Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaasuputki on Saksan Venäjän-politiikan outo poikkeus

Saksa ei näe kaasuputken laajennusta ollenkaan niin kriittisesti kuin esimerkiksi itäiset EU-maat

Ulkomaat
 
Tiina Rajamäki Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja.

Suomalaiset muistavat hyvin, kun Suomenlahdelle rakennettiin Nord Stream -kaasuputki. Itämeren pohjaa tutkittiin ympäristövaikutusten ja muiden muassa sodanaikaisten miinojen varalta. Putken läpi kulkee kaasua suoraan Venäjältä Saksaan. Puuhamiehenä oli tuolloin Saksan entinen liittokansleri Gerhard Schröder, joka edelleen johtaa Nord Streamin osakkeenomistajien komiteaa.

Nyt vireillä on kaksi uutta kaasuputkea, niin sanottu Nord Stream 2 -kokonaisuus samalle reitille. Kaasuputken käyttöönottovuoden 2011 jälkeen Euroopan unionin suhde Venäjään on kuitenkin muuttunut dramaattisesti.

Krimin valtaamisen ja Itä-Ukrainan sodan jälkeen EU on asettanut Venäjää vastaan pakotteita – ja Euroopan komissio suhtautuukin hyvin epäilevästi kaasuputken laajennushankkeeseen, jonka avulla putken kautta olisi tarkoitus kulkea 80 prosenttia Venäjältä Eurooppaan tulevasta kaasusta vuonna 2019.

Yllätys on, että muuten Venäjän-pakotteita rummuttanut Saksa ei näe kaasuputken laajennusta ollenkaan niin kriittisesti kuin esimerkiksi itäiset EU-maat, etenkin Puola. Päinvastoin, Saksan talous- ja energiaministeri Sigmar Gabriel puhuu vahvasti Nord Stream 2:n puolesta. Myös saksalaiset ulkopoliitikot näkevät projektin epäilyttävänä.

Saksa haluaa lähes hinnalla millä hyvänsä parantaa energiantoimitusten toimitusvarmuutta. Itämeren kaasuputken laajennuksen on suunniteltu valmistuvan juuri vuonna 2019, kun venäläisen Gazpromin ja ukrainalaisen Naftogazin välinen toimitussopimus päättyy. Nyt EU-maiden kaasusta tulee merkittävä osa juuri Ukrainan kaasuputkiverkoston läpi.

Saksan kaasuputkipolitiikkaa on vaikeaa seurata loogisesti, varsinkin kun sitä yrittää katsoa Saksan muun Venäjä-politiikan valossa. Nyt puolet Venäjältä Eurooppaan tulevasta kaasusta tulee Ukrainan läpi, mikä tarkoittaa noin kahden miljardin vuosittaisia siirtomaksuja Ukrainalle. Venäjän Gazprom halunnee Ukrainan pois energiapelistä, ja saksalaiset näyttävät auttavan sitä mielellään tässä.

Saksan johtopoliitikkojen vakuuttelu siitä, että kaasuputki on puhdas talousasia, ei politiikkaa, on varsin epätoivoinen argumentti.

Antti Hämäläinen
Nord Streamin kaasuputken osia lastataan Sliten satamassa.
Nord Streamin kaasuputken osia lastataan Sliten satamassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat