Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkoministeri Soini kertoi läksyttäneensä EU-kollegoja pakolaiskriisistä – Libyan reitin vilkastuminen voi tietää “Schengenin loppua”

Ulkomaat
 
Jukka Gröndahl / HS
Ulkoministeri ja perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini.
Ulkoministeri ja perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Bryssel

Suomen ulkoministeri Timo Soini kertoi maanantaina läksyttäneensä muiden EU-maiden ministereitä siitä, miten huonosti EU:ssa on hoidettu yhteistä taakkaa pakolaiskriisissä. Hänen mukaansa on käsittämätöntä, että pakolaisten uudelleensijoittelussa on saatu vain hieman yli tuhat ihmistä siirrettyä tavoitellusta 160 000 ihmisestä.

“Suomi on ottanut heistä 20 prosenttia. Sanoin aika reippaasti, että kun tehdään päätöksiä, niitä pitäisi noudattaa. Ei se käy, että tehdään tällaisia sopimuksia, ja sitten kukaan ei niitä noudata”, Soini kertoi puhelimessa Luxemburgista, jossa hän osallistui EU:n ulkoministereiden kokoukseen.

Soini kertoi olevansa huolestunut koko EU:n vapaan liikkuvuuden Schengen-sopimuksen puolesta nyt, kun Libyasta on alkanut tulla tuhansittain uusia siirtolaisia Italian kautta Eurooppaan.

“Pakolaiskriisi ei ole missään tapauksessa ohi. Sille pitää tehdä jotakin. Jos sieltä tulee yhtään vastaavaa kuin mitä Balkanin reitiltä tuli, niin se tietää kyllä Schengenin loppua”, Soini sanoi.

EU:n ja Turkin maaliskuussa tekemän sopimuksen jälkeen ihmisvirta Turkista Kreikan ja Balkanin maiden kautta muualle Eurooppaan on tyrehtynyt merkittävästi. Mutta samanaikaisesti niin sanottu keskisen Välimeren reitti on vilkastunut.

Viime viikolla Italiaan saapui Libyan suunnalta noin 4 500 ihmistä, kun taas Kreikkaan saapui 487 ihmistä, Kansainvälisen siirtolaisjärjestön IOM:n tilastot näyttävät.

Libyaan on äskettäin perustettu YK:n avustuksella yhtenäishallitus, mutta maan politiikka on yhä sekavassa tilassa, minkä vuoksi ihmissalakuljetus rehottaa.

EU:n ulkoministerit ja puolustusministerit aikoivat illalla keskustella Libyan tilanteesta Libyan pääministerin Fayez al-Sarrajin kanssa videolinkin välityksellä.

“Vaikka se yhtenäishallitus on hauras, se mahdollistaa YK:n mandaatin, jos he siihen suostuvat. Jos on mandaatti, voidaan tehdä paljon enemmän toimenpiteitä”, Soini sanoi.

Soini matkustaa perjantaina Italiaan, jossa hän tapaa viime viikolla Libyassa vierailleen ulkoministeri Paolo Gentilonin. Soini tutustuu Roomassa myös ihmissalakuljetukseen keskittyvään Eunavfor-operaatioon.

EU:n viime vuoden kesällä perustama Eunavfor on onnistunut selvittämään salakuljettajien toimintatapoja ja ansaintalogiikkaa, mutta sen toimintaa haittaa, että se pystyy operoimaan vain kansainvälisillä vesillä.

Operaatio pääsee kunnolla vauhtiin vasta, jos se pääsee Libyan aluevesille. Siihen tarvitaan Libyan yhtenäishallituksen suostumus.

Eunavfor-operaation suomalainen tiedustelupäällikkö, eversti Jarmo Alén kertoi HS:lle viime lokakuussa Roomassa, että EU on onnistunut säikäyttämään Libyassa toimivat rikolliset, mutta vain osittain. Sen sijaan että salakuljettajat kuljettavat kumiset veneensä Italian saarille asti, he jättävät ihmislastinsa ajelehtimaan merelle Libyan aluevesirajalla.

”Yhdelle henkilölle annetaan GPS, suunta ja yleensä meripelastuskeskuksen puhelinnumero. Kumiveneet ovat kiinalaisia ja huonokuntoisia, moottorissa on liian vähän bensaa. Ne eivät pääse edes Lampedusalle asti. Käytännössä niistä tulee meripelastustapauksia heti rannasta irtauduttaessa”, hän kertoi.

Valtaosa Italiaan nyt tulevista ihmisistä – joita Italian rannikkovartiosto joutuu pelastamaan – on Afrikan maista, joissa ei ole laajamittaisia väkivaltaisuuksia. YK:n pakolaisjärjestön mukaan eniten ihmisiä saapuu Nigeriasta.

Viime vuonna Eurooppaan saapuneista noin miljoonasta pakolaisesta ja siirtolaisesta noin puolet tuli Syyriasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat