Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lama palautti eliitin maan pinnalle – Brasilian rikkaat vaihtavat helikopterista autoon

Viime vuosikymmenen nousukauden vanavedessä helikopteribisnes kasvoi vahvasti ja São Paulosta tuli maailman helikopteripääkaupunki.

Ulkomaat
 
Paulo Whitaker / Reuters
Liikemies poistui helikopterista rakennuksen katolla sijaitsevalla laskeutumispaikalla São Paulossa vuonna 2011, jolloin Brasilian taloustilanne vielä näytti paremmalta.
Liikemies poistui helikopterista rakennuksen katolla sijaitsevalla laskeutumispaikalla São Paulossa vuonna 2011, jolloin Brasilian taloustilanne vielä näytti paremmalta. Kuva: Paulo Whitaker / Reuters

Brasilian talouskriisi on saanut monet rikkaat luopumaan helikopterista ja vaihtamaan sen autoon.

Viime vuosikymmenen nousukauden vanavedessä Etelä-Amerikan jättivaltion helikopteribisnes kasvoi vahvasti. São Paulosta tuli maailman helikopteripääkaupunki, ja kansallisen helikopterilentäjäyhdistyksen mukaan sen yksityisten helikopterien määrä ohitti New Yorkin lukemat.

Brasilian eliitti käyttää helikoptereita välttääkseen miljoonakaupungin pahamaineiset ruuhkat, mutta myös rikollisuuden vuoksi.

Helikopterit ovat myös statussymboleita Rikkaat liikemiehet ja muut todella varakkaat liikkuvat niillä töihin ja vapaa-ajan huviloilleen. Helikoptereita tarvitaan myös merellä sijaitsevilla öljy- ja kaasukentillä.

São Paulon osavaltiossa on yli 700 rekisteröityä helikopteria.

Viime aikoina monet rikkaat ovat kuitenkin panneet menopelinsä myyntiin, kertoi sanomalehti O Estado de São Paulo vähän aikaa sitten. Lehden mukaan tähän joukkoon kuuluu monia merkittäviä yritysomistajia ja rahasukujen jäseniä.

Brasilian siviili-ilmailusta vastaavan Infraeron tilastojen mukaan São Paulon helikopteriliikenne on selvästi vähentynyt huippuvuosista. Esimerkiksi Campo de Marten kentällä tehtiin vuonna 2012 lähes 100 000 nousua ja laskua, mutta viime vuonna vain 56 000. Helikopterikenttiä on São Paulossa myös monissa muissa paikoissa. Ne ovat vakiovarustus monien kalliiden tornitalojen katolla.

Kansallisen helikopterilentäjäyhdistyksen mukaan kopteriliikenteen määrä kaupungissa laski viime vuonna 30 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

”Kukaan ei käytä rahaa”, sanoi lentotaksipalveluja tarjoavan Helimarten myyntipäällikkö Rafael Dylis uutistoimisto Bloombergille.

”Kaikki, joiden täytyy säästää rahaa, säästävät meidän palveluistamme. He menevät mieluummin autolla, bussilla tai muilla kulkuvälineillä mutta eivät helikopterilla.”

Kaikki kopterinsa myyntiin panneet eivät silti ole luopuneet kokonaan ilmailusta. Monilla rikkailla on ollut useampi kuin yksi helikopteri, ja nyt he yrittävät myydä niistä ylimääräisen.

Helikopterin ostohinta voi vaihdella mallista riippuen alle miljoonasta eurosta useaan miljoonaan, ja sen ylläpitokustannukset saattavat olla kymmeniätuhansia euroja kuukaudessa.

Viime vuosikymmenellä Brasilian talous kasvoi raaka-aineiden hintabuumin ja kotimaisen kysynnän piristymisen vetämänä. Köyhyys väheni samaan aikaan kun miljonäärien määrä kasvoi.

Maa on nyt on kuitenkin vajonnut pahaan taantumaan. Kansainvälinen valuuttarahasto odottaa Brasilian talouden supistuvan tänä vuonna 3,8 prosenttia.

Brasilia isännöi pian kesäolympialaisia, jotka käynnistyvät elokuun alussa Rio de Janeirossa.

Nacho Doce / Reuters
Helikopteri São Paulon sumuisella taivaalla. 20 miljoonan asukkaan metropoli on Etelä-Amerikan talouskeskittymä.
Helikopteri São Paulon sumuisella taivaalla. 20 miljoonan asukkaan metropoli on Etelä-Amerikan talouskeskittymä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat