Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bernie Sandersin on pärjättävä tänään New Yorkissa – ”Hän on jo voittanut pääsemällä näin pitkälle”

Hillary Clintonilla on mittava etumatka, mutta sandersilaiset ovat jo jättäneet jäljen demokraattien politiikkaan

Ulkomaat
 
Koomikko: USA:n politiikka ei ole tarpeeksi kovaäänistä, sotkuista tai vihaista
Koomikko: USA:n politiikka ei ole tarpeeksi kovaäänistä, sotkuista tai vihaista
Koomikko Ben Korman esiintyi Bernie Sandersin vaalitilaisuudessa Brooklynissa. Toimittaja: Laura Saarikoski.

Brooklyn, New York

T-paita kertoo heti, missä ollaan: ”Hittoon Trump! Pidetään Amerikka suurena.”

Brooklyn on New Yorkin Kallio, trendikäs ja vapaamielinen hipsterikeskittymä, jonka rouhea maine on vaihtunut rahakkaisiin neliöihin. Täällä senaattori Bernie Sanders on omiensa joukossa.

Tänään tiistaina Sandersilla on näytön paikka: New Yorkin esivaaleissa hänen olisi yllätettävä kilpakumppaninsa, entinen ulkoministeri Hillary Clinton, joka on New Yorkissa kotikentällään. Clinton johtaa Sandersia valitsijamiesten määrässä niin ylivoimaisesti, että vain Sandersin selvät voitot riittäisivät kääntämään asetelman.

”Tervetuloa vallankumoukseen!” huutaa Sanders Prospect Park -puiston lavalla, ja nuori yleisö hurraa.

”Bernie on sellainen poliitikko, jota en ole nähnyt koko elinaikanani”, sanoo vastavalmistunut insinööri Cody Uhrich, 29, joka istuu puiston ruohikolla. ”Hän on jo voittanut pääsemällä näin pitkälle.”

Samaa mieltä on useampi Bernie-fani. Mielipidemittausten mukaan Clinton johtaa Sandersia New Yorkissa. Sandersin kannattajien mielestä tämä on kuitenkin onnistunut tuomaan Yhdysvaltain politiikkaan monia aloitteita, joista ei aiemmin ole edes vakavasti keskusteltu, kuten ilmaisen terveydenhoidon tai yliopistokoulutuksen. Nuoret demokraatit eivät lakkaa vaatimasta niitä.

”Hän on siirtänyt demokraattista puoluetta vasemmalle. Ei Hillary puhunut ikinä aiemmin 15 dollarin minimipalkasta tai siitä, että suurten pankkien valta on murrettava”, sanoo psykologian opiskelija David Comalli, 29.

Clintonin leiri on syyttänyt alusta alkaen sandersilaisia idealisteiksi, koska nämä eivät ota huomioon presidentin vallan rajoja. Kongressissa on republikaanienemmistö, ja puolue on piirtänyt vaalipiirit niin, että sen hallussa pysyy todennäköisesti ainakin edustajainhuone. Se ei tyytyisi vain heittämään kapuloita Sandersin rattaisiin, vaan pyrkisi viemään koko pyörät.

Sanders on itsekin ruokkinut mainettaan. Huhtikuun alussa hän antoi New York Daily News -lehdelle haastattelun, jossa hän ei osannut sanoa, miten hajottaa ne isot pankit, joita hän vaatii vastuuseen finanssikriisistä.

Comalli myöntää, ettei presidentti Sanders luultavasti saisi useampia ajamiaan asioita läpi – mutta entä sitten?

”Ei neuvotteluihin lähdetä keskeltä”, hän sanoo.

Esivaaleissa ehdottomuus näkyy molemmin puolin. Kilpailun kiristyessä jotkut Sandersin kannattajat ovat alkaneet inhota Clintonia syvästi. Toiset pitävät häntä laimeana vaihtoehtona.

Brooklynissa jaetaan lehtisiä, joissa Clintonille on piirretty pitkä nenä. ”Ellet luota Clintoniin, kerro se maailmalle”, lukee julisteessa.

”Olen feministi, mutta esimerkiksi oikeus terveydenhoitoon on feministinen kysymys. Siksi Sanders on parempi feministi kuin Clinton”, sanoo videotuottaja Rosa Gaia, 28.

”Clinton sanoo mitä tahansa tullakseen valituksi. Puolue ja sen rahat ovat olleet alusta lähtien hänen takanaan. Siksi tarvitsemme sen poliittisen vallankumouksen”, sanoo terveysruokayrittäjä Shane Moran, 42.

Toistaiseksi Sandersin vallankumous on toteutunut paremmin vastapuolueen leirissä, jossa puolueen ulkopuolelta tullut Donald Trump on ylivoimaisessa johdossa. Jos Clinton on sandersilaisille liian oikealla, miten he selittävät Trumpin suuren kannatuksen jopa New Yorkissa?

”Tuntuu kuin pääni olisi ihan puskassa Amerikan suhteen. Tässä maassa on vielä paljon enemmän rasismia kuin luulin”, sanoo Uhrich.

Eivät kaikki trumpilaiset ole pahoja, hän jatkaa. ”He haluavat muutosta ja uusia ehdokkaita poliittisen eliitin ulkopuolelta, aivan kuten mekin.”

Entä jos Clinton tulee valituksi demokraattien ehdokkaaksi? Hän tarvitsisi varsinaisissa vaaleissa sandersilaisten ääniä.

The Wall Street Journal -lehden kyselyn mukaan kolmannes Sandersin kannattajista ei tukisi Clintonia syksyllä. Kriittisimpiä ovat nuoret valkoiset miehet.

Moran nielisi harminsa ja äänestäisi Clintonia, jotta valituksi ei tule republikaani. ”Mutta sen jälkeen olisi käytävä suihkussa.”

Koomikko esiintyi Sandersin vaalitilaisuudessa. HS.fi/hstv.
David Brabyn
Sandersin kannattaja otti aurinkoa Brooklynin Prospect Parkissa. Sandersin vaalilause on ”Feel the Bern”, tunne Bernien hehku.
Sandersin kannattaja otti aurinkoa Brooklynin Prospect Parkissa. Sandersin vaalilause on ”Feel the Bern”, tunne Bernien hehku.
David Brabyn
David Comalli (vas.) ja Cody Uhrich kannattavat kummatkin Bernie Sandersia. Nuoret valkoiset miehet ovat Sandersin vahvin tukiryhmä.
David Comalli (vas.) ja Cody Uhrich kannattavat kummatkin Bernie Sandersia. Nuoret valkoiset miehet ovat Sandersin vahvin tukiryhmä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat