Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kohu Ruotsin asuntoministerin ympärillä paisuu: vertasi videolla Israelia natsi-Saksaan

Ruotsin välit Israeliin ovat hyiset, eikä asuntoministeri Mehmet Kaplan ole ainoa ruotsalaisministeri, jolla on porttikielto Israeliin.

Ulkomaat
 
Seppo Solmela
Mehmet Kaplan
Mehmet Kaplan Kuva: Seppo Solmela

Sanomalehti Svenska Dagbladet julkaisi sunnuntaina videon, jossa Ruotsin asuntoministeri Mehmet Kaplan vertaa Israelia natsi-Saksaan.

”On paljon yhtäläisyyksiä, joita monet juutalaiset ovat todistaneet. 1930-luvulla – natsi-Saksan aikana – poikkeavina pidettyjen ihmisten piti jatkuvasti perustella, miksi he olivat valinneet elämäntapansa”, Kaplan sanoo videolla.

”Ja mielenkiintoista – – on se, että israelilaiset käsittelevät palestiinalaisia hyvin samanlaisella tavalla, jolla käsiteltiin juutalaisia 1930-luvulla”, hän jatkaa.

Islamofobiaa käsittelevässä keskustelutilaisuudessa vuonna 2009 kuvattu video tuli esiin vasta nyt, kun ympäristöpuoluetta edustavan Kaplanin ympärillä on vellonut kohu usean päivän ajan.

Sanomalehti Expressen julkaisi torstaina valokuvan, jossa Kaplan istuu samassa pöydässä turkkilaisen äärioikeistojärjestö Ülkü Ocaklarin (Harmaat sudet) -järjestön edustajan kanssa.

Kesällä 2015 otetussa kuvassa on äärioikeistolainen turkkilaisaktivisti, joka on julkisesti uhonnut väkivallasta armenialaisia vastaan.

Asuntoministeri Kaplanin on arvioitu hoitaneen kuvasta syntyneen kohun huonosti, sillä hän on kieltäytynyt vastaamasta kysymyksiin ja syyttänyt toimittajia ”huonosta journalismista”.

Kaplanin vertauskuvat ovat kohauttaneet Ruotsissa aikaisemminkin. Vuonna 2014 hän vertasi Syyriaan lähteneitä jihadisteja Suomen talvisotaan 1939–40 lähteneisiin ruotsalaisiin vapaaehtoisiin.

Kaplan on kymmenen vuoden maahantulokiellossa Israeliin, koska hän oli mukana turkkilaisella aktivistilaiva Mavi Marmaralla.

Mavi Marmara yritti murtaa Gazan saartoa toukokuussa 2010. Yhdeksän aktivistia kuoli, kun Israelin merivoimien joukot hyökkäsivät laivaan.

Myöhemmin samana vuonna Israel käännytti tuolloin kansanedustajana olleen Kaplanin Ben Gurionin lentokentältä. Kaplan oli tullut marraskuussa 2010 penäämään takaisin kameraansa ja satelliittipuhelintaan, joiden hän sanoi joutuneen israelilaissotilaiden varastamiksi.

Ruotsin välit Israeliin ovat valmiiksi huonot, eikä Kaplan ole ainoa ruotsalaisministeri, jolla on porttikielto Israeliin.

Tammikuussa Israel ilmoitti, että Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström ei ole tervetullut Israeliin. Syynä porttikieltoon oli se, että Wallström vaati Ruotsin parlamentissa perusteellisia selvityksiä siitä, ovatko Israelin turvallisuusjoukot syyllistyneet palestiinalaisten laittomiin teloituksiin syksyllä alkaneiden väkivaltaisuuksien aikana.

Pääministeri Stefan Löfvenin vasemmistohallitus tunnusti Palestiinan valtion 2014, mitä Israel vastustaa jyrkästi. Palestiinan lähetystö avattiin Tukholmassa tammikuussa 2015.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat