Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmastonmuutos tuo jääkarhut kyliin Grönlannissa

Ulkomaat
 
Benoit Tessier / Reuters
Grönlannista tuotu jää suli Pariisiin tuodussa installaatiossa joulukuussa.
Grönlannista tuotu jää suli Pariisiin tuodussa installaatiossa joulukuussa. Kuva: Benoit Tessier / Reuters

Maailman suurimman saaren Grönlannin valtavista jäätiköistä sulaa vedeksi Yhdysvaltojen avaruushallinnon Nasan mukaan 287 miljardia tonnia vuodessa. Jos kaikki Grönlannin jäät sulavat, merivesi nousee arviolta jopa seitsemällä metrillä. Määrät ovat niin massiivisia, että niiden arvioidaan muuttavan jopa maapallon pyörimistä.

Kuinka huolissaan siellä Grönlannin pääkaupungissa Nuukissa ollaan jäätiköiden sulamisesta ja ilmastonmuutoksesta, piispa Sofie Petersen?

”Kyllä ihmiset ovat huolissaan, koska he ovat itse huomanneet ilmastonmuutoksen vaikutukset. Jäätiköt sulavat, eikä merijääkään ole niin paksua kuin aikaisemmin. Merijää myös sulaa aiemmin. Kelitkin ovat muuttuneet, kun täällä on aiempaa enemmän myrskyjä, tuulta ja sadetta. Lisäksi merivirrat ovat vaihtuneet.”

Meille ulkomaalaisille Grönlanti vaikuttaa hyvin eksoottiselta paikalta. Kyllästyttekö itse siellä koskaan jäähän?

”Haluaisin, että Grönlanti säilyisi lapsenlapsillenikin, mutta jäät sulavat sisämaassa. Esimerkiksi kun jääkarhut eivät voi enää niin hyvin metsästää jäillä hylkeitä, ne tulevat etsimään ruokaa kylistä. Tätä tapahtuu kuukausittain, ja ihmiset hätyyttävät ne karkuun ampumalla varoituslaukauksia.”

Nyt kun kesälomat ovat tuloillaan, mitä grönlantilaiset silloin tekevät? Menettekö hiihtämään vai tekeekö teidän mieli johonkin lämpimään maahan?

”Monet lähtevät Tanskaan tai lämpimiin maihin. Monilla on myös mökkejä vuonoilla, joilla esimerkiksi metsästetään, kalastetaan ja veneillään.”

Miten pitkä kesäloma siellä muuten tavallisesti on?

”Sellaiset viisi viikkoa.”

Sellaista olen viime aikoina miettinyt, että miksi ihmeessä maatanne kutsutaan Grönlanniksi eli Vihreäksi maaksi? Eikö sen pitäisi olla jäätiköiden vuoksi Valkoinen maa?

”Nimi johtuu varmaan siitä, että kun viikingit tulivat tänne aikoinaan kesällä etelästä, kaikki näytti silloin vihreältä.”

Entä jos joku Suomesta haluaisi viettää siellä Grönlannissa kesäloman, mitä siellä kannattaisi tehdä?

”Riippuu ihan siitä milloin tulee ja mitä täällä haluaa tehdä. Jos tulee heinä–elokuussa, silloin parasta aikaa täällä on kalastaminen.”

Mitä meinasit itse kesälomalla tehdä?

”Menen katsomaan tytärtäni Tanskaan, mutta muutoin olen täällä Nuukissa. Haluan olla kaupungissa kesällä, kun täällä on niin mukavaa.”

Ulkomaantoimituksen kevätsarjassa soitetaan kerran viikossa umpimähkään kaukaisiin maailmankolkkiin ja haastatellaan vastaajia. Sarjan aiemmissa osissa on soitettu Falklandinsaarille ja Réunionille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat