Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Serpentiinipommeja, solvauksia, vedonlyöntiä –  näin ratkaistiin Brasilian presidentin kohtaloa

Brasilian ensimmäisen naispresidentin viraltapano näyttää yhä todennäköisemmältä.

Ulkomaat
 
Ueslei Marcelino / Reuters
Äänestys muistutti paikoin sirkusta.
Äänestys muistutti paikoin sirkusta. Kuva: Ueslei Marcelino / Reuters
Fakta

Mitä seuraavaksi tapahtuu

Brasilian senaatti päättää pian, ottaako se presidentin virkasyytteen käsittelyyn. Päätökseen riittää yksinkertainen enemmistö.

Jos asia etenee, presidentti Dilma Rousseff astuu syrjään enintään 180 päivän ajaksi, kun syytettä käsitellään. Senaatin puhemieheksi nousee korkeimman oikeuden tuomari.

Presidentin tilalle nousee varapresidentti Michel Temer. Tämän oma puolue PMDB on pahasti korruptioepäilyjen kohteena.

Viraltapanoon tarvitaan senaatissa 2/3 äänistä.

Paperisilppua paukkusauvasta, sylkemistä, huutoa, solvauksia, Jumalan siunausta ja kannustuslauluja.

Sellainen oli tunnelma, kun Brasilian kongressin alahuone äänesti sunnuntaina presidentti Dilma Rousseffin kohtalosta.

Kuusi tuntia kestänyt istunto päättyi selvin sävelin virkarikossyytteen läpimenoon. Se saattaa johtaa Etelä-Amerikan suurimman maan presidentin kaatumiseen ja 13 vuotta jatkuneen työväenpuolueen valtakauden päättymiseen.

Olipa poliittisesti mitä mieltä tahansa, äänestys muistutti paikoin sirkusta. Useat miesedustajat – valtaosa heistä on miehiä – sanoivat äänestävänsä presidenttiä vastaan Jumalan, perheensä ja ystäviensä tähden. Rousseffin tukijat syyttivät oppositiota vallankaappauksesta.

Etukäteen vastustajat löivät julkisuudessa vetoa numeroista, joilla presidentti kaatuu. He vertasivat äänestystä jalkapallon maailmanmestaruuskisoihin. Kongressissa monet olivat verhoutuneet Brasilian lippuun.

Huomiota on saanut muukin kuin poliittinen prosessi. Äskettäin sosiaalisessa mediassa levisivät kuvat prostituutiosta kongressin vessassa, jossa seksityöläinen harjoitti suuseksiä tuntemattomaksi jääneen miehen kanssa.

Brasilian demokratia on yhä verrattain nuori.

Sotilasdiktatuuri päättyi vuonna 1985. Sitä seurasi demokratian jälleenrakentaminen ja taistelu hyperinflaatiota vastaan. Molemmat vaativat paljon työtä, mutta molemmissa Brasilia onnistui.

Työväenpuolueen vuonna 2003 alkaneella valtakaudella köyhyys on vähentynyt huomattavasti. Siihen antoi vetoapua raaka-aineiden hinnannousu ja Kiinan kysyntä. Työväenpuolueen aikaa ovat kuitenkin tahranneet suuret korruptioskandaalit.

Korruptiotutkinnat saattoi alkuun nähdä myönteisenä merkkinä Brasilian instituutioiden vahvistumisesta. Monen mielestä ne osoittivat tutkintaviranomaisten kehittyneen ja niiden itsenäisyyden lujittuneen. Korruptioskandaalit koskettavat jo lähes koko poliittista kenttää laidasta laitaan, ei yksin hallitusta.

Tässä tarinassa on kuitenkin vain vähän sankareita.

Tutkintaa johtavasta tuomarista ja syyttäjästä on tullut mediajulkimoita. Mutta heidän käyttämänsä keinot eivät aina ole kestäneet kriittistä tarkastelua, mikä on herättänyt kysymyksiä oikeuslaitoksen roolista.

Presidentti Rousseffin viraltapanosyytteet eivät muodollisesti liity korruptioon, vaan budjettilakien rikkomiseen. Hänen epäillään käyttäneen valtion omistamien pankkien varoja budjettivajeen piilotteluun.

Puolustuksen mukaan presidentti on vain tehnyt samaa mitä edellisetkin hallitukset. Käytännössä puliveivaus on ollut Rousseffin aikana aiempaa mittavampaa.

Hänen kansansuosionsa on talouskriisin ja öljy-yhtiö Petrobrasin korruptioskandaalin vuoksi romahtanut. Miljoonat brasilialaiset ovat matkalla takaisin köyhyyteen.

Sunnuntaina kongressin äänestyksessä vain harva edustaja mainitsi virkasyytteen muodollista perustetta.

Monet presidentin vihamiehistä ovat itse korruptiotutkintojen kohteena, mikä on ruokkinut keskustelua tekopyhyydestä.

Yli puolet kongressin jäsenistä on syytettynä tai tutkinnan kohteena esimerkiksi korruptiosta, vaalipetoksesta, henkirikoksesta tai laittomista metsähakkuista.

Heihin kuuluu viraltapanon keskeinen arkkitehti, edustajainhuoneen puhemies Eduardo Cunha. Hänen epäillään ottaneen miljoonia euroja lahjuksina ja pesseen rahoja helluntailaisen megakirkon kautta. Näyttää siltä, että moni kongressiedustaja on valmis antamaan hänen pitää paikkansa vastalahjana viraltapanon etenemisestä.

Kyselyjen mukaan valtaosa brasilialaisista ei tahdo johtajakseen myöskään varapresidenttiä Michel Temeriä.

Rousseffin kohtalo on seuraavaksi senaatin käsissä. Viraltapano on enää lyhyen askeleen päässä, mutta ei vielä varma.

Presidentin vastustajat riemuitsivat kaduilla äänestystuloksen selvittyä. Toisten mielestä kyse on vaaleilla valitun presidentin syrjäyttämisestä kyseenalaisin syin. Ay-liike ja muut kansalaisjärjestöt uhkaavat halvaannuttaa maan, jos presidentti joutuu syrjään. Työväenpuolueesta voi odottaa raivoisaa oppositiota.

Historiallisesti Brasilia on usein vajonnut kriisiin, mutta ponnistanut pian sitkeästi taas ylöspäin. Nyt vaatii optimismia panna rahat likoon kriisin pikaisen ehtymisen puolesta.

PAULO WHITAKER / Reuters
Presidentin viraltapanoa vastustavia mielenosoittajia kongressin edustalla pääkaupunki Brasíliassa.
Presidentin viraltapanoa vastustavia mielenosoittajia kongressin edustalla pääkaupunki Brasíliassa.
ADRIANO MACHADO / Reuters
Presidenttiä Dilma Rousseffia vastustavia mielenosoittajia pääkaupunki Brasíliassa.
Presidenttiä Dilma Rousseffia vastustavia mielenosoittajia pääkaupunki Brasíliassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat