Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brasilian kongressi aloitti äänestyksen presidentti Dilma Rousseffin viraltapanosta – poliisit varautuvat väkivaltaisuuksiin

Ulkomaat
 
UESLEI MARCELINO / Reuters
Kongressiedustajat aloittivat parlamenttikeskustelun presidentti Dilma Rousseffin viraltapanosta sunnuntaina Brasilian pääkaupungissa Brasíliassa.
Kongressiedustajat aloittivat parlamenttikeskustelun presidentti Dilma Rousseffin viraltapanosta sunnuntaina Brasilian pääkaupungissa Brasíliassa. Kuva: UESLEI MARCELINO / Reuters

Brasilian kongressin alahuone aloitti sunnuntaina ennen puoltayötä äänestyksen, joka voi johtaa työväenpuolueen 13-vuotisen valtakauden päättymiseen ja presidentti Dilma Rousseffin viraltapanoon.

Puoli kahdelta Suomen aikaa kyllä-äänet Dilman viraltapanon puolesta johtivat reilulla enemmistöllä. Äänestysprosessi on pitkä, koska jokaiselle edustajalle annetaan mahdollisuus kertoa äänensä syistä samalla, kun ääni päivittyy kongressin näytölle.

Uutistoimisto AFP:n mukaan poliisit ovat keskittäneet joukkojaan suurimpiin kaupunkeihin, joissa Dilman kannattajien ja vastustajien odotetaan järjestävän mielenosoituksia. Kireän ilmapiirin pelätään johtavan väkivaltaisuuksiin.

Presidentti ei joutuisi eroamaan suoraan äänetyksestä. Jos alahuone päättää Dilman viraltapanosta, senaatin pitää päättää, syytetäänkö presidenttiä valtakunnanoikeudessa. Päätös tulisi todennäköisesti toukokuussa.

Jos niin käy, presidentti joutuu siirtymään käsittelyn ajaksi syrjään enintään 180 päivän ajaksi.

Dilman vastustajat tarvitsevat puolelleen edustajainhuoneen 513 edustajasta 342, jotta asia etenisi senaattiin.

Rousseffin tilalle asettuisi käsittelyn ajaksi varapresidentti Michel Temer. Kriisi on pitkälti henkilöitynyt Dilman ja Temerin väliseksi. Temer tulisi Dilman tilalle, jos tämä joutuisi astumaan syrjään.

Myös Temerin puolue PMDB on korruptiosyytösten kohteena – niin kuin jopa puolet niistä edustajista, jotka Dilman kohtalosta päättävät.

Rousseffia syytetään budjettilakien rikkomisesta. Samalla hänen kansansuosiotaan syövät talouskriisi ja öljy-yhtiö Petrobrasin massiivinen korruptioskandaali.

Häntä ei kuitenkaan suoraan epäillä osallisuudesta korruptioskandaaliin.

Tilanne näytti useimpien arvioiden mukaan siltä, että Rousseffin vastustajat tulevat voittamaan äänestyksen. Brasilialaisten Folha de São Paulo ja Estadão -lehtien mukaan jäsenistä 347 kannattaa viraltapanoa.

Dilman edeltäjä presidenttinä, karismaattinen Luiz Inácio Lula Da Silva, johti sunnuntaiaamuna viimeisten sopimusten tekemistä edustajien kanssa.

Dilman ja Lulan työväenpuolue vakuutti saaneensa tarvittavan määrän lupauksia tuesta presidentille, mutta ilmoitukseen suhtauduttiin skeptisesti äänestyskeskustelun alkaessa iltapäiväkahdelta paikallista aikaa.

PAULO WHITAKER
Ihmiset ottivat valokuvia presidentti Dilma Rousseffia kannattavia ja vastustavia mielenosoittajia erottavasta aidasta lauantaina.
Ihmiset ottivat valokuvia presidentti Dilma Rousseffia kannattavia ja vastustavia mielenosoittajia erottavasta aidasta lauantaina.

Mielenosoittajat kokoontuivat yhteen jo myöhään lauantai-iltana Rio de Janeirossa, São Paulossa ja Brasíliassa. Sunnuntaiaamuna kongressin ulkopuolella oli kokoontunut jo satojatuhansia mielenosoittajoa.

Kongressin ulkopuolelle rakennettiin mielenosoituksia varten kilometrin pituinen ja kaksi metriä korkea metallinen aita, jolla presidentin kannattajat ja vastustajat pyrittiin erottamaan toisistaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat