Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brasilian kongressi äänesti presidentin virkarikossyytteen puolesta – Dilma Rousseffin kaatuminen näyttää yhä todennäköisemmältä

Seuraavaksi presidentin kohtalo siirtyy senaatin käsittelyyn.

Ulkomaat
 
Jussi Nukari
Brasilian kongressi kannatti presidentti Dilma Rousseffin viraltapanoa.
Brasilian kongressi kannatti presidentti Dilma Rousseffin viraltapanoa. Kuva: Jussi Nukari

Brasilian kongressin alahuone kannattaa presidentti Dilma Rousseffin viraltapanoa.

Kongressin alahuone äänesti sunnuntain ja maanantain välisenä yönä virkarikossyytteestä, joka saattaa johtaa työväenpuolueen 13-vuotisen valtakauden päättymiseen ja Rousseffin erottamiseen. Rousseffin viraltapanoa kannatti yli kaksi kolmasosaa edustajainhuoneen 513 edustajasta.

Äänestysprosessi oli pitkä, koska jokaiselle edustajalle annettiin mahdollisuus kertoa äänestyspäätöksensä syistä samalla, kun ääni päivittyi kongressin näytölle.

Huutelun ja riitelyn säestämä äänestysistunto muistutti monin paikoin teatteriperformanssia. Useat presidentin vastustajat sanoivat kannattavansa viraltapanoa Jumalan, perheensä ja ystäviensä tähden. Presidentin tukijat taas syyttivät oppositiota vallankaappauksesta.

Harvemmat viittasivat virkasyytteen muodolliseen perusteluun eli budjettilakien rikkomiseen.

Seuraavaksi Brasilian ensimmäisen naispresidentin kohtalo siirtyy senaatin käsittelyyn.

Ensin senaatti päättää – todennäköisesti toukokuussa – otetaanko virkarikossyyte käsittelyyn. Jos syyte otetaan senaatissa käsittelyyn, presidentti joutuu siirtymään sen ajaksi syrjään enintään 180 päivän ajaksi. Hänen lopulliseksi erottamisekseen vaaditaan senaatissa kahden kolmasosan enemmistö.

Viraltapano ei ole vielä kirkossa kuulutettu, mutta se näyttää yhä todennäköisemmältä.

Dilma Rousseffia syytetään budjettilakien rikkomisesta. Samalla hänen kansansuosiotaan syövät talouskriisi ja öljy-yhtiö Petrobrasin massiivinen korruptioskandaali.

Rousseff toimi aikaisemmin Petrobrasin hallituksen puheenjohtajana. Hän ei kuitenkaan ole itse virallisesti epäiltynä korruptioskandaalissa, toisin kuin monet hänen vastustajistaan.

Heihin kuuluu viraltapanon keskeinen arkkitehti, alahuoneen puhemies Eduardo Cunha. Hänen epäillään ottaneen miljoonia euroja lahjuksina ja pesseen rahat helluntailaisen megakirkon välityksellä.

Viraltapanoa koskevan äänestyksen yksi riman alitus nähtiin, kun äärioikeistolainen edustaja Jair Bolsonaro omisti äänensä sotilasdiktatuurin aikaiselle everstille, joka johti kidutuksesta vastannutta tiedusteluyksikköä.

Presidentti Rousseff oli nuoruudessaan vasemmistosissi ja vankilassa kidutettavana.

Jos Rousseff joutuu syrjään, hänen tilalleen asettuu varapresidentti Michel Temer.

Myös Temerin puolue PMDB on korruptiosyytösten kohteena – niin kuin jopa puolet niistä edustajista, jotka Rousseffin kohtalosta päättävät.

Brasilia on ollut poliittisen kriisin kärjistyessä yhä kärjekkäämmin jakaantunut viraltapanon vastustajiin ja kannattajiin. Sunnuntain äänestyksen alla kongressin edustan nurmikentälle oli pystytetty metalliaita erottamaan osapuolia. Aidan toisella puolella riemuittiin villisti tuloksen selvittyä.

NACHO DOCE / Reuters
Presidenttiä vastustavat mielenosoittajat riemuitsivat São Paulossa kongressin alahuoneen äänestyksen edetessä.
Presidenttiä vastustavat mielenosoittajat riemuitsivat São Paulossa kongressin alahuoneen äänestyksen edetessä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat