Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ketkä kuuluvat Putinin sisäpiiriin?

Toimittaja Mihail Zygar haastatteli kymmeniä Venäjän presidentin lähellä olevia tuoretta kirjaansa varten

Ulkomaat
 
Alexei Nikolsky
Liikemies ja Vladimir Putinin vanha judokaevri Roman Rotenberg otti selfien yhdessä Putinin kanssa toukokuussa Sotšissa. Monet Putinin luotetuista ovat hänen tapaansa kotoisin Pietarista.
Liikemies ja Vladimir Putinin vanha judokaevri Roman Rotenberg otti selfien yhdessä Putinin kanssa toukokuussa Sotšissa. Monet Putinin luotetuista ovat hänen tapaansa kotoisin Pietarista. Kuva: Alexei Nikolsky

Ketkä kuuluvat siihen Vladimir Putinin sisäpiiriin, joka Venäjän asioista oikeasti päättää? Ja mihin suuntaan tuo joukko on Putinin Venäjää viemässä?

Muun muassa näihin kysymyksiin haetaan vastauksia keskiviikkoiltana kaikille avoimessa yleisötilaisuudessa Sanomatalon Mediatorilla. Englanninkielinen tilaisuus alkaa kello 17 ja sinne on vapaa pääsy.

Ne, jotka eivät pääse paikalle, voivat seurata tilaisuutta live-lähetyksenä osoitteessa hs.fi.

Illan päätähti on venäläinen toimittaja Mihail Zygar, joka tuntee Venäjän valtapiirit poikkeuksellisen hyvin. Zygarin kirja Putinin sisäpiiri – Nyky-Venäjän lyhyt historia ilmestyi juuri suomeksi. Venäjällä kirja on ehtinyt jo saavuttaa myyntimenestyksen.

Arthur Bondar
Mihail Zygar
Mihail Zygar

Zygar haastatteli kirjaa varten kymmeniä Putinia lähellä olevia ihmisiä. Tuloksena on teos, joka tarjoaa hämmästyttävän yksityiskohtaisia näkymiä Putinin vallassaolovuosien kulissien taakse.

Kirjassa Putin luottaa vain harvoihin, ja hekin saavat olla tarkkana. Joskus paras keino päästä Putinin lähelle ei ole kunnianhimo vaan nimenomaan sen puute. Zygarin mukaan tällainen vaarattomuus oli yksi Dmitri Medvedevin suurimmista vahvuuksista, kun Putin valitsi väliaikaista seuraajaansa presidentiksi.

Mukana on myös paljon materiaalia Putinin länsisuhteista. Zygarin mukaan Putin muun muassa kunnioitti aluksi suuresti Yhdysvaltojen presidenttiä, ”sotaherra” George W. Bushia, kunnes pettyi tähän pahasti. Moniarvoisesta maailmasta puhuvaa Barack Obamaa Putin ei Zygarin syväkurkkujen mukaan ole arvostanut missään vaiheessa.

Useat kirjan kovimmista väitteistä jäävät ilman nimettyä lähdettä. Valtaosa Zygarin haastateltavista suostui puhumaan hänelle vain anonyymisti.

Vastapainoa Zygarin näkemyksille keskiviikon tilaisuudessa tarjoavat Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Katri Pynnönniemi, kansanedustaja ja Venäjän liike-elämän tuntija Kai Mykkänen (kok) sekä professori Irina Busygina Moskovan valtiollisesta kansainvälisten suhteiden instituutista.

Noin tunnin mittaisen tilaisuuden juontavat HS:n entinen Moskovan-kirjeenvaihtaja, ulkomaantoimittaja Jussi Niemeläinen ja HS:n ulkomaantoimituksen uutistuottaja Petja Pelli.

Zygarin haastattelu julkaistaan Helsingin Sanomissa keskiviikkona.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat