Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Clinton leimasi Sandersin idealistiksi, Sanders Clintonin elitistiksi

Demokraattien ehdokkaat väittelivät ennen New Yorkin esivaaleja.

Ulkomaat
 
LUCAS JACKSON / Reuters
Hillary Clinton (vas.) ja Bernie Sanders puhuivat yhtäaikaa New Yorkissa torstaina järjestetyssä vaaliväittelyssä.
Hillary Clinton (vas.) ja Bernie Sanders puhuivat yhtäaikaa New Yorkissa torstaina järjestetyssä vaaliväittelyssä. Kuva: LUCAS JACKSON / Reuters

Washington

Onko Hillary Clinton pätevä presidentiksi?

Demokraattien yhdeksäs vaaliväittely New Yorkissa varhain perjantaina Suomen aikaa alkoi tällä kysymyksellä. Se esitettiin Clintonin haastajalle, senaattori Bernie Sandersille, joka sanoi viime viikolla, ettei Clinton ole pätevä.

”Minua on kutsuttu monilla nimillä, mutta ei koskaan epäpäteväksi”, Clinton, entinen senaattori ja ulkoministeri, naurahti.

Sanders näytti hetken vaikealta, koska hän ei halua kyseenalaistaa naisen pätevyyttä presidentiksi edistyksellisten äänestäjiensä edessä.

”Totta kai hän on kokenut ja älykäs”, Sanders sanoi Clintonista. ”Mutta asetan kyseenalaiseksi hänen arvostelukykynsä, koska hän äänesti Yhdysvaltain ulkopolitiikan suurimman virheen, Irakin sodan puolesta, sekä katastrofaalisten vapaakauppasopimusten puolesta.”

Clinton vastasi, että Sanders ei ole pystynyt esittämään uskottavia ratkaisuja edes ongelmiin, joita tämä pitää eniten esillä, kuten isojen investointipankkien hajottamiseen tai Irakin kaaokseen. Hän pyrki esittämään Sandersin epärealistisena idealistina, joka heittelee korkealentoisia ajatuksia ottamatta huomioon, voiko niitä saada kongressissa läpi.

”On helppo diagnosoida ongelma, ja vaikea tehdä sille jotain”, Clinton sanoi myöhemmin väittelyssä.

Sanders taas pyrki esittämään Clintonin korruptoituneena poliitikkona, joka on niin eturyhmien ja lobbarien taskussa, että hänen uudistuksensa olisivat hyvin vaatimattomia.

”Voimmeko luottaa siihen, että ehdokas saisi aikaiseksi mitään muutosta, ellemme tiedä, mistä hänen rahansa tulevat?” Sanders sanoi.

Vaaliväittely järjestettiin viisi päivää ennen New Yorkin esivaaleja, jotka pidetään ensi tiistaina. Vahva tulos New Yorkissa olisi erityisesti Sandersille tärkeä, koska hänen viimeaikaiset voittonsa eivät ole kuroneet Clintonin etumatkaa kiinni kuin 71 valitsijamiehellä.

Tällä hetkellä Clintonilla on 1 305 valitsijamiestä, Sandersilla 1 087. Mukana luvussa ei ole supervalitsijamiehiä, joista valtaosa tukee toistaiseksi Clintonia. Demokraattien presidenttiehdokkuuteen tarvitaan 2 383 valitsijamiehen tuki.

Jotta Sanders saisi Clintonin kiinni, hänen pitäisi voittaa kaikki jäljellä olevat esivaalit, ja voittaa ne vielä selvin luvuin. Se ei ole mahdoton urakka, mutta epätodennäköinen se on.

Väittelyssä Clintonin heikoimmat hetket koskivat hänen Wall Streetin yrityksissä pitämiään maksettuja puheita, joiden sisältöä hän ei ole suostunut julkistamaan. Clinton toisteli, ettei puheiden pitäminen merkitse sitä, ettei hän pystyisi panemaan rahoituslaitoksia kuriin.

”Mikään pankki ei ole liian suuri kaatumaan, eikä yksikään pankkiiri liian vaikutusvaltainen välttääkseen vankilan”, Clinton sanoi. ”Senaattorina minä panin pankeille kovan kovaa vastaan.”

Oliko se ennen vai jälkeen kun he maksoivat sinulle 35 000 dollaria puheesta, Sanders piikitteli.

Sanders taas joutui puolustuskannalle aseiden suhteen. Clinton muistutti, että Sanders äänesti kongressissa viisi kertaa käsiaseiden ostajien taustojen tarkastamista vastaan. Sandersin kotiosavaltiossa Vermontissa on paljon metsästäjiä.

Sanders puhuu paljon isojen yritysten ahneudesta ja vastuuttomuudesta, Clinton huomautti. ”Entä aseteollisuuden ahneus ja vastuuttomuus?”

New Yorkin esivaalit pidetään ensi tiistaina 19. huhtikuuta. Tuoreimmassa, torstaina julkistetussa uutiskanava NBC:n ja The Wall Street Journal -lehden mielipidemittauksessa Clinton johti Sandersia New Yorkissa 17 prosenttiyksiköllä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat