Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maanjäristykset jatkuvat Japanissa – yli 40 kuollut, kymmeniä vielä raunioissa

Lähes satatuhatta ihmistä on määrätty evakuoitavaksi kahden suuren maanjäristyksen jälkeen.

Ulkomaat
 
Yhä uusia maanjäristyksiä Japanissa
Yhä uusia maanjäristyksiä Japanissa
Uudet entistä voimakkaammat jälkijäristykset surmasivat Etelä-Japanissa. Kuva Reuters / Japanin asevoimat

Ainakin 41 ihmistä on kuollut ja yli tuhat loukkaantunut, kun voimakkuudeltaan 7,3:n maanjäristys ravisutti Kumamoton prefektuurin aluetta Etelä-Japanissa varhain lauantaina paikallista aikaa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kuolonuhrien määrän pelätään kasvavan, sillä monet ihmiset jäivät loukkuun romahtaneisiin rakennuksiin ja maanvyörymien alle.

Kumamoton lentokenttä on AFP:n mukaan suljettu rakennuksen katon romahdettua. Sen sijaan Sendain ydinvoimalan ei kerrottu vaurioituneen lauantaisessa järistyksessä.

Lauantain järistys oli Kyushun saaren alueella jo toinen parin päivän sisällä. Torstaina koetun järistyksen seurauksena kuoli yhdeksän ihmistä. Perjantaina aluetta ravisuttivat jälkijäristykset.

Lähes satatuhatta ihmistä on määrätty evakuoitavaksi.

Japanissa tapahtuu usein maanjäristyksiä, mutta Kyushun saari on aiemmin säästynyt näin voimakkailta järistyksiltä.

Muun muassa Uton kaupungintalo vaurioitui järistyksessä niin pahoin, että se on romahtamispisteessä, kertoo AFP. Kumamoton kaupungin lähistöllä sijaitsevasta sairaalasta on evakuoitu potilaat, sillä rakennuksen pelätään sortuvan.

Järistys aiheutti myös massiivisen maanvyörymän, joka vei mukanaan asuintaloja ja osia kulkuväylistä. Monet vuoristokylät ovat jääneet eristyksiin teiden soruttua. Runsaiden sateiden pelätään aiheuttavan lisää vyörymiä.

Lähellä maanvyörymää sijaitsevasta yliopisto-opiskelijoiden asuntolasta on löydetty kaksi kuolonuhria, ja useita on vielä kadoksissa.

Tuhoa ovat aiheuttaneet myös järistyksen seurauksena syttyneet tulipalot. Noin 200 000 taloutta on ilman sähköä, kertoo uutiskanava BBC.

Aiemmat järistykset vaurioittivat AFP:n mukaan pääosin vanhoja rakennuksia, mutta lauantaina myös uusia ja suuria taloja murtui luonnonvoiman vaikutuksesta.

Televisiokanava TBS:n välittämät ilmakuvat onnettomuusalueelta osoittavat myös satoja vuosia vanhan Aso-pyhäkön vaurioituneen pahasti. Myös osa vuonna 1607 rakennetun Kumamoton linnoituksen muurista on sortunut, kertoo Reuters.

Kyushun saarella on muun muassa useiden suurten autonvalmistajien tuotantolaitoksia, joiden toimintaa järistykset ovat vaikeuttaneet.

Japanin ilmatieteen laitoksen mukaan lauantainen järistys oli viimeaikaisista selvästi voimakkain. Noin kymmenen kilometrin syvyydessä esiintyneen järistyksen takia ehdittiin jo antaa tsunamivaroitus, mutta se peruttiin myöhemmin.

Samaan aikaan lauantaisen maanjäristyksen kanssa myös Aso-tulivuori alkoi purkautua alueella. Paikallisten viranomaisten mukaan purkaus on ollut kuitenkin pieni, eikä sen uskota olevan yhteydessä maanjäristyksiin.

Japanin hallitus on määrännyt turma-alueelle 20 000 ihmistä pelastustehtäviin. Huono sää on vaikeuttamut pelastustehtäviä.

Pääministeri Shinzo Abe kutsui koolle hätäkokouksen Tokioon. Aben aiempi suunnitelma matkustaa järistysalueelle peruttiin.

”Nyt on tärkeintä keskittyä ihmishenkien pelastamiseen”, pääministerin kanslian edustaja totesi.

KYODO
Nainen suojautui maanjäristykseltä hotellissa Kumatossa Japanissa perjantain ja lauantain välisenä yönä.
Nainen suojautui maanjäristykseltä hotellissa Kumatossa Japanissa perjantain ja lauantain välisenä yönä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat