Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taleban yrittää taas vallata Kunduzin kaupunkia Afganistanissa – kymmeniä kuollut taistelussa

Taleban onnistui valtaamaan Kunduzin noin kahdeksi viikoksi viime syksynä. Valtaus oli järjestön isoin saavutus Afganistanissa sen jälkeen, kun sen hallinto kaatui loppuvuodesta 2001.

Ulkomaat
 
Reuters
Afganistanilaissotilas asemassaan lauantaina Kunduzin laitamilla.
Afganistanilaissotilas asemassaan lauantaina Kunduzin laitamilla. Kuva: Reuters

Kymmeniä sotilaita ja taistelijoita on kuollut Pohjois-Afganistanissa sijaitsevassa Kunduzin kaupungissa, jota äärijärjestö Taleban yrittää vallata. Noin 300 000 asukkaan Kunduz on yksi maan tärkeimmistä ja suurimmista kaupungeista.

Afganistanin viranomaiset kertoivat sunnuntaina, että Talebanin hyökkäykseen on osallistunut satoja taistelijoita. Uutistoimisto Reutersin mukaan viranomaiset sanovat kymmenien talebanien kuolleen taistelussa.

Taleban-järjestön yritys vallata Kunduz on ensimmäinen näyttävä operaatio sen jälkeen, kun Taleban ilmoitti aiemmin tällä viikolla aloittavansa vuotuisen keväthyökkäyksensä.

Taleban onnistui valtaamaan Kunduzin noin kahdeksi viikoksi viime syksynä. Valtaus oli järjestön isoin saavutus Afganistanissa sen jälkeen, kun sen hallinto kaatui loppuvuodesta 2001.

Valtaus herätti silloin suurta huomiota, sillä se osoitti ääri-islamistisen järjestön vahvistuneen. Samalla se paljasti Afganistanin joukkojen heikkouden sen jälkeen, kun sotilasliitto Naton johtama operaatio päättyi 2014.

Taleban on vahvistunut Afganistanissa osin siksi, että Pakistan muutti linjaansa tiukemmaksi Talebania vastaan Pakistanin Talebanin tehtyä terrori-iskun kouluun Peshawarissa joulukuussa 2014. Iskussa kuoli yli 130 lasta.

Iskua seurannut Pakistanin operaatio Pakistanin ja Afganistanin rajaseudulla pakotti monet Pakistanissa olleet taleban-taistelijat siirtymään rajan yli Afganistaniin.

Kunduzissa syksyn lyhytaikainen Taleban-hallinto palautti mieleen vuodet 1996–2001, jolloin Taleban hallitsi Afganistania. Taleban-taistelijat muun muassa kiersivät etsimässä näkyviä naisaktivisteja kodeistaan.

Kunduzin edellinen valtaus nousi otsikoihin myös siksi, että taleban-taistelijoita alueella pommittanut Yhdysvallat tuhosi samalla myös Lääkärit ilman rajoja -järjestön sairaalan. Iskussa kuoli ainakin 42 ihmistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat