Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tšekin johto haluaa maalle uuden nimen – Tšekistä voi tulla Tšekkia suomeksikin

Ulkomaat
 
Vincent Kessler / Reuters
Tšekin tasavallan presidentti Miloš Zeman
Tšekin tasavallan presidentti Miloš Zeman Kuva: Vincent Kessler / Reuters

Budapest. Keskieurooppalaisen Tšekin johtajat ovat kyllästyneet siihen, että maan nimi kirjoitetaan ulkomaisilla kielillä jatkuvasti väärin. Lisäksi englanninkielinen nykynimi on ikävän pitkä maajoukkuepaitoihin ja vientituotteiden etiketteihin.

He ehdottavat maalle uutta, entistä kätevämpää nimeä. Tšekistä halutaan englanniksi Czechia.

Nyt Tšekki on englanniksi virallisesti vain Czech Republic, eli Tšekin tasavalta. Suomeksi Tšekki on Tšekin tasavalta ja toisinaan Tšekinmaa.

Epävirallisesti maan johto on jo toisinaan käyttänyt lyhyttä versiota virallisissa yhteyksissä, nimiprojektista kertonut uutistoimisto AFP kertoo.

”Käytän sanaa Czechia, koska se kuulostaa kivemmalta ja se on lyhyempi kuin kylmä Czech Republic (Tšekin tasavalta)”, presidentti Miloš Zeman sanoi vuonna 2013 virallisella vierailullaan Israeliin.

Ulkoministeriö aikoo esittää virallista lyhennystä YK:lle, kun maan parlamentti on hyväksynyt ehdotuksen. Uusi nimi otettaisiin käyttöön kuudella YK:n virallisella kielellä.

Suomeksi ja monilla muilla kielillä Tšekillä on pitkän version lisäksi jo käytössä virallinen lyhyt nimi. Ruotsiksi Tšekki on lyhyesti Tjeckien, saksaksi Tschechien, ranskaksi la Tchéquie ja venäjäksi Tšehija (Чехия).

Nyt suomenkielinen nimi saattaa muuttua. Jos Tšekin uusi nimiehdotus etenee YK:n käsittelyyn ja muoto Czechia virallistetaan, myös Suomi käsittelee nimiasian uudestaan.

”Seuraamme kansainvälistä nimikäytäntöä. Jos uusi nimi hyväksytään, Suomi ja Ruotsi pohtivat, mitä tapahtuu Tšekin suomen- ja ruotsinkielisille nimille”, sanoo erityisasiantuntija Sirkka Paikkala Kotimaisten kielten keskuksesta.

”On mahdollista, että uusi nimi otetaan käyttöön. Muutos Tšekistä Tšekkiaan ei olisi suomeksi kummoinen.”

Nykyinen suomenkielinen nimi päätettiin vuonna 1992, kun Tšekkoslovakia valmistautui vuonna 1993 tapahtuneeseen jakautumiseen. Jo silloin muoto Tšekkia oli esillä.

”Nykytiedon mukaan Tšekkoslovakiasta muodostuu kaksi itsenäistä valtiota. Toisen nimeksi on vakiintunut Slovakia, toisesta on käytetty muotoja Tšekki ja Tšekinmaa, joskus Tšekia ja Tšekkia. Lautakunta päätti suosittaa käyttöön alustajan ehdotuksen mukaisesti nimeä Tšekki tai selvyyden niin vaatiessa Tšekinmaa ja pitkänä nimenä asua Tšekin tasavalta”, suomen kielen lautakunta linjasi syyskuussa 1992.

Kaikki eivät ole ehdotuksesta innoissaan. Tšekin alueministeri twiittasi olevansa huolissaan, että uusi nimi Czechia sekoitetaan Venäjän itsehallintoalueeseen Tšetšeniaan.

Tšetšenia on englanniksi Chechnya.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat