Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtaa kahmineen puoluejohtaja Xi Jinpingin otteita verrataan jo Mao Tsetungiin

Ulkomaat
 
Aly Song / Reuters
Xi Jinpingin julisteet koristivat rakennusta Shanghaissa.
Xi Jinpingin julisteet koristivat rakennusta Shanghaissa. Kuva: Aly Song / Reuters
Kuka?

Xi Jinping

 Syntyi 1953 Pekingissä ja vietti siellä lapsuutensa.

 Xin isä oli kotoisin Shaanxin maakunnasta ja kuului Kiinan kommunistipuolueen vallankumousjohtajiin.

 Xi nousi Kiinan kommunistipuolueen johtajaksi syksyllä 2012 ja presidentiksi keväällä 2013.

 Osoittautunut johtajaksi, joka pitää tiukasti kiinni kommunistipuolueen yksinvallasta.

 Jos vakiintunut käytäntö jatkuu, pysyy puoluejohtajana kaksi viisivuotiskautta, vuoteen 2022 asti.

Yan’an

Pienessä kylässä vuorten välissä parveilee noin tusina kiinalaista turistia tutkimassa kivistä rakennusta. He ottavat toisistaan kuvia kännykkäkameroilla.

”Täällä näkee, että presidentti Xi on elänyt kaikkein heikoimmassa asemassa olevan kansanosan parissa”, sanoo yksi heistä, Huang Hu, 42.

Turistit ovat tulleet syrjäiseen Liangjiahen kylään Kiinan Shaanxin maakuntaan katsomaan Kiinan presidentin Xi Jinpingin entistä asumusta. Se on luolamainen huone, joka muistuttaa shaanxilaisia perinteisiä vuoreen kaiverrettuja luola-asuntoja.

Xi asui kylässä teini-ikäisenä vuosina 1968–1975. Hän oli yksi miljoonista niin sanotuista oppineista nuorista, jotka Kiinan kansantasavallan perustajan Mao Tsetungin valtakaudella määrättiin muuttamaan maalle kovaan työhön ja ”oppimaan maalaisilta”.

Nyt Xi, 62, on Kiinan presidentti. Ja mikä vielä tärkeämpää, Kiinaa hallitsevan kommunistisen puolueen keskuskomitean pääsihteeri. Presidentin virka on vain tämän viran kylkiäinen.

Syrjäisen luolan muuttaminen nähtävyydeksi kertoo, ettei Xi ole tavallinen Kiinan johtaja. Kiinassa ei ole tunnettuja turistikohteita, joiden päähenkilönä olisi esimerkiksi Xin edeltäjä Hu Jintao, tämän edeltäjä Jiang Zemin tai edes Kiinan markkinatalouden tielle luotsannut Deng Xiaoping.

Xin luolakohde sen sijaan tuo mieleen saman kaupungin Yan’anin alueella olevat lukuisat muut kommunistipuolueen nähtävyydet, joissa päähenkilöitä ovat Mao ja muut puolueen kantaisät. Yan’an on puolueelle pyhä paikka, koska sinne päättyi niin sanottu pitkä marssi 1930-luvulla.

Kommunistipuoluetta vuodesta 2012 johtanut Xi on vahvempi johtaja kuin mihin viime vuosikymmeninä on totuttu. Hänen otteensa ovat tuoneet monelle mieleen Maon ajat.

Xi on haalinut itselleen enemmän valtaa kuin kukaan edeltäjistään Maon jälkeen. Hänen kaudellaan toisinajattelijoita on viety telkien taakse entistä herkemmin. Myös puolueen korkeita viranhaltijoita on pantu viralta ja vankilaan Xin korruptiokampanjassa.

Xin julkikuvassa on jopa henkilönpalvonnan piirteitä.

Mao oli 1970-luvulle asti palvottu ”suuri ruorimies”, mutta hänen jälkeensä kommunistipuolue on välttänyt johtajan persoonan kovin voimakasta korostamista.

Kiinan sekasortoon ajaneen kulttuurivallankumouksen jälkeen puolue tajusi itsekin, että Maon henkilökultti meni liian pitkälle.

Xin henkilökultti ei yllä Maon tasolle, eikä maolainen johtajan palvonta enää onnistuisikaan, koska Kiina ei ole enää suljettu yhteiskunta, jossa propaganda nielaistaan sellaisenaan. Kiinalaiset ovat entistä koulutetumpia, ja vuosittain yli sata miljoonaa heistä käy ulkomailla.

Silti kommunistipuolue selvästi haluaa korostaa julkisuudessa Xin johtajuutta. Puolue ei ole kertonut, miksi se näin tekee. Puolue tekee päätöksensä pimennossa kansalta, eikä sillä ole tapana perustella ratkaisujaan.

Xin aseman huomaa esimerkiksi vilkaisemalla kiinalaista mediaa. Xi on esiintynyt puolueen äänenkannattajan Kansan päivälehden etusivulla huomattavasti useammin kuin Maon jälkeiset edeltäjänsä omana aikanaan, laski Hongkongin yliopiston pyörittämä China Media Project viime vuonna.

Johtajan mainostaminen menee joskus jopa huvittavaksi. Viime joulukuun neljäs päivä Kansan päivälehden etusivulla oli 12 kirjoitusta, joista 11:ssä mainittiin Xi Jinping pääotsikossa. Kahdennessatoista hän oli alaotsikossa.

Xin kunniaksi on julkaistu runoja, ja internetissä leviää musiikkivideoita, joissa ylistetään hänen politiikkaansa. Helmikuussa virallinen uutistoimisto Xinhua julkaisi rap-videon Xin lanseeraamasta niin sanotusta neljän kokonaisvaltaisen politiikan teoriasta.

Liangjiahen kylässä Xin luolan naapurihuoneisiin on museoitu pieni kauppa ja ompelimo. Opastekstien mukaan ne on perustanut 1970-luvulla kyläkomitea, jota Xi johti.

Tien varressa seppä valmistaa ja myy puutarhatyökaluja ja makkaratikkuja pajassa, jonka kerrotaan olevan saman komitean aikaansaannoksia.

Xi näyttää osanneen jo nuorena päättää asioista käytännön tasolla. Sitä hän tekee yhä.

Edeltäjistään poiketen hän käyttää yksityiskohtiin asti menevää valtaa johtamalla monia puolueen sisäisiä johtoryhmiä, jotka valmistelevat päätöksiä kulissien takana. Näin hän pääsee puuttumaan asioihin jo suunnitteluvaiheessa sen sijaan, että tyytyisi ylätasolla hyväksymään muiden tekemiä suunnitelmia.

Puoluejohtaja vaikuttaa johtoryhmien kautta suoraan suunnilleen kaikkeen turvallisuuspolitiikasta talousuudistuksiin. Ennen talouspolitiikkaa johti Kiinassa pääministeri, mutta nyt sitä johtaa presidentti.

Viime kuukausina Xitä on alettu julkisesti nimittää ”puolueen ytimeksi”. Tätä kunnianosoitusta on Maon jälkeen yleisesti käytetty viimeksi noin neljännesvuosisata sitten Deng Xiaopingistä ja hänen jälkeensä johtoon nousseesta Jiang Zeministä.

Xin läheiset avustajat ovat vaatineet puolueen viranhaltijoita olemaan ”täydellisen lojaaleja” puolueelle – eli Xille.

Xi näyttää ainakin osittain luopuneen niin sanotusta kollektiivisen johtamisen periaatteesta, jonka mukaan puolueen tärkeitä päätöksiä ei tee yksi ihminen vaan sisäpiiri nimeltä politbyroon pysyvä komitea. Järjestelmä vakiintui sen jälkeen, kun suuri ruorimies Mao oli ohjannut Kiinan karille 1960-luvun kulttuurivallankumouksessa.

Kollektiivisesta johtajuudesta ei ole virallisesti luovuttu. On myös mahdollista, että puolue on kollektiivisesti päättänyt nostaa Xin keulakuvaksi ja antaa hänelle paljon valtaa.

Keulakuvana Xi saattaa olla puolueelle hyödyksi, kunhan pysyy kansan suosiossa. Hänen suosiotaan ei tarkkaan tiedetä. Harvardin yliopiston runsaat kaksi vuotta sitten tekemän kyselyn perusteella ylivoimainen enemmistö kansasta vähintään hyväksyi hänet.

Kun keskustelee tavallisten kiinalaisten kanssa Xistä, monet puhuvat hänestä hieman ihailevaan sävyyn. Ihailu saattaa liittyä kansallisylpeyteen.

Xi on ollut varsin tiukkana esimerkiksi aluekiistoissa Etelä-Kiinan merellä ja Japanin kanssa. Se saa monet arvostamaan Xitä, koska kiinalaisista valtaosa on isänmaallisia ja haluaa Kiinalle kunnioitusta. Kansallisylpeys ei riipu siitä, mitä kukin ajattelee kommunistipuolueesta.

Xi on lanseerattu johtajana, joka ymmärtää kansaa. Se on myös Xin kotiluolan propagandaviesti. Turisti Huangin mielestä arjen jakaminen maalaisten kanssa on hyödyllinen kokemus maan johtajalle.

”Kuten puhemies Mao on todennut, teoria pitää yhdistää käytäntöön, jotta yhteys kansaan säilyy. Myös presidentti Xi on puheissaan korostanut, että viranhaltijoiden pitää olla yhtä kansan kanssa.”

Huang siteeraa opinkappaleita sujuvasti, koska hän on puolueen jäsen. Hän sanoo tulleensa katsomaan Xin luolaa vapaa-ajallaan, koska on kiinnostunut puolueen historiasta.

Valtaosa Xin luolalla kävijöistä on hänen kaltaisiaan keski-ikäisiä miehiä ja naisia. Kaikki eivät ole välttämättä puolueuskovaisia, sillä Xi on julkisuuden henkilö, joka kiinnostaa, vaikka politiikka ei kiinnostaisi.

Xillä on kuitenkin myös arvostelijansa, ja heitä on alkanut tulla esiin yhä enemmän sen jälkeen, kun Xi helmikuussa vieraili valtion tiedotusvälineiden toimituksissa valistamassa, että median tehtävä on tukea puoluetta. Se innoitti useita näkyviä nettikeskustelijoita moittimaan Xin autoritaarisia otteita.

Vastarinta huipentui verkossa julkaistuun avoimeen kirjeeseen, jossa vaadittiin Xi Jinpingin eroa. Kirjeen julkaisijoita selvitellessään Kiinan viranomaiset ovat tiettävästi pidättäneet ainakin 20 ihmistä.

Kirjeen oli allekirjoittanut nimetön ”joukko uskollisia puolueen jäseniä”. Jos kirje todella on peräisin puolueen sisältä, se kertoo, että Xin päällimmäisenä huolena ei ole välttämättä kansansuosio, vaan puolueen sisäinen oppositio.

Toistaiseksi ei tiedetä, mitä se käytännössä merkitsee. Kun Mao 50 vuotta sitten koki valtansa puoluetoverien uhkaamaksi, hän yritti ratkaista tilanteen käynnistämällä kulttuurivallankumouksen. Nyky-Kiinassa sellainen ei ehkä olisi mahdollista.

Mark Schiefelbein / Reuters
Kiinan johtaja Xi Jinping piti puheen tammikuussa Pekingissä.
Kiinan johtaja Xi Jinping piti puheen tammikuussa Pekingissä.
Mikko Paakkanen / HS
Kommunistipuolueen johtajan Xi Jinpingin julkisuuskuvassa on alettu nähdä jopa henkilöpalvonnan piirteitä.
Kommunistipuolueen johtajan Xi Jinpingin julkisuuskuvassa on alettu nähdä jopa henkilöpalvonnan piirteitä.
Mikko Paakkanen / HS
Kiinalaisturistit tutkivat kuvia huoneessa, jossa Kiinan kommunistipuolueen johtaja Xi Jinping asui teini-iässä.
Kiinalaisturistit tutkivat kuvia huoneessa, jossa Kiinan kommunistipuolueen johtaja Xi Jinping asui teini-iässä.
Mikko Paakkanen / HS
Huang Hu, 42, tuli katsomaan Xi Jinpingin kotiluolaa, koska on kiinnostunut puolueen historiasta.
Huang Hu, 42, tuli katsomaan Xi Jinpingin kotiluolaa, koska on kiinnostunut puolueen historiasta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat