Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Järistyksen aiheuttamat tuhot vaikeuttavat pelastustöitä Japanissa

Avun kuljettaminen tuhoalueelle on vaikeaa. Teitä on sortunut, lento- ja junaliikenne on keskeytetty

Ulkomaat
 
Yhä uusia maanjäristyksiä Japanissa
Yhä uusia maanjäristyksiä Japanissa
Uudet entistä voimakkaammat jälkijäristykset surmasivat Etelä-Japanissa. Kuva Reuters / Japanin asevoimat

Eloonjääneiden etsintä on jatkunut Kyushun saarella Etelä-Japanissa lauantaisen maanjäristyksen jäljiltä. Magnitudiltaan 7,3:n järistys vaati tämän hetken tietojen mukaan 41 ihmisen hengen, ja yksitoista ihmistä on yhä kateissa. Yli tuhat ihmistä loukkaantui.

Järistys aiheutti suurta aineellista tuhoa alueella, jossa tätä luonnonilmiötä on aiemmin esiintynyt vain harvoin. Nyt voimakkaat järistykset iskivät saarelle vuorokauden aikana kahdesti. Tuhot ovat suurimmat Kumamoton prefektuurissa.

Rakennusten ja teiden vauriot ovat uutistoimisto Reutersin mukaan vaikeuttaneet pahasti pelastustöitä.

Liikenneverkostoa ovat tuhonneet myös maanvyörymät. Pelastustyöntekijöiden onneksi sunnuntaiksi ennustettu rankkasade ei saapunut Kumamotoon. Viranomaiset kuitenkin varoittavat, että mahdolliset jälkijäristykset voivat aiheuttaa yhä maanvyörymiä.

Kymmenet tuhannet ihmiset viettivät yönsä evakuointikeskuksissa pelastusoperaatioiden jatkuessa.

Kumamoton lentokenttä on suljettu siviililiikenteeltä, eivätkä myöskään luotijunat kulje alueelle. Avun kuljettaminen maanteitse on vaikeaa, sillä monet valtaväylät ovat osittain sortuneet.

Jopa 25 000 ihmisestä koostuva pelastushenkilökunta etsi sunnuntaina raunioihin hautautuneita. Useiden ihmisten uskotaan jääneen sortuneiden rakennusten alle, kertoo Reuters.

”Minamiasossa, joka kärsi suurimmat tuhot, voi vieläkin olla ihmisiä loukussa romahtaneiden rakennusten alla, joten keskitämme etsintä- ja pelastustoimet sinne”, kertoi hallinnon edustaja Yoshihide Suga toimittajille sunnuntaina.

Pääministeri Shinzo Abe lupasi Reutersin mukaan nostaa pelastushenkilökunnan määrän alueella 25 000 ihmiseen, mikä sunnuntaina toteutuikin. Samalla hän totesi Japanin ottavan vastaan Yhdysvaltojen tarjoaman ilmakuljetusavun.

”Puolustusministerimme mukaan Yhdysvaltain armeija kertoi, että ilmakuljetusta on saatavilla. Olemme kiitollisia tarjouksesta”, Abe sanoi.

Yhdysvalloilla on lähes 50 000 palvelusmiestä Japanissa.

Maan hallituksen mukaan noin 63 000 taloutta oli vielä ilman sähköä sunnuntai-iltapäivänä. Noin 240 000 ihmiselle on annettu kehotus siirtyä pois järistysalueelta turvaan maanvyöryiltä.

Myös monien suuryritysten tuotanto on vaikeuksissa maanjäristysten takia. Autonvalmistaja Toyota Motor Corp ilmoitti sunnuntaina keskeyttävänsä maanantaista alkaen tuotantonsa vaiheittain eri puolilla Japania, sillä tehtaat eivät saa osia järistysalueella sijaitsevien alihankkijoiden kärsimien tuhojen takia.

Honda kertoi, että sen moottoripyörätehdas pysyy suljettuna perjantaihin asti. Järistys vaikuttaa myös muiden muassa Sonyn ja Nissanin tuotantoon.

Japani on yksi maailman seismisesti aktiivisimmista maista. Maaliskuussa 2011 valtava merenalainen järistys tappoi noin 18 500 ihmistä, kun tsunami teki tuhojaan Japanin koillisrannikolla ja aiheutti Fukushiman ydinvoimaonnettomuuden.

Tämän viikon järistykset ovat saaneet seismologit jälleen keskustelemaan tulevina vuosikymmeninä iskevän megajäristyksen todennäköisyydestä. Asiantuntijat ennustavat, että niin kutsuttu Nankai Trough -järistys voisi vaatia jopa 320 000 ihmishenkeä.

Reuters
Pelastushenkilökunta valmisteli etsintätyötä Minamiason kaupungissa maanvyörymän tuhoaman rakennuksen edustalla lauantaina.
Pelastushenkilökunta valmisteli etsintätyötä Minamiason kaupungissa maanvyörymän tuhoaman rakennuksen edustalla lauantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat