Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry: Venäläishävittäjien alasampuminen olisi ollut oikeutettua

Kaksi venäläistä SU-24 -hävittäjää ohitti Yhdysvaltojen mukaan maanantaina sota-alus USS Donald Cookin useita kertoja vain muutaman metrin päästä.

Ulkomaat
 
Pentagonin video venäläishävittäjien uhittelusta USA:n sotalaivalle
Pentagonin video venäläishävittäjien uhittelusta USA:n sotalaivalle
Pentagon ja Valkoinen talo julkaisivat videon, jossa näkyy miten venäläiskoneet tekivät Itämerellä tiistaina useita "simuloituja hyökkäyksiä" kohti Yhdysvaltojen USS Donald Cookia. Vaikka Suhoi 24 -rynnäkkökoneilla ei ollut näkyvää ulkoista aseistusta, tapahtui niiden ylilento hyvin läheltä amerikkalaisten sota-alusta.

Yhdysvaltain sotalaiva ei olisi ulkoministeri John Kerryn mukaan rikkonut voimankäytön oikeuksiaan, jos se olisi ampunut alas Itämerellä lähelle lentäneet Venäjän hävittäjät. Asiasta kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Kaksi venäläistä SU-24 -hävittäjää ohitti Yhdysvaltojen mukaan maanantaina ja tiistaina sota-alus USS Donald Cookin useita kertoja vain muutaman metrin etäisyydeltä.

Ulkoministeri Kerry sanoi tuomitsevansa sotilaallisena uhitteluna pidetyn eleen.

”Se oli uhkarohkeaa, provosoivaa ja vaarallista. Voimankäytön sääntöjen mukaan, koneet olisi voitu ampua alas”, Kerry sanoi BBC:n mukaan yhdysvaltalaismedioille Miami Heraldille ja CNN Españolille.

Kerry lisäsi vielä, että Yhdysvallat ei aio suvaita laivastonsa uhkailua. Kerryn mukaan Venäjälle on lähetetty aiheesta viesti.

Uss Donald Cook oli lähtenyt Puolan Gdanskista maanantaina, ja sillä oli kyydissään puolalainen helikopteri, kertoi uutistoimisto Reuters.

Tapahtumat alkoivat kehkeytyä vielä samana päivänä, kun alus oli noin 70 merimailin päässä Venäjälle kuuluvasta Kaliningradista kansainvälisillä vesillä. Tuolloin kaksi venäläistä Su-24-konetta lensi amerikkalaisten mukaan kaksikymmentä kertaa amerikkalaisaluksen ohitse vain muutaman kymmenen metrin korkeudella. Tiistaina Su-24-koneet ohittivat USS Donald Cookin yksitoista kertaa – mutta vielä lähempää.

Tiistaina myös venäläinen Ka-27-helikopteri kävi kuvaamassa yhdysvaltalaisalusta kiertelemällä sen ympäri useita kertoja. Tämän jälkeen Su-24 teki ylilennon amerikkalaisaluksen yltä niin matalalla, että ”se teki mereen aaltoja”, kertoi AFP. Venäläiskoneissa ei ollut yhdysvaltalaisten mukaan ”näkyvissä aseita”.

”Miehistö koetti saada radioyhteyden heihin [venäläisiin lentäjiin], mutta he eivät vastanneet”, yhdysvaltalainen sotilaslähde kertoi Reutersille.

Venäjän puolustusministeriön tiedottaja Igor Konašenkov antoi torstaina lausunnon jonka mukaan Venäjän Su-24-rynnäkkökoneet suorittivat alueella harjoituslentoja ja ”havaittuaan aluksen kääntyivät poispäin kaikki turvallisuustoimenpiteet suorittaen”.

”Totta puhuen emme ymmärrä moista hapanta reaktiota yhdysvaltalaisilta kollegoiltamme”, Konasekov kirjoitti.

Hänen mukaansa periaate, joka oikeuttaa yhdysvaltalaisaluksen kulkea vapaasti kansainvälisillä merialueilla, oikeuttaa venäläiskoneet lentämään kansainvälisessä ilmatilassa vapaasti.

JONATHAN ERNST / Reuters
Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry.
Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat