Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unkarin Orbán etsii liittolaisia kovalle pakolais­politiikalleen – 10 kohdan suunnitelma lähetetty myös Suomelle

Ulkomaat
 
Eric Vidal / Reuters
Unkarin pääministeri Viktor Orbán.
Unkarin pääministeri Viktor Orbán. Kuva: Eric Vidal / Reuters

Budapest

Unkarin pääministeri Viktor Orbán on käynnistänyt kampanjan, jolla hän yrittää saada muiden EU-maiden johtajia kovalinjaisen pakolaispolitiikkansa tueksi.

Orbán ehdottaa uudessa ”Schengen 2.0:ksi” nimetyssä toimintasuunnitelmassa EU:n ulkorajojen tilkitsemistä rangaistuksen uhalla ja turvapaikkapäätösten tekemistä EU:n ulkopuolella. Toimintasuunnitelma on lähetetty myös Suomelle, pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kansliasta vahvistetaan.

Voit lukea englanninkielisen suunnitelman täältä.

HS näki luonnoksen Unkarin kymmenen kohdan suunnitelmasta EU:n uudeksi pakolaispolitiikaksi. Paperissa esitetään turvapaikkahakemusten käsittelyä Euroopan unionin ulkopuolelle pystytettävissä suljetuissa järjestelykeskuksissa, joita EU rahoittaisi. Käytännössä tämä tarkoittaisi suljettuja leirejä.

Lisäksi Unkari palauttaisi laittomasti tulleet turvapaikanhakijat ja erottaisi Schengenistä ne jäsenmaat, jotka eivät pysty valvomaan ulkorajojaan tai ota vastaan apu rajojen turvaamiseksi. Suurin osa turvapaikanhakijoista tulee Eurooppaan laitonta merireittiä Kreikan ja Italian kautta.

Unkari vaatii EU:lta yhteistä linjausta siitä, mitkä maat ovat turvallisia kolmansia maita, joihin pakolaiset voidaan palauttaa.

Unkarin kampanja on harvinainen tapa vaikuttaa EU:n yhteiseen päätöksentekoon, sillä se on vastaisku EU-komission ehdotukselle uudistaa ja yhtenäistää unionin turvapaikkakäytäntöjä. Osana huhtikuun alussa esiteltyä uudistusta tulijoita halutaan jakaa jäsenmaiden kesken, mitä Unkari vastustaa kiivaasti.

Orbán on ilmoittanut järjestävänsä kansanäänestyksen jo väliaikaisesta taakanjaosta, sillä hänen mukaansa turvapaikanhakijat uhkaavat Unkarin turvallisuutta ja kulttuuria.

Unkarin hallitus käyttää voimakkaita keinoja turvapaikanhakijoiden tulon estämiseksi. Esimerkiksi raja-aidan ylitys on käytännössä kriminalisoitu, minkä seurauksena useat kansainvälistä suojelua hakevat ihmiset ovat joutuneet syytteeseen.

Orbán on nostanut itsensä EU:ssa vastavoimaksi liittokansleri Angela Merkelin pakolaispolitiikalle.

Tiistaina Orbán tapaa Saksassa entisen liittokanslerin Helmut Kohlin, joka arvosteli viikonloppuna tulleen tiedon mukaan jyrkästi nykyistä pakolaispolitiikkaa. Tapaaminen on symbolisesti tärkeä tuki Orbánille.

Rio Gandara / HS
Pakolaisperhe saapui syyskuussa 2015 Unkarista Itävallan puolelle.
Pakolaisperhe saapui syyskuussa 2015 Unkarista Itävallan puolelle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat