Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmiskunnan kohtalon­hetki: Siperialais­kylässä sihisee, kun ikirouta sulaa ja vaarallinen metaani karkaa ilmakehään

Tanner vavahteli Sinskin kylässä Jakutiassa 2004, kun ikirouta suli. Sitten tapahtui jotain vielä kauheampaa.

Ulkomaat
 
Tätä on Pekka Hakala
Ikirouta sulaa Sinskissä
Ikirouta sulaa Sinskissä
Sinskin kylän keskelle Jakutiassa Venäjän Kaukoidässä ilmestyi viime vuosikymmenen puolivälissä valtava rotko, kun sulava ikirouta repi maaperää railoille. Meneillään oleva kevät on Jakutiassa ennätyksellisen lämmin.
Fakta

Sulava ikirouta on Siperian aikapommi

 Ikiroudaksi kutsutaan maata, joka pysyy jäätyneenä vähintään kaksi vuotta kerrallaan.

 Suurin osa ikiroudasta sijaitsee Siperian tundralla ja Amerikan mantereen pohjoisosassa. Suomessa ikiroutaa voi esiintyä Lapin palsasoilla.

 Tutkijoiden mukaan Siperian ikirouta on sulanut muutaman vuosikymmenen ajan.

 Sulavasta ikiroudasta on tullut aikapommi: sulaminen vapauttaa entistä enemmän kasvihuonekaasuja kuten metaania ja kiihdyttää siten ilmastonmuutosta.

Sinsk

Maantie Sinskin pikkukylään poukkoilee metsissä ja kulkee sitten kymmeniä kilometrejä pitkin Lenajoen jäätä. Unescon maailmanperintölistalle päässeet, sadan metrin korkuiset kalliomuodostumat, eli Lenan pylväät, jäävät vastarannalle.

Lenaan laskevan Sinjajajoen jäätie kylän edustalla on jo veden alla, mutta bensarekat ajavat rohkeasti yli.

Sinskin kylä sijaitsee parinsadan kilometrin päässä Sahan tasavallan eli Jakutian pääkaupungista Jakutskista Venäjän koilliskulmassa.

Maaliskuu oli alueella lämpimin vuosikymmeniin. Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat pohjoisissa äärioloissa rajummat kuin muualla. Jakutian vuotuiset lämpötilaerot ovat yli sata astetta: 60 asteen pakkasista 40 asteen helteisiin. Lisäksi Siperian taigan ikirouta sulaa, ja maaperästä vapautuu ilmakehään metaania.

Helsingin Sanomat vieraili Sinskissä keväällä 2008. Tuolloin kylän keskelle oli ilmestynyt kymmenen metriä syvä rotko ikiroudan sulamisen vuoksi. Jakuutti-isäntä Georgi Aleksandrov pelkäsi hirsitupansa pyörähtävän pian rotkon pohjalle.

Rotko on yhä paikallaan, vaikka näyttääkin hieman entistä leveämmältä. Ja paikallaan on yhä Aleksandrovin torppakin. Isäntä itse on häipynyt metsään polttopuiden tekoon. Vaimokaan ei ole kotosalla, eikä äidin talossakaan näy ketään.

Kyläläisten mukaan rotkon syöpymistä on hillitty patoamalla railoa kaivinkoneilla rinteessä sijaitsevan kylän yläpuolelta. Rinteen ja Lenajoen välissä kulkevalle maantielle on railon kohdalle asennettu siltarumpu.

Vajaan tuhannen asukkaan muuttotappiokylässä on uusi koulu, mutta suurin osa taloista on heikossa kunnossa. Työtilaisuuksia on heikosti. Maaliskuun viimeisen sunnuntain ohjelmanumero näyttää olevan polttopuiden teko. Kaivoja ei näy, jäävarastoja kylläkin.

”Kunhan puita tehdään, jäitä hakataan ja ryypätään”, määrittelee kyläläinen Sergei Latyšev.

”Kuinkas muuten. Juodaankos siellä Suomessa viinaa?” kysyy kyläkauppias Afanasi Asekritov. ”Että juodaan? No sellaisia huhuja liikkuu täällä Jakutiassakin. Minä en myy edes olutta.”

Andrey Rudakov
Sergei Latyšev huilaa halkohommien jälkeen.
Sergei Latyšev huilaa halkohommien jälkeen.

Sinsk sijaitsee suurin piirtein Toijalan leveysasteilla, mutta täällä eivät meret tai Golfvirta auta. Alueiden asuttaminen on perustunut ikiroutaan, jonka sisältä kaivetaan Jakutian muinaisia tunnuseläimiä mammutteja.

Venäläisväestö oli alun perin pitkälti Euroopan puoleiselta Venäjältä karkotettuja, rikollisia ja vallan vastustajia. Mutta on tänne tultu paremmastakin syystä: timanttien vuoksi. Pääkaupunki Jakutskissa myydään timanttien vieressä mammutinluusta tehtyjä šakkinappuloita.

Jää sulaa maan uumenissa, ja monet vanhat hirsitalot Jakutskissa ovat jo armottomasti notkollaan. Sekin on pikku juttu, sillä ikiroudan sulaminen ja siitä seuraavat metaanipäästöt ovat maapallon kohtalonkysymys.

Bensalastia raahataan sulavan Sinjajajoen suulla Lenan varrella.
Bensalastia raahataan sulavan Sinjajajoen suulla Lenan varrella.

Lenajoen vasemman rannan kyläpahasen olisi luullut unohtuneen maailmalta railoineen päivineen jo ajat sitten. Mutta toisin on käynyt.

Sinsk nousi Venäjällä valtakunnalliseen kuuluisuuteen kesällä 2013 kahden kolmivuotiaan pikkutytön, Alinan ja Aljanan katoamisen vuoksi.

Tytöt tuotiin kesäkuussa jokilaivalla mummolaan hoitoon. Kesäkuun 24. päivän iltana Olga -mummo lähti sisarelleen kylään ja isoisä Gavriil jäi lastenvahdiksi. Varttia vaille kahdeksan illalla isoisä soitti puolisolleen ja kertoi lähtevänsä töihin. Lapset leikkivät pihalla peräkärryssä.

Vartin päästä isoäiti tuli kotiin, ja tytöt olivat kadonneet kuin tyhjään. Kukaan ei nähnyt mitään. Sekä Sinjaja- että Lenajoen rantaan on keskeltä kylää matkaa kilometrin verran.

”Se tapahtui kesällä, kun maantie ei ollut liikennöintikunnossa, vain matkustajalautat kulkivat”, kyläkauppias Asekritov muistelee. ”Ihmiset istuttivat perunoita, väkeä oli joka puolella. Emme ymmärrä yhtään mitään, kyläläisten jututkin ovat menneet jo moneen kertaan sekaisin.”

Pikkutyttöjen katoaminen oli niin kiinnostava mysteeri, että kaikki valtakunnalliset televisiokanavat olivat nopeasti paikalla.

Tasavallan päämies Jegor Borisov otti tutkimukset henkilökohtaiseen valvontaansa. Kylä oli nopeasti täynnä poliiseja ja tutkijoita, helikopterit lensivät taivaalla, etsintöihin osallistui 1800 vapaaehtoista. Apuun haettiin asiantuntijoita ja selvänäkijöitä. Ei tulosta.

Talo tapahtumapaikalla Afanasi Asekritovin kotitalon naapurissa on tyhjänä. Keltaiseksi maalatut pielilaudat, suuri kuisti. Olga-mummo on kuulemma kuollut, Gavriil asuu täällä vielä mutta on muualla töissä.

”Tänne jonnekin heidät on kuopattu elleivät ole haihtuneet taivaalle”, Asekritov tuumii.

Helsingin Sanomien kahdeksan vuotta sitten haastatteleman Georgi Aleksandrovin naapuri Ivan Aleksejev, 66, lähtee pyynnöstä arvioimaan ikiroudan sulamisen auki repimää rotkoa.

”Onhan vesi rotkoa leveämmäksi syönyt, mutta sehän on ihan luonnollista”, Aleksejev arvioi rotkon pohjalla. ”Sivilisaatio täällä tuhon ennen pitkää aiheuttaa. Sitä ei enää enempää tarvittaisi.”

Vasili Leverjev on lähtenyt polttopuiden hakuun.
Vasili Leverjev on lähtenyt polttopuiden hakuun.
Andrey Rudakov
Ivan Aleksejevin mukaan maaperän sulamisesn vuoksi kylän keskelle revennyt rotko on laajentunut sulavesien syövyttäessä seinämiä.
Ivan Aleksejevin mukaan maaperän sulamisesn vuoksi kylän keskelle revennyt rotko on laajentunut sulavesien syövyttäessä seinämiä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat