Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Öljysopimuksen kaatuminen tulee painamaan öljyn hintaa – Suomen Pankin asiantuntijan mukaan Opec on menettämässä otettaan pysyvästi

Saudi-Arabian ja Iranin kiista kaatoi toistaiseksi pyrkimyksen jäädyttää öljyn tuotanto tammikuun tasolle. Odotettavissa on öljyn hinnan halpeneminen.

Ulkomaat
 
SERGEI KARPUHIN / Reuters
Lukoil-yhtiön pumppuja Kogalymin öljykentällä Siperiassa.
Lukoil-yhtiön pumppuja Kogalymin öljykentällä Siperiassa. Kuva: SERGEI KARPUHIN / Reuters

Suuret öljyntuottajamaat epäonnistuivat sunnuntai-iltana yrityksessä saada aikaan sopimus, jolla tuotantoa olisi rajoitettu.

Sopimusta hiottiin Qatarin pääkaupungissa Dohassa, johon kokoontuneet 16 maata tuottavat lähes puolet kaikesta öljystä. Neuvotteluihin osallistuvat muun muassa suurimmat tuottajat Venäjä ja Saudi-Arabia.

Esillä oli ehdotus ”jäädyttää” tuotanto tammikuun tasolle lokakuuhun saakka. Sunnuntaiiltana Qatarin edustaja ilmoitti, että kokous on päättynyt ilman sopua. Osapuolet voivat kuitenkin yrittää jatkaa neuvotteluita.

”Yleinen johtopäätös oli, että tarvitsemme enemmän aikaa vaihtaa näkemyksiä sekä Opecissa että Opeciin kuulumattomien maiden kesken”, sanoi energiaministeri Mohammed bin Saleh al-Sada.

Sunnuntain neuvottelut kariutuivat lopulta Saudi-Arabian ja Iranin välisen kiistan takia. Saudi-Arabia on vaatinut Irania mukaan sopimukseen. Iran, joka ei osallistu Dohan neuvotteluihin, on taas ilmoittanut ettei se osallistu tuotannon rajoituksiin.

Maa aikoo pikemminkin hyödyntää ydinsovun jälkeisen talouspakotteiden poistamisen ja nostaa tuotantoaan 4 miljoonaan barreliin päivässä. Se tekisi siitä Irakin kanssa suurten öljynviejämaiden kartellin Opecin toiseksi suurimman tuottajan. Saudi-Arabia on ylivoimaisesti suurin 10 miljoonalla barrelilla.

Miten sopimuksen kaatuminen vaikuttaa?

Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimusyksikön johtaja Iikka Korhonen mielestä sopimuksen kaatuminen kertoo Opecin ja Venäjän kyvyttömyydestä.

”Ne eivät pysty ohjaamaan öljymarkkinoita edes sen vertaa kuin aikaisemmin. Epävarmuus tulee lähipäivinä lisääntymään, kun markkinoilla yritetään hahmottaa, mitä tämä kaikki tarkoittaa.”

Jos ratkaisua ei löydy mahdollisissa jatkoneuvotteluissakaan, se tarkoittaisi paluuta vapaiden markkinoiden asetelmaan, joka on painanut öljyn hintaa rajusti.

”Jatkettaisiin tilannetta, jossa jokainen maksimoi oman kassavirtansa tuottamalla mahdollisimman paljon”, sanoo maailman suurimpiin energia-alan tietotoimistoihin kuuluvan Plattsin analyytikko Vesa Ahoniemi.

”Valtavia tuotannon lisäyksiä ei kyllä varmaan tule, koska rajat alkavat tulla vastaan.”

Korhonen arvioi, että osa öljyn hinnan viimeaikaisesta noususta pyyhkiytyy maanantain kaupankäynnissä pois. Markkinoilla on odotettu, että Saudi-Arabia, Venäjä ja muut tuottajamaat pääsevät yhteisymmärrykseen tuotannon rajoittamisesta.

Mikä vaikutus sopimuksella olisi öljyn hintaan?

Osa öljymaista alkoi puhua tuotantotason jäädyttämisestä jo helmikuussa, jolloin öljyn hinta oli alimmillaan yli 10 vuoteen. Puhe alkoi näkyä hienoisesti hinnoissa. Hintaa on myös nostanut tuotannon supistuminen Yhdysvalloissa. Nyt raakaöljyn Brent-viitehinta on yli 43 taalaa barrelilta, noin 50 prosenttia tammikuuta kalliimpaa.

Vaikka Dohan neuvotteluihin kohdistui suurta huomiota, ei sopimuksella olisi asiantuntijoiden mukaan ollut juurikaan merkitystä öljymarkkinoihin.

”Tuotantoa ollaan jäädyttämässä erittäin korkealle tasolle. Ehkä se jonkun mielestä merkitsee, ettei tarjonta ainakaan hirveästi kasva, ja hinta on siksi noussut”, sanoo Korhonen.

”On kuitenkin hirveän vaikea nähdä, että vaikutus tarjontapuoleen olisi merkittävä.”

Ahoniemi on samaa mieltä.

”Esimerkiksi Venäjän tuotanto on ollut ennätystasolla tammikuusta asti, ja maan kolmen suurimman öljyntuottajan tuotanto oli kääntynyt maaliskuussa jo laskuun. Tuotannon jäädyttämisellä ei ole fyysiseen markkinaan mitään merkitystä.”

Miksi sopimustasitten on yritetty hieroa?

Alunperin siinä oli asiantuntijoiden mukaan todennäköisesti kyse Saudi-Arabian halusta hillitä Irania kasvattamasta tuotantoaan. Kun selvisi ettei Iran ole mukana, mahdollisesta sopimuksesta tuli pitkälti kuningaskunnan julkisuustemppu.

”Saudit haluavat profiloitua johtavana öljymaana. Tarkoitus on luoda ennakkotapaus siitä, että se pystyy edelleen johtamaan Opecin toimintaa”, Ahoniemi sanoo.

Korhosen mukaan Saudi-Arabia halusi näyttää, että vanha järjestelmä toimii yhä ja kykenee tekemään päätöksiä ainakin puoleksi vuodeksi eteenpäin.

Vanha järjestelmä tarkoittaa Opecin kartellia, joka on toiminut vuodesta 1960 lähtien. Kartelli alkoi murentua viime vuosina, kun amerikkalaiset liuskeöljytuottajat tulivat markkinoille.

Miltä öljyn hintakehitys näyttää jatkossa?

Päästiin sopimukseen tuotannon rajoituksesta myöhemmin tai ei, öljyn hinta tulee pysymään matalana pitkään.

Kansainvälinen energiajärjestö IEA arvioi, että suurten varastojen takia merkittäviä laskupaineita ei nähdä ennen vuoden 2017 loppua. Korhonen huomauttaa, että heikosti kasvava maailmantalous ei myöskään anna tukea öljyn hinnan merkittävälle nousulle.

Toisaalta öljyn hinta ei ehkä jatkossa tule myöskään merkittävästi alaspäin. Yhdysvalloissa liuskeöljyn tuotanto on vähentynyt vauhdilla. Opecin pääsihteeri Abdallah El-Badri arvioi äskettäin, että öljyn hintakuoppa on nyt kenties saavutettu.

Ahoniemen mielestä on hyvä pitää mielessä, miten epävarmaa öljyn hintakehitys ylipäänsä on. Esimerkiksi Iran voi omalla tuotannon lisäyksellään syödä pois amerikkalaisten tuottajien tuotannon leikkauksen.

Myös poliittinen epävakaus voi heilauttaa tilannetta äkillisesti suuntaan tai toiseen. Sunnuntaina tästä nähtiin malliesimerkki, kun Kuwaitin öljykentillä alkoi lakko. Uutistoimistojen mukaan se laski maan tuotantoa välittömästi 60 prosenttia, minkä pitäisi näkyä öljyn korkeampana hintana maanantaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat