Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin asuntoministeri jättää tehtävänsä natsivertaustensa seurauksena

Pääministeri Löfven: ”Ministerin on kyettävä edustamaan Ruotsin hallitusta tavalla, joka ei herätä epäilyksiä.”

Ulkomaat
 
Henrik Montgomery / Scanpix
Mehmet Kaplan
Mehmet Kaplan Kuva: Henrik Montgomery / Scanpix

Tukholma. Ruotsin asuntoministeri Mehmet Kaplan joutui maanantaina jättämään tehtävänsä laajaa arvostelua herättäneen natsivertauksensa ja aiempien epäselvyyksien seurauksena. Pääministeri Stefan Löfven ilmoitti asiasta lehdistötilaisuudessa.

”Mehmet Kaplan on tehnyt kootun johtopäätöksen siitä, että hänen suhteensa ulkoisiin uskonnollisiin ja poliittisiin järjestöihin on johtanut keskusteluun, joka estää häntä hoitamasta tehtäviään ministerinä. Jaan sen näkemyksen”, Löfven sanoi.

Kaplan edustaa pienempää hallituspuoluetta ympäristöpuoluetta. Hänen tehtävänsä ottaa väliaikaisesti rahoitusmarkkinoista vastaava ministeri Per Bolund.

”Ministerin on kyettävä edustamaan Ruotsin hallitusta tavalla, joka ei herätä epäilyksiä, ja tästä ei saa olla minkäänlaista epäilystä tai epävarmuutta”, Löfven perusteli ministerivaihdosta.

Taustalla on muun muassa Svenska Dagbladet -lehden sunnuntaina julkaisema video, jolla Kaplan vertaa nykypäivän Israelin toimintaa siihen, kuinka natsi-Saksa kohteli juutalaisia. Tapaus sattui vuonna 2009. Sitä on pidetty Ruotsissa vakavana ennen muuta, koska Kaplan on osoittanut heikkoa arviointikykyä myös muissa yhteyksissä.

Aiemmin viime viikolla Expressen-lehti julkaisi kuvan, jossa Kaplan istuu samassa pöydässä turkkilaisen äärioikeistojärjestö Ülkü Ocaklarin (Harmaat sudet) -järjestön edustajan kanssa. Kesällä 2015 otetussa kuvassa on äärioikeistolainen turkkilaisaktivisti, joka on julkisesti uhonnut väkivallasta armenialaisia vastaan.

Lisäksi SVT kertoi, että hän on ollut useaan otteeseen tekemisissä islamistisen Milli Görüs -järjestön kanssa.

Vuoden 2009 videolla Kaplan toteaa: ”On paljon yhtäläisyyksiä, joita monet juutalaiset ovat todistaneet. 1930-luvulla – natsi-Saksan aikana – poikkeavina pidettyjen ihmisten piti jatkuvasti perustella, miksi he olivat valinneet elämäntapansa.”

”Ja mielenkiintoista – – on se, että israelilaiset käsittelevät palestiinalaisia hyvin samanlaisella tavalla, jolla käsiteltiin juutalaisia 1930-luvulla”, hän jatkaa.

Israelin lähetystö Ruotsissa arvosteli sunnuntaina Kaplanin lausuntoa kovasanaisesti. Se vetosi muun muassa EU-parlamentin antisemitismin vastaisen työryhmän laatimaan listaan siitä, mikä voidaan määritellä antisemitismiksi.

Tällä listalla mainitaan Israelin politiikan vertaaminen natsi-Saksan toimintaan.

Ruotsille Kaplanin launnot ovat kiusallisia, koska Ruotsin ja Israelin suhteet ovat jo ennestään kireät muun muassa ulkoministeri Margot Wallströmin aiempien lausuntojen ja Palestiinan tunnustamisen takia.

Löfvenille kohu on kiusallinen myös, koska hallituksen kannatusluvut ovat alamaissa, ja mediakohut ovat omiaan pahentamaan asiaa.

Oppositio ja myös useat hallituspoliitikot tuomitsivat Kaplanin lausunnot. Hänen myös katsottiin hoitaneen kohun huonosti.

Kaplan itse totesi maanantaina, että hän sanoutuu irti kaikenlaisesta ääriajattelusta. Hän kuitenkin katsoi, ettei hänellä ole luottamusta hoitaa tehtäväänsä.

"Olemme päätyneet tilanteeseen, jossa se, mitä edustan, kyseenalaistetaan. Tämä kyseenalaistaminen estää nyt toteuttamasta (työn) vaatimuksia. Siksi olen päättänyt astua syrjään", hän sanoi.

44-vuotias Kaplan aloitti ministerin tehtävissään vuonna 2014. Jo ennen viime viikkojen käänteitä hän on herättänyt huomiota kyseenalaisilla lausunnoillaan.

Almedalenin politiikkaviikolla vuonna 2014 hän muun muassa vertasi Syyriaan lähteneitä jihadisteja Suomen talvisotaan 1939–40 lähteneisiin ruotsalaisiin vapaaehtoisiin. Ennen asuntoministeriksi nousemistaan Kaplan sai arvostelua kutsuttuaan antisemitistinä pidetyn puhujan valtiopäivien tilaisuuteen. Kaplan toimi tuolloin valtiopäiväryhmän johtajana.

Turkkilaistaustainen Kaplan on ollut myös aktiivinen Israelin politiikkaa vastustavissa protesteissa. Vuonna 2010 Israelin armeija pidätti hänet, kun hän muiden aktivistien tavoin koetti murtaa Gazan saartoa Gaza Freedon Flotilla -avustussaattueen laivalla. Yhdeksän aktivistia kuoli, kun Israelin merivoimien joukot hyökkäsivät laivaan. Kaplanille annettiin Haaretz-lehden mukaan kymmenen vuoden maahantulokielto Israeliin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat