Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidentin puolisoksi on Yhdysvalloissa ehdolla kolme naista ja mies

Ulkomaat
 
Mike Segar / Reuters
Bill Clinton maaliskuussa vaimonsa kampanjan tukikonsertissa Radio City Music Hallissa New Yorkissa 2016.
Bill Clinton maaliskuussa vaimonsa kampanjan tukikonsertissa Radio City Music Hallissa New Yorkissa 2016. Kuva: Mike Segar / Reuters

Washington

Yhdysvaltain presidenttien puolisot ovat samanlaisia julkkiksia kuin Euroopan kuninkaalliset: heiltä ei odoteta painavia mielipiteitä vaan upeita mekkoja ja laupeuden eleitä. First ladies, ensimmäiset rouvat, keskittyvät yleensä epäpoliittisiin hyväntekeväisyyshankkeisiin, kuten lasten lukutaidon tai terveyden edistämiseen.

Mutta näissä vaaleissa mikään ei ole kuten ennen.

Republikaanien johtava ehdokas Donald Trump esittelee kolmannen vaimonsa Melania Trumpin sanomalla, että tämä on ”minun ja monien muiden mielestä yksi maailman kauneimmista naisista”.

Rick Wilking / Reuters
Melania ja Donald Trump kampanjatilaisuudessa New Hampshiressa helmikuussa.
Melania ja Donald Trump kampanjatilaisuudessa New Hampshiressa helmikuussa.

Rouva Trump käyttää korkeita korkoja, avoimia kaula-aukkoja ja vahvaa meikkiä. Hän on miestään 24 vuotta nuorempi entinen malli, joka muutti entisestä Jugoslaviasta – laillisesti, kuten Trump korostaa.

Kuuluisassa muotikuvassa rouva Trump makaa alastomana turkistaljan päällä Trumpin yksityiskoneessa. Hänet on kahlittu käsiraudoilla salkkuun.

Melania Trump on sanonut, että Valkoisen talon emäntänä hän ottaisi perinteisen roolin, ”kuten Jackie Kennedy ”. Rouva Trumpista voisikin tulla Jackien kaltainen muoti-ikoni.

Melania Trumpia ei kuitenkaan pidä vähätellä. Valkoinen talo saisi emännäkseen ensimmäisen polven siirtolaisen, joka kasvoi kerrostalossa Sloveniassa sisällissodan aikana. Isä myi moottoripyöriä. Melania Trump jos kuka on saavuttanut amerikkalaisen unelman.

Enemmän perinteiseltä presidentin puolisolta näyttää republikaani Ted Cruzin asiallisia jakkupukuja suosiva vaimo Heidi Cruz. Heidi kasvoi uskovaisessa hammaslääkäriperheessä ja asui vanhempiensa kanssa Afrikassa, kun nämä lähtivät lähetystyöhön. Heidi Cruzin äidinisä oli suomalainen Olavi Rouhe.

Randall Hill / Reuters
Heidi Cruz piti alkupuheen miehensä Ted Cruzin kampanjatilaisuudessa Etelä-Carolinassa helmikuussa.
Heidi Cruz piti alkupuheen miehensä Ted Cruzin kampanjatilaisuudessa Etelä-Carolinassa helmikuussa.

Heidi Cruz oli pitkään miestään menestyneempi: hän toimi ulkopoliittisena neuvonantajana George W. Bushin Valkoisessa talossa, kun Ted Cruz oli tavallinen valtion virkamies. Heidi Cruz on myös taitava esiintyjä, jonka flirttaileva huumori pehmentää puolison kankeutta.

Heidi Cruzin menestykseen antaa sävyjä se, että hän kärsi masennuksesta muutettuaan Washingtonista Texasiin miehensä työn perässä. Houstonissa mieskollegat investointipankki Goldman Sachsissa eivät kohdelleet häntä vertaisenaan. Heidi Cruz kertoi toipuneensa masennuksesta rukouksen avulla.

Tyyliltään sekä rouva Trumpin että Cruzin täydellinen vastakohta on demokraattisenaattori Bernie Sandersin vaimo Jane O’Meara Sanders. Hän on sosiaalityöntekijä, tohtori, vapaamielisen yliopiston entinen rehtori – ja Woodstockin hippifestivaalin veteraani. Bernie Sanders esittelee vaimonsa sielunkumppaninaan.

Scott Audette / Reuters
Jane O’Meara Sanders miehensä Bernie Sandersin kanssa kampanjatilaisuudessa Floridan Tampassa maaliskuussa.
Jane O’Meara Sanders miehensä Bernie Sandersin kanssa kampanjatilaisuudessa Floridan Tampassa maaliskuussa.

Jane Sanders kasvoi vaatimattomissa oloissa Brooklynissa. Hänellä on edellisestä liitosta kolme aikuista lasta, jotka hän halusi synnyttää luonnonmukaisesti. Kun Jane tapasi Bernien, kuherruskuukausi vietettiin Neuvostoliitossa.

Jane Sanders kaihtoi muuttoa Washingtoniin, jossa ”kaikki pukeutuvat Chaneliin”. Hän itse ei käytä Chanelia sen enempää päällään kuin huulissaankaan.

Jos Bernie Sandersista tulisi presidentti, Jane voisi ottaa samanlaisen neuvonantajan roolin kuin Hillary Clinton aikoinaan. Ja Valkoisessa talossa saattaisi soida Grateful Dead.

Jos Yhdysvaltain presidentiksi valitaan syksyllä ensimmäistä kertaa nainen, historiaa tekee myös Bill Clinton. Hänestä tulee ”first gentleman”, ensimmäinen miespuolinen presidentin puoliso – itsekin presidentti.

Bill Clinton on vitsaillut useita kertoja uudesta roolistaan. Häntä kutsuttaisiin ”Aatamiksi” ensimmäisen miehen mukaan. Hän pakkaisi ehkä vaimolleen eväät työpäivää varten.

Ensimmäisenä miehenä Bill Clinton olisi etuoikeutettu muokkaamaan roolistaan sellaisen kuin itse haluaa. Sitä vapautta ei vaimoilla ole ollut.

Todellisuudessa ensimmäinen presidentti Clinton saattaisi kiertää paljon maata, maailmaa ja golfkenttiä. Hänen asiantuntemuksensa on ylivoimainen, mutta hänen pitäisi pysytellä taka-alalla. Se on aina ollut Bill Clintonille vaikeaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat