Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puoluekirja ja hevosmiestaito

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat

Olisipa tämä tarina kuultu hevosmiesten tietotoimistosta, mutta ei, se on totta ja peräisin Puolasta tältä keväältä.

Puolan ja Valko-Venäjän rajalla sijaitsee Janów Podlaski, yksi maailman tunnetuimmista ja laadukkaimmista hevossiittoloista. Siittolan elokuinen hevoshuutokauppa on koko maailman arabianhevoskasvattajien vuoden huipputapahtuma.

Vielä viime syksyn huutokaupassa eräs sveitsiläisostaja maksoi hienon sukupuun Pepita-tammasta 1,4 miljoonaa euroa, kertoi saksalainen Süddeutsche Zeitung. Kun elokuista huutokauppalistaa katsoo, siellä on yksi yli puolen miljoonan tamma ja useita neljännesmiljoonan tammoja.

Hevossiittolan arabianhevosten kantaoriit- ja tammat ovat peräisin ajalta, jolloin ottomaanien valtakunnan joukot hävisivät taisteluita nykyisen Puolan eteläosissa. Hevosia jäi sotasaaliiksi. Janów Podlaskin siittola perustettiin vaalimaan näitä täysverihevosia vuonna 1817.

Etuliitettä ”Puolan ylpeys” kantava hevossiittola on tänä keväänä joutunut poliittisen myrskyn keskelle. Puolan oikeistokonservatiivisen PiS-puolueen maatalousministeri Krzysztof Jurgiel päätti helmikuussa antaa kolmelle keskeiselle hevoskasvatuksen asiantuntijalle potkut ja korvata heidät puoluekirjan omistavilla ”hevosmiehillä”, kertoi brittilehti The Guardian viime viikolla.

Potkut saivat Janów Podlaskin johtaja Marel Trela, toisen valtionsiittolan Michałówin johtaja Jerzy Białobok ja Puolan hevoskasvatustarkastaja Anna Stojanowska. Maatalousministerin mukaan he olivat sekaantuneet taloudellisiin epäselvyyksiin hevoskaupassa. Irtisanotut kiistävät väitteet. He sanovat myös olleensa aina epäpoliittisia ihmisiä. Esimerkiksi Trela oli työskennellyt siittolassa 38 vuotta.

Tietenkin potkittujen tilalle tarvittiin uudet hevoskasvatuksen asiantuntijat. Sellaiset, jotka ymmärtävät paremmin uuden hallituksen tavoitteita.

Esimerkiksi Janów Podlaskia johtaa nyt talouselämästä suoraan tullut puolueen mies, jonka harrastus on hevoset.

Sitten kaksi britannialaisen arabihevosten kasvattajan Shirley Wattsin arabitammaa kuoli. Toinen maaliskuun lopussa ja toinen huhtikuun alussa. Varakkaan Wattsin varakas puoliso on Rolling Stonesin rumpali Charlie Watts. Wattsin huippuhevoset ovat olleet lainassa Puolassa Janów Podlaskissa.

Ilmeisesti tammojen kuolemaan johtivat sekä asiantuntemuksen puute että lisäksi huono tuuri. Toinen niistä kuljetettiin juuri ennen varsomista Varsovaan parinsadan kilometrin päähän hevosklinikalle, sitten se kuljetettiin takaisin ja jälleen uudelleen klinikalle.

Puolan hevosihmiset ovat ymmällään: jo maalaisjärjen pitäisi kertoa, että matkan rasitus on tammalle liikaa.

Puolan valtiota odottaa haaste oikeuteen Britanniasta, Shirley Wattsilta.

Potkut saaneet pelkäävät, että Puolan huolella rakentama arabihevosten kasvatus ja sen maine maailmalla valuu nyt PiS-hevosmiesten virheiden takia hukkaan.

Puolassa kasvatetut arabihevoset kävivät kaupaksi jopa kommunismin aikaan, vaikka mikään muu ei käynyt. Ensi elokuun hevoshuutokaupasta Janów Podlaskissa tulee epäilemättä äärimmäisen kiinnostava tapahtuma.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat