Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sumopainin ryvettynyt maine on palautumassa

Sopuottelu- ja mafiaskandaalit mustasivat Japanin kansallisurheilun kuvaa.

Ulkomaat
 
Yuya Shino / Reuters
Tuhannet katsojat seurasivat maanantaina sumopainijoiden otteita perinteisessä turnauksessa Tokiossa.
Tuhannet katsojat seurasivat maanantaina sumopainijoiden otteita perinteisessä turnauksessa Tokiossa. Kuva: Yuya Shino / Reuters

Japanin kansallisurheilulajin sumopainin turnaus saatiin loppuun huolimatta Etelä-Japanissa viikonloppuna sattuneista tuhoisista maanjäristyksistä.

Lähes 8 000 katsojaa todisti keskimäärin 120-kiloisten sumopainijoiden kamppailua ulkoilmassa Yasukunin pyhätössä Tokiossa.

Yasukunin temppelillä on Aasiassa ristiriitainen maine, koska sitä pidetään yhtenä Japanin militarismin symboleista.

Keisarin palveluksessa kuolleiden muistolle omistetussa temppelissä olevaan Sielujen kirjaan on kirjattu 2 466 532:n ihmisen nimet. Vainajista 1 068 on tuomittu toisen maailmansodan aikaisista sotarikoksista, ja heistä 14 kaikkein vakavimmista sotarikoksista.

Turnauksessa mongolialaissyntyinen suurmestari Hakuho voitti maanmiehensä ja toisen suurmestarin Kakuryun. Japanissa ei ole ollut yhtään kotimaista suurmestaria yli vuosikymmeneen.

Hakuho on kaikkien aikojen menestynein sumopainija, jolla on ennätysmäiset 36 turnausvoittoa.

Sumon maine on hiljalleen parantunut viime vuosien skandaaleista, joissa paljastui otteluiden järjestämistä, nuorten sumokokelaiden simputusta ja yhteyksiä Japanin järjestäytyneeseen rikollisuuteen Yakuzaan.

Perinteet ja nykyaika törmäsivät myös Japanin ensimmäisen naiskuvernöörin Fusae Ohtan virkakausina 2000–2008. Osakan kuvernööri on usein avannut arvovaltaisen Osakan sumoturnauksen maaliskuussa, mutta perinteen mukaan naisia ei ole saanut päästää sumokehään.

Myös Ohta joutui lähettämään avajaisiin sijaisen tai avaamaan turnauksen kehän vierellä. Hän yritti useana vuonna päästä kehään, mutta Japanin sumoliitto ei järkähtänyt.

Sumopainin juuret ovat jopa 1 500 vuoden takaisissa uskonnollisissa rituaaleissa, ja se on alun perin ollut enemmänkin osa rituaalia kuin kilpaurheilua. Vielä nykyään rituaalit ovat olennainen osa sumo-otteluita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat