Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pikaruoka lisää haitallisia kemikaaleja elimistössä

Yhdysvaltalaiset tutkijat havaitsivat pikaruokaa syöneiden ihmisten elimistössä selvästi enemmän haitallisia ftalaatteja kuin muiden elimistössä.

Ulkomaat
 
Marja Airio / Lehtikuva
Pikaruoka saattaa olla varsinkin kasvaville lapsille vaarallisempaa kuin on aiemmin tiedetty.
Pikaruoka saattaa olla varsinkin kasvaville lapsille vaarallisempaa kuin on aiemmin tiedetty. Kuva: Marja Airio / Lehtikuva

Pikaruoan epäterveellisyydestä on puhuttu jo pitkään. Huomio on ollut etenkin lihottavuudessa, mutta nyt tiedemaailmassa on löydetty todisteita muista vaaroista, joita pikaruoan syöntiin liittyy.

Yhdysvaltalaisen George Washingtonin yliopiston tutkijat ovat havainneet yhteyden pikaruoan kulutuksen ja riskialttiiden kemikaalien välillä, kertoo sanomalehti The Washington Post. He arvioivat, että löydöllä voi olla kansanterveyden kannalta valtava merkitys.

Tutkimus ilmestyi Yhdysvaltain kansallisten terveysinstituuttien Environmental Health Perspectives -julkaisussa.

Tutkimusryhmä kävi läpi tiedot lähes 9 000 ihmisen ruokailutottumuksista ja vertasi niitä samoilta ihmisiltä otettujen virtsanäytteiden tuloksiin.

Pikaruokaa syövillä ihmisillä on tutkijoiden mukaan elimistössään tuntuvasti enemmän ftalaatteja, joita käytetään esimerkiksi saippuoissa ja meikeissä sekä ruokien pakkauksissa.

Joidenkin ftalaattien haitalliset terveysvaikutukset on todettu jo aiemmin: osan on todettu olevan yhteydessä muun muassa hedelmättömyyteen varsinkin miehillä.

Tutkijoiden mukaan vaarat eivät välttämättä piile pikaruoassa itsessään vaan sen tuotantoprosessissa.

Tutkimuksen tekijöihin kuuluva apulaisprofessori Ami Zota pitää löytöjä hätkähdyttävinä.

”Ei ole jokapäiväistä, että tutkimustulokset ovat näin vahvoja”, hän sanoi The Washington Postille.

Noin kolmasosa tutkimuksen kohteena olleista ihmisistä kertoi syöneensä pikaruokaa virtsanäytteen ottoa edeltäneiden 24 tunnin aikana. Tiedon kerrotaan olevan linjassa Yhdysvaltain hallituksen tekemän arvion kanssa, jonka mukaan yli kolmannes kansalaisista syö jonkinlaista pikaruokaa joka päivä.

Lisäksi tutkijat havaitsivat, että pikaruokaa äskettäin syöneillä oli usein elimistössään selvästi enemmän dioktyyliftalaatteja (DEHP) ja di-isononyyliftalaatteja (DINP) kuin muilla.

Eri ftalaattien terveysvaikutuksissa riittää vielä tutkittavaa, mutta useat viime vuosina ilmestyneet tutkimukset antavat viitteitä niiden vaarallisuudesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat