone.
Amerikkalaisalukselta kuvatussa kuvassa näkyy aluksen ympärillä pörrännyt venäläiskone.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat