Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myanmarin presidentti armahti kymmeniä poliittisia vankeja

Sunnuntaina ilmoitetussa joukkoarmahduksessa armahdettiin yhteensä 83 vankia, mutta sunnuntaina oli vielä epäselvää, kuinka moni heistä oli aikanaan vangittu poliittisista syistä.

Ulkomaat
 
SOE ZEYA TUN / Reuters
Vankilasta sunnuntaina armahduksessa vapautunut opiskelija-aktivisti rukoili vapauduttuaan vankilan edessä Yangonissa.
Vankilasta sunnuntaina armahduksessa vapautunut opiskelija-aktivisti rukoili vapauduttuaan vankilan edessä Yangonissa. Kuva: SOE ZEYA TUN / Reuters

Myanmarin uusi presidentti Htin Kyaw on armahtanut ainakin 63 poliittista vankia.

Sunnuntaina ilmoitetussa joukkoarmahduksessa armahdettiin yhteensä 83 vankia, mutta sunnuntaina oli vielä epäselvää, kuinka moni heistä oli aikanaan vangittu poliittisista syistä.

Korkea virkamieslähde kertoi uutistoimisto Reutersille, että kaikki armahdetut ovat ”ihmisoikeusjärjestöjen katsannossa poliittisia vankeja”. Poliittisia vankeja auttava AAPP-järjestö kuitenkin ilmoitti uutistoimisto AFP:lle, että se on varmistunut vasta 63 poliittisen vangin vapautuksesta.

Armahdus julkaistiin Myanmarin perinteisenä uutena vuotena.

AFP:n mukaan presidentinkanslia ilmoitti sen tarkoituksena olevan ”saada ihmiset iloisiksi ja rauhallisiksi sekä lisätä kansallista sovintoa uuden vuoden aikaan”.

Sunnuntaina pitämässään puheessaan presidentti ilmoitti tavoittelevansa kaikkien poliittisten vankien vapauttamista ja syytteiden perumista kaikilta edellisen hallituksen aikana poliittisista syistä oikeuteen joutuneilta.

Myanmarissa on tuoreiden armahdusten jälkeen vielä kymmeniä poliittisia vankeja. Sadat ovat oikeudessa poliittisista syistä.

Kovaotteinen sotilasvalta vangitsi demokratia-aktivisteja ja toisinajattelijoita rutiininomaisesti vuosikymmeniä.

Htin Kyaw valittiin Myanmarin presidentiksi maaliskuun puolivälissä. Hän on presidenttinä ensimmäinen siviili sitten vuoden 1962, jolloin sotilasjuntta kaappasi vallan.

Hän viime syksynä vaalit voittaneen NLD-puolueen johtajan Aung San Suu Kyin läheinen ystävä. Hänen arvioidaan yleisesti toimivan Aung San Suu Kyin ohjauksessa.

Sotilaiden säätämä perustuslaki estää Aung San Suu Kyin valinnan presidentiksi, sillä hänen pojillaan on Britannian kansalaisuus.

Kaakkois-Aasiassa sijaitsevan Myanmarin siirtyminen siviilivaltaan on kestänyt nyt noin viisi vuotta.

Vaikka entinen oppositio on nyt virallisesti johdossa, sotilailla on edelleen paljon valtaa niin taloudessa kuin politiikassa. Asevoimilla on yhä parlamentissa kiintiö, joka antaa sille mahdollisuuden estää muutokset perustuslakiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat