Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntijat: Kannabiksen käytön riskit tarpeeksi vakavia kansanterveydellisten varoitusten antamiseen

Ulkomaat
 
Leif Rosas
Tutkijoiden mukaan etenkin nuoret ovat herkkiä kannabiksen haittavaikutuksille.
Tutkijoiden mukaan etenkin nuoret ovat herkkiä kannabiksen haittavaikutuksille. Kuva: Leif Rosas

Asiantuntijoiden mukaan kannabiksen käytön riskit ovat tarpeeksi vakavia, jotta huumesta voidaan antaa kansainvälisesti kansanterveydellisiä varoituksia, kertoo brittilehdi The Guardian.

Britannian, Yhdysvaltojen, Euroopan ja Australian tutkijoiden varoitukset kuvastavat kasvavaa yksimielisyyttä siitä, että säännöllinen kannabiksen käyttö voi kasvattaa psykoosin riskiä herkillä ihmisillä. Erityisesti nuoret ovat herkkiä huumeen vaikutuksille.

Yhdistyneet kansakunnat kokoontuu ensi viikolla maailmanlaajuista huumeongelmaa käsittelevään istuntoon ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1998 jälkeen.

New Yorkissa pidettävän kokouksen tarkoituksena on yhtenäistää maita yrityksissään puuttua laitonta huumeiden käyttöä koskeviin ongelmiin.

Valtaosalle kannabista polttavista ihmisistä ei kehity psykoottisia häiriöitä. Huumeen käytön vuoksi häiriöistä kärsivät voivat kuitenkin pahimmillaan pilata elämänsä.

Psykoottisia häiriöitä hallitsevat hallusinaatiot, harhakuvitelmat sekä irrationaalinen käytös. Vaikka monet potilaista paranevat ja pääsevät eroon oireista, joissain tapauksissa oireet kehittyvät skitsofreniaksi. Riski on korkeampi niiden potilaiden joukossa, jotka jatkavat kannabiksen käyttöä pitkään.

Kansanterveydelliset varoitukset kannabiksesta ovat olleet vähäisiä, koska huume on laiton useimmissa maissa. Epävarmuutta on myös ollut siitä, johtaako huumeen käyttö todella psyykkisiin sairauksiin.

Nyt useat tutkijat kuitenkin uskovat, että todisteet huumeen haitoista ovat tarpeeksi vahvoja selkeiden varoitusten antamiseen.

Yhdysvaltain huumeiden väärinkäytön tutkimuskeskuksen NIDA:n johtajan Nora Volkowin mukaan ihmisiä olisi tärkeää valistaa huumeiden käytön haitoista.

”[Psykoosien] riski on huomattavasti korkeampi ihmisillä, jotka alkavat käyttää marihuanaa nuoruusiällä. Valitettavasti tässä vaiheessa suurin osa ihmisistä ei tiedä geneettistä riskiään psykooseihin tai riippuvaisuuteen”, Volkow sanoo The Guardianille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat