Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi lakkoilee ja Suomessa ihannoitu malli rakoilee

Ruotsissa useammat liitot lakkoilevat ja äänensävyt työmarkkinoilla ovat kovia.

Ulkomaat
 
Magnus Laupa
Pääministerit Juha Sipilä ja Stefan Löfven
Pääministerit Juha Sipilä ja Stefan Löfven Kuva: Magnus Laupa

Tukholma

Rakennustyöläiset ovat lakkoilleet Ruotsissa jo pian viikon. Alan työantajat vastasivat työsulun uhalla. Maalarit ja osa merenkulkualoista ovat lakossa. Äänensävyt ovat viime viikkoina olleet kovia.

Tavallisesti Ruotsin työmarkkinapolitiikka ei ehkä ole vetävin aiheista, mutta tänä keväänä Suomessa kannattaa olla tietoinen naapurin tapahtumista.

Kyse on enemmästä kuin joitakin tuhansia koskettavasta työtaistelusta. Kyse on niin sanotusta Ruotsin mallista.

Suomeen on haettu mallia Ruotsin työmarkkinoilta, missä palkat on jo vuosia asetettu siten, että vientialat määrittelevät tason ja muut seuraavat perässä. Tämä on yhtenä tekijänä ollut omiaan vaalimaan Ruotsin kilpailukykyä. Siksi mallia on pidetty esimerkkinä myös Suomessa.

Perinne on lähtöisin vuonna 1997 solmitusta industriavtaletista eli teollisuussopimuksesta. Viime aikoina sen periaatteet ovat uhanneet rakoilla poikkeuksellisella tavalla.

Mikä on vikana?

Ruotsissa työmarkkinasopu alkoi horjua kunnolla viime lokakuussa, kun ammattijärjestön keskusliitto LO:n 14 jäsenliittoa eivät päässet sopuun siitä, että ne hoitaisivat palkkakierroksen neuvottelut yhteisrintamassa, kuten tavallista.

Liitot siis lähtivät neuvotteluihin omillaan. Pian osa vahvan metalliliiton voimaan kyllästyneistä muista liitoista – niin sanottu 6F-yhteenliittymä – alkoi vaatia vientialoja suurempia palkankorotuksia. Vanha malli alkoi todella rakoilla.

Viime kuukausina neuvottelut ovat edenneet. Teollisuusalat metalliliiton johdolla sopivat hiljattain 2,2 prosentin palkankorotuksista ja vuoden mittaisesta sopimuksesta. Tähän palkkatasoon muiden edellytettäisiin nyt vanhan mallin mukaan taipuvan. Sopimuksia neuvotellaan vielä useilla aloilla.

Rakennusalalla työntekijät ovat nyt olleet lakossa viime tiistaista, neuvottelut ovat käynnissä ja ratkaisua odotetaan.

Lakossa ovat myös kuten sanottua maalausalan työntekijät ja osa merenkulkualasta.

Yksi hiertävä teema on naisvaltaisten alojen palkkaus. Ruotsin mallin – sen että vientialat asettavat palkkatason – katsotaan osaltaan johtaneen siihen, ettei naisvaltaisten alojen jälkeenjääneistä palkkoja ole päästy tasoittamaan suhteessa korkeammilla korotuksilla.

Kunta-alan työntekijät vaativat nyt, että perushoitajien palkkoja korotetaan suhteessa enemmän kuin muiden työntekijöiden palkkoja. Liitto kirjoitti hiljan Dagens Nyheterin mielipidesivuilla, ettei se suostu LO:n yhteistahtiin vastaisuudessakaan, ellei sen vaatimusta kuunnella. Perushoitaja tienaa keskimäärin 2 800 kruunua (noin 300 euroa) vähemmän kuussa kuin konepajatyöläinen, mitä ei kuntatyöntekijöiden mukaan voi hyväksyä.

Voimakas metalliliitto on aiemmin luvannut tukeaan kuntatyöntekijöille perushoitajakysymyksessä. Paikallinen media arvuuttelee nyt, olisiko sekin valmis lakkoilemaan kuntatyöntekijöiden asiassa, elleivät työntekijät saa läpi vaatimuksiansa.

Soppa on monimutkainen. Paradoksaalisesti yhteisrintamana seisovat työntekijöiden LO ja työnantajien Svenskt Näringsliv, jotka vetosivat hiljattain yhdessä, jotta kapinoivat liitot pitäisivät kiinni vientialan ”merkistä”. Samalla vedottiin perushoitajien palkkojen nostamisen puolesta.  

Lähiviikkoina nähdään, mikä on tulos edelleen käynnissä olevissa neuvotteluissa. Suuri kuva on joka tapauksessa, ettei Suomessa ihannoitu Ruotsin malli toimi lainkaan aukottomasti. Se on tällä hetkellä yksi Stefan Löfvenin hallituksen huolista.

Löfven on varoittanut liittoja tiukkaan sävyyn irtiotoista ja vaatinut vastuunkantoa. Tilannetta ei hallituksen osalta helpota, että pääministeri Löfven – entinen metalliliiton johtaja – taistelee huomattavan heikkojen kannatuslukujen kanssa.

Palkkaneuvottelujen epävakaus horjuttaa rauhaa muutoin hyvin vetävässä taloudessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat