Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskiluokkainen nuoriso on osoittanut mieltään Pariisin keskustassa jo kaksi viikkoa – mistä on kyse?

Protestoijat ruokkivat käsitystä, jonka mukaan menossa on 1968 verrattavissa oleva vallankumous, kirjoittaa HS:n Paavo Rautio.

Ulkomaat
 
BENOIT TESSIER / Reuters
Pariisin Place de la Républiquella on osoitettu mieltä parin viikon ajan.
Pariisin Place de la Républiquella on osoitettu mieltä parin viikon ajan. Kuva: BENOIT TESSIER / Reuters

Ranska on aina kehittynyt Pohjoismaista poiketen evoluution sijasta revoluutioiden –  vallankumousten –  kautta. Tyytymättömyys vallitsevaan yhteiskunnalliseen olotilaan ja arvoihin kasvaa, muutosta ei saada aikaiseksi, vanha valta kaadetaan, uudet voimat voittavat ja vahvistavat asemansa. Kehitys jäätyy jälleen, tyytymättömyys kasvaa, vanha valta kaadetaan. . . 

Ranska on taas yhden murroksen edessä. Pariisin keskeinen aukio, Place de la République on ollut mieltään osoittavien hallussa jo pari viikkoa. Muuallakin maassa on ollut mielenosoituksia. Tarjolla on puheita, ruokaa, viihdettä ja Periscope-lähetyksiä – nuoret esittelevät kapinaansa toisilleen suorana lähetyksenä kännykkäsovelluksen kautta.

Tilanne muistuttaa hieman vuoden 1968 tapahtumia, jolloin nuoret nousivat kapinaan. Sodan jälkeen vallan ottanut sukupolvi johti Ranskan taloudelliseen nousukauteen. Samalla he kuitenkin tulppasivat nuorten ja heidän arvojensa nousun. Kun evoluutio estettiin, tuli revoluutio.

Nykyiset protestoijat ruokkivat käsitystä, jonka mukaan menossa on 1968 verrattavissa oleva vallankumous. He puhuvat vanhan vallan kaatamisesta ja muutamat heidän iskulauseensa ovat muunnelmia vuoden -68 iskulauseista.

Mielenosoituksissa vastustettujen asioiden kirjo on laaja. Se yltää rahavallan ja veroparatiiseja käyttävien tuomitsemisesta valvontaan, jota maassa on vahvistettu terrorismin tukahduttamisen nimissä.

Osa vastustetuista asioista olisi todennäköisesti sellaisia, että ne parantaisivat nuorten asemaa. Esimerkiksi käyvät hallituksen suunnitelmat, jotka keventäisivät Ranskan työlainsäädäntöä. Työelämää – esimerkiksi palkkaamista ja irtisanomista – ohjailevat lait ovat niin kankeita, että ne hillitsevät työnantajien halua palkata nuoria.

Mutta protestien järki ei olekaan yksittäisissä asioissa, vaan yhteisessä osattomuuden tunteessa ja pettymyksessä. Joukkoja yhdistää tunne, että Ranskan demokratia jättää liian monet ihmiset ja liian monet näkemykset sivuun. Protestoijat eivät ole syrjäytyneiden kovaa ydintä, kaukaisten lähiöiden pitkäaikaistyöttömiä tai maahanmuuttajia. La nuit debout (yö hereillä) -väen ydintä on koulutettu keskiluokkainen nuoriso, joka kokee demokratian ajavan vääriä tavoitteita.

CHRISTIAN HARTMANN / Reuters
Nuorten suurmielenosoitus Pariisin République-aukiolla sai nimekseen Nui Debout, eli Koko yö jalkeilla.
Nuorten suurmielenosoitus Pariisin République-aukiolla sai nimekseen Nui Debout, eli Koko yö jalkeilla.

Kun monessa muussa Euroopan maassa nousi protestiliikkeitä, Ranskassa nousi vain äärioikeisto. Ranskan Front Nationalia ei voi kutsua samankaltaiseksi vallitsevan hallinnon ja autoritaarisuuden vastaiseksi muutosliikkeeksi, jollaisia ovat esimerkiksi Espanjan Podemos tai Italian Viiden tähden liike. Tai jollaisiksi saattoi kutsua monessa maassa vaikuttanutta Occupy-liikettä tai Espanjan Indignados-mielenosoituksia.

Ranskassa muutos patoutui monta vuotta. Nuoret ja muutostahtoiset odottivat, että vuonna 2012 tapahtunut vallanvaihto muuttaisi maata. Ranskassa valittiin tuolloin presidentiksi sosialistien François Hollande. Myös parlamenttivaalien voitto meni sosialisteille.

Odotukset muutoksesta osoittautuivat turhiksi. Hollande on ollut heikko johtaja ja sosialistivetoinen hallitus on joutunut maan talousvaikeuksien vuoksi kehittelemään uudistuksia, joita Ranskassa on totuttu kuulemaan oikeiston vaatimina.

Politiikan lisäksi talouskin on rikki. Rein-joen erottamien maiden välinen ero on suuri. Samaan aikaan kun Saksa on noussut taloudellisesti, Ranska on vajonnut. Työttömyys kasvaa ja talouskasvu on hidasta. Euroopan unionissa oli ennen voimakaksikko, Saksan ja Ranskan tandem. Nyt pyörä menee Saksan polkemana ja ohjaamana. Ranska on siirtynyt eurooppalaisessa valta-asetelmassa tarakalle.

Patoutuma purkautuu. Mutta muutostahdon siirtäminen yhteiskunnalliseksi vallaksi voi olla hankalaa. Nuorten nousussa saattaakin käydä nurinkurisesti: kun sosialistejakaan ei voi enää äänestää ja jos uutta ei synny, passiivisuus voittaa. Se taas voi tuoda lisää pelitilaa äärioikeiston Front Nationalille – sille, joka on jo organisoitunut keräämään protestiääniä ja jonka kannatus on valmiiksi nousussa.

Toinen vaihtoehto on se, että muutosvoima yritetään kaapata. Tätä yrittänee hallituksen suosituin jäsen, talousministeri Emmanuel Macron, joka – kuin sattumalta juuri nyt – ilmoitti perustavansa uuden yhteiskunnallisen liikkeen ”En marche!” (Liikkeelle!).

CHRISTIAN HARTMANN / Reuters
Ranskalaisnuoret suutelivat tiistaina Nuit Debout -mielenosoituksessa Pariisissa. Vastustuksen kohteena olivat muun muassa uudet työlait, jotka tekisivät irtisanomisesta Ranskassa hieman nykyistä helpompaa.
Ranskalaisnuoret suutelivat tiistaina Nuit Debout -mielenosoituksessa Pariisissa. Vastustuksen kohteena olivat muun muassa uudet työlait, jotka tekisivät irtisanomisesta Ranskassa hieman nykyistä helpompaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat