Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sanders ohitti Clintonin vasemmalta

Clintonin kanta on paikoin joustanut, koska hän tarvitsee Sandersin nuorten kannattajien tukea.

Ulkomaat
 
Mark Kauzlarich / Reuters
Bernie Sanders
Bernie Sanders Kuva: Mark Kauzlarich / Reuters

Brooklyn, New York

New Yorkin esivaaleissa tiistaina vastakkain olivat demokraattien puolella entinen ulkoministeri Hillary Clinton ja senaattori Bernie Sanders. Molemmat pyrkivät demokraattien presidenttiehdokkaaksi.

Sanders on ajanut Clintonista vasemmalta ohi kaikissa asioissa – paitsi aseissa. Hän edustaa senaatissa Vermontia, jossa on paljon metsästäjiä.

Clinton on kisassa selvästi edellä valitsijamiesten määrässä. Hän on kuitenkin liikkunut Sandersin suuntaan esimerkiksi minimipalkan suhteen. HS vertaili Clintonin ja Sandersin linjaeroja.

Terveydenhoito

Clinton kannattaa presidentti Barack Obaman terveydenhoitouudistuksen laajentamista. Obamacare takasi sairausvakuutuksen pienituloisille. Sanders haluaa verovaroin kustannetun terveydenhoidon kaikille.

Koulutus

Sanders haluaisi ilmaisen yliopistokoulutuksen julkisissa yliopistoissa, mikä maksaisi ainakin 75 miljardia dollaria vuodessa. Clintonin mielestä lukukausimaksujen pitäisi määräytyä maksajan mukaan. Korkeakoulutus voisi olla ilmaista köyhille, ”mutta ei Donald Trumpin lapsille”.

Ulkopolitiikka

Clinton haluaa pitää yllä Yhdysvaltain vahvoja liittolaissuhteita ja on tarvittaessa valmis käyttämään voimaa. Sandersin mielestä rahoja olisi ohjattava sotilasmenoista sosiaaliohjelmiin. Hän haluaisi Euroopan maksavan enemmän Natosta ja Lähi-idän maiden ottavan päävastuun taistelussa Isisiä vastaan.

Suhteet Israeliin

Clinton puolustaa Yhdysvaltain ja Israelin vahvaa liittolaisuutta ja sanoi, etteivät israelilaiset ansaitse niskaan satavia raketteja. Sandersin mielestä Israel käytti Gazassa kohtuutonta voimaa, ja Yhdysvaltain pitäisi kunnioittaa myös palestiinalaisten oikeuksia. Sanders itse on juutalainen.

Vapaakauppa

Ulkoministerinä Clinton kannatti Tyynenmeren vapaakauppasopimusta. Kampanjan aikana hän on vastustanut sitä, koska sopimus ei ollut hänestä tarpeeksi hyvä. Sanders vastustaa sopimuksia, koska työpaikkoja siirtyisi halpatuotannon maihin.

Minimipalkka

Nykyinen minimipalkka Yhdysvalloissa on 7,25 dollaria tunnilta. Sanders kannattaa 15 dollarin minimipalkkaa kautta maan. Clinton on kannattanut minimipalkan nostamista ensin 12 dollariin ja myöhemmin 15 dollariin, jos kongressi tukee esitystä.

Kampanjarahoitus

Sanders nimittäisi korkeimpaan oikeuteen vain tuomareita, jotka kumoaisivat päätöksen antaa yrityksille vapauden rahoittaa vaalikampanjoita. Clintonkin kumoaisi sen, vaikka hän on saanut vaalirahaa yrityksiltä ja liitoilta.

Ympäristö

Molemmat pitävät ilmastonmuutosta isona uhkana. Clinton haluaa Yhdysvaltojen siirtyvän hiilestä puhtaaseen teknologiaan. Sanders haluaa kieltää vesisärötyksen, jolla öljyä pumpataan.

Aseet

Clinton korostaa, ettei Sanders ole halunnut vetää kauppiaita vastuuseen aseilla tehdyistä rikoksista. Sandersin mukaan se veisi pienyrittäjiä konkurssiin. Clinton laajentaisi aseiden ostajien taustojen tarkistuksia.

Tuloksia esivaaleista keskiviikkona osoitteessa HS.fi.

Shannon Stapleton / Reuters
Hillary Clinton
Hillary Clinton
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat