Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putin ja Obama puhuivat puhelimessa – Syyrian tulitauko huolenaiheena

Syyrian rauhanneuvottelut Genevessä ovat vaikeuksissa, oppositio keskeytti osallistumisensa.

Ulkomaat
 
Jonathan Ernst / Reuters
Presidentit Barack Obama (vas) ja Vladimir Putin tapasivat G20-konferenssin aikaan Turkin Antalyassa marraskuussa.
Presidentit Barack Obama (vas) ja Vladimir Putin tapasivat G20-konferenssin aikaan Turkin Antalyassa marraskuussa. Kuva: Jonathan Ernst / Reuters

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja ja Yhdysvaltain presidentti Barack Obama keskustelivat maanantaina puhelimessa. Presidentit puhuivat erityisesti Syyrian tilanteesta, Kreml tiedotti.

Johtajat vahvistivat tukensa Syyrian tulitauon jatkamiselle, sanottiin Venäjän lausunnossa uutistoimisto AFP:n mukaan. Valkoisen talon mukaan presidenttien keskustelu oli ”intensiivinen”.

Venäjä ja Yhdysvallat olivat keskeisessä roolissa neuvotteluissa, jotka johtivat Syyrian tulitauon alkamiseen helmikuun 27. päivä.

Viime päivinä taistelut Syyrian asevoimien ja kapinallisten välillä ovat kiihtyneeet etenkin Aleppon kaupungissa. Samaan aikaan tulitauko on kuitenkin pitänyt monilla muilla alueilla.

Syyrian viisivuotiseen sotaan on etsitty ulospääsyä neuvotteluisa Genevessä ilman mainittavaa edistystä.

Syyrian oppositio kertoi maanantaina lykänneensä ”virallista osallistumistaan” rauhanneuvotteluihin vastalauseena uudelleen kiihtyvälle väkivallalle.

Huolensa tilanteesta esitti maanantaina myös Ranskan presidentti François Hollande, raportoi AFP.

”Meillä on vakava huoli siitä, että neuvottelut voivat vesittyä tai romahtaa”, Hollande sanoi vierailulla Egyptissä.

Syyrian rauhanneuvotteluissa pyritään saamaan aikaan päätös taisteluiden lopettamisesta ja siirtymäkauden hallinnon perustamisesta. Osapuolia hiertää etenkin kysymys presidentti Bashar al-Assadin asemasta.

Venäjä keskeytti maaliskuussa sotilasoperaationsa Syyriassa. HS:n kirjeenvaihtaja Pekka Hakala arvioi Syyrian ilmapommitusten lisänneen Venäjän kansainvälistä painoarvoa.

Keskustelussa Obaman kanssa Putin vaati, että Syyrian maltillisen opposition on tehtävä selvä pesäero ääri-islamistisiiin liikkeisiin, kuten Isisiin ja al-Nusraan, joka on yhteydessä al-Qaidaan.

Isis on nyt ahtaalla Syyriassa ja Irakissa, arvioi ulkomaantoimittaja Petteri Tuohinen analyysissään, jonka interaktiivisesta kartasta voi katsoa, millaisia tappioita Isis on viime aikoina kärsinyt.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat