Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rakennusalan lakko päättyy Ruotsissa – työntekijät taipuivat vientialojen määrittelemään korotukseen

Ulkomaat
 

Tukholma. Ruotsissa viime tiistaista jatkunut rakennusalan lakko päättyy. Osapuolet ilmoittivat maanantain vastaisena yönä päässeensä sopuun työehdoista.

Osapuolet sopivat 2,2 prosentin palkankorotuksista 12 kuukauden sopimuksella. Tämä noudattaa vientialojen määrittelemää linjaa.

Lakko kosketti kokonaisuudessaan noin 12 000 työntekijää. Työnantajat uhkasivat työsululla, mikäli se olisi jatkunut 22. huhtikuuta saakka.

Rakennusalan työtaistelua on Ruotsissa seurattu tarkoin, sillä kyse on ollut myös koko Ruotsin palkanmuodostusmallin rakoilemisesta. Rakennusalan työläiset olivat alun perin yhtenä liittona vaatimassa vientialojen linjaa suurempia, 3,2 prosentin, korotuksia. Näin on tehnyt tänä vuonna myös moni muu ala.

Ruotsissa pitkään jatkunut käytäntö on ollut, että vientialat määrittelevät palkankorotustason ja muut liitot seuraavat perässä. Tämän on katsottu vaalivat maan kilpailukykyä.

Rakennusalan kiista on koskenut myös muita työehtoja ja palkanmuodostusta. Palkkoihin liittyen sopimus sisältää nyt erityisen korotuksen pienipalkkaiselle siivoushenkilökunnalle, mistä työntekijät olivat tyytyväisiä.

”Olemme hyvin iloisia, että saimme neuvoteltua voimakkaan matalapalkkasatsauksen sopimukseen siivousaloille. He saavat noin kolmen prosentin korotuksen”, sanoi rakennusalan työntekijöitä edustavan liiton neuvotteluvastaava Mats Åkerlind TT:lle.

Työnantajien edustaja pitää hyvänä, että palkkataso kyettiin pitämään vientiteollisuuden linjoilla.

”On hyvä, että työntekijäliiton johto on nyt kantanut vastuuta ja että olemme päässeet sopuun. Saimme vuoden sopimuskierroksella läpi palkankorotukset, jotka eivät ylitä teollisuusalojen tasoa”, sanoi työnantajia edustavan Sveriges Byggindustrin toimitusjohtaja tiedotteessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat