Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

WHO aikoo hävittää polion – maailmalla kaksi viikkoa aikaa vaihtaa rokote

Maailma on hyvin lähellä polion lopullista hävittämistä. Mutta ensin rokote pitää vaihtaa onnistuneesti uuteen.

Ulkomaat
 
KHALED ABDULLAH / Reuters
Pikkutyttö sai poliorokotteen Jemenin Sanaassa huhtikuussa.
Pikkutyttö sai poliorokotteen Jemenin Sanaassa huhtikuussa. Kuva: KHALED ABDULLAH / Reuters

Maailman terveysjärjestö WHO aloittaa huomenna sunnuntaina yhden kaikkien aikojen suurimmista rokotusoperaatioista.

Se on yksi askel polion lopulliseksi hävittämiseksi maailmasta.

Sunnuntaista alkaen 155 valtioilla on kaksi viikkoa aikaa vaihtaa vanhat suun kautta otettavat poliorokotukset uusiin pistettäviin.

Polio eli lapsihalvaus on erityisesti lapsiin vaikuttava parantumaton virustauti, joka aiheuttaa yleensä jalkojen halvaantumisen ja joskus kuoleman.

Polio on lähes hävitetty maailmasta rokotuksilla. Vielä vuonna 1988 poliota esiintyi 125 maassa, ja maailmassa raportoitiin noin 350 000 poliotapausta.

Viime vuonna poliotapauksia rekisteröitiin enää 74.

Nyt elävää poliovirusta esiintyy enää Afganistanissa ja Pakistanissa, ja niissä enää 12 lasta on uutistoimisto Reutersin mukaan sairastunut tänä vuonna.

Suun kautta otettava rokote on ollut suuri menestys: Rokote on halpaa, eikä sen antamiseen tarvitse koulutusta. Esimerkiksi Intian viimeisessä rokotuskampanjassa oli WHO:n mukaan liikkeellä 2,3 miljoonaa rokottajaa, jotka antoivat yli 200 miljoonaa rokotetta.

Suun kautta otettavat rokotteet on vaihdettava, koska poliorokotteet sisältävät pieniä määriä heikennettyä poliovirusta. Ne aiheuttavat äärimmäisen harvinaisissa tapauksissa uusia epidemioita.

Suomessakin alkoi vuonna 1984 yllättäen uusi polioepidemia, vaikka polio oli saatu häviämään jo 1960-luvulla vuonna 1957 aloitettujen rokotusten ansiosta.

Ongelmia aiheuttaa se, että poliovirusta on kolmea eri tyyppiä. Vaikka olisi saanut immuuniuden yhdelle virustyypille, voi saada tartunnan toisesta. Siksi poliorokotteessa on oltava kaikkia kolmea virusta.

Vaihto on tehtävä, koska tyypin 2 virus julistettiin hävitetyksi viime syyskuussa. Viimeinen elävä 2-tyypin poliovirus havaittiin Intiassa vuonna 1999.

Rokotteissa ollut ja rokotettujen elimistössä vahvistunut 2-tyypin virus on kuitenkin aiheuttanut yhä pieniä epidemioita.

Jotta tyypin 2 viruksesta päästään lopullisesti eroon, se on poistettava rokotteesta. Toukokuusta alkaen rokote siis suojaa enää virustyypeiltä 1 ja 3.

Myös tyypin 3 viruksen hävittämisestä on toivoa, sillä virusta ei ole havaittu elävänä vuoden 2012 jälkeen.

Brittiläisen lääkevalmistaja GlaxoSmithKlinen rokotusasiantuntijan Anil Duttan sanoi uutistoimisto Reutersille, että kaikki virustyypit voisi olla tuhottu maailmasta ehkä vuonna 2019 tai 2020.

Sen jälkeen rokotteet pitäisi vaihtaa vielä kerran. Urakka on niin suuri, että siihen pitäisi alkaa valmistautua jo nyt, Duttan sanoi Reutersin mukaan.

Vaikka polio on vähentynyt 99 prosentilla vuodesta 1988, viimeisen yhden prosentin hävittäminen maailmasta on ollut paljon vaikeampaa kuin kuviteltiin. Tuolloin aloitetun kampanjan toivottiin johtavan polion häviämiseen jo vuonna 2000.

Takaiskuja tulee yhä.

Vuonna 2011 polio palasi vuosikymmenen jälkeen Kiinaan, ja Nigeriassa ja Syyriassa puhkesi vuonna 2013 epidemia, vaikka molemmat oli jo julistettu poliottomiksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat