Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääministerin nimi muuttui lennossa

Ulkomaat
 
Ville Eloranta

Ukraina sai torstaina uuden pääministerin, kun Arseni Jatsenjuk erosi. Tilalle tuli parlamentin puhemies Volodymyr Hroisman.

Hetkinen – eikö häntä kutsuttu aiemmin Groismaniksi?

HS pohti nimeä jo marraskuussa, jolloin hän kävi Suomessa. Tiedossa oli, että kun ukrainalaisia nimiä muunnetaan kyrillisistä aakkosista latinalaisiin, olisi normaalia käyttää h:ta eikä g:tä.

Kyse ei kuitenkaan ole pohjimmiltaan ukrainalaisesta nimestä. Groisman on juutalainen sukunimi, jota esiintyy eri puolilla maailmaa. Koska Ukrainan pääministerikin on juutalainen, tuntui luontevalta käyttää totuttua muotoa.

Pakka meni sekaisin, kun toinen suuri mediatalo Yleisradio alkoi käyttää muotoa Hroisman. Vielä alkuviikosta myös Yle oli käyttänyt jutuissaan Groisman-muotoa.

Kahden näkyvän tiedotusvälineen ei kannata aiheuttaa hämmennystä käyttämällä saman ihmisen nimestä kahta eri asua, mutta kumpi on oikeaoppisempi?

Kotimaisten kielten keskuksen nimistönhuoltaja Sirkka Paikkala ilmaisi asian perjantaina selkeästi: korrekti muoto on Hroisman.

”Latinaistus ei lähde siitä, mitä alkuperää nimi on, vaan siitä, minkä maan nimistöön se kuuluu. Kaikissa maissa on lainanimistöä ja ihmisten mukanaan tuomia nimiä”, hän kertoi.

Käytäntö sai muuttua heti.

Tosin kansainvälisetkin käytännöt voivat vaihdella. Englanninkielinen maailma tuntee pääministerin Groysmanina. Venäjällä muuttuu etunimikin: häntä kutsutaan Vladimir Groismaniksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat