Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ystävien suhteet aallonpohjassa

Saudi-Arabia odottaa jo Obaman jälkeistä aikaa, mutta entisaikojen auvoa ei välttämättä ole näköpiirissä.

Ulkomaat
 
GARY CAMERON / REUTERS
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama tapasi Saudi-Arabian kuningas Salmanin Valkoisessa talossa viime syyskuussa. Obaman keskiviikkona alkava matka Saudi-Arabiaan on neljäs hänen hallintokaudellaan.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama tapasi Saudi-Arabian kuningas Salmanin Valkoisessa talossa viime syyskuussa. Obaman keskiviikkona alkava matka Saudi-Arabiaan on neljäs hänen hallintokaudellaan. Kuva: GARY CAMERON / REUTERS

Kun Yhdysvaltain presidentti matkustaa valtiovierailulle Saudi-Arabiaan, vastaanotto on ollut perinteisesti kuninkaallinen. Toisin voi olla keskiviikkona, kun presidentti Barack Obama laskeutuu Riadiin.

Obaman on tarkoitus keskustella Yhdysvaltain pitkäaikaisen liittolaisen kanssa Syyrian ja Jemenin sodista sekä osallistua Persianlahden maiden yhteistyöneuvoston huippukokoukseen.

Tunnelma supervallan ja öljyjätin välillä saattaa olla väkinäinen. Nuiva kausi on yllättänyt vanhat liittolaiset.

Obaman valtakaudella Yhdysvallat on alkanut tähyillä yhä enemmän muualle kuin Lähi-itään. The Atlantic -lehden tuoreessa haastattelussa Obama kertoi suorasukaisesti, kuinka Yhdysvallat on pyrkinyt irrottautumaan Lähi-idän väkivaltaisuuksien suosta voidakseen keskittyä lupaavampiin ja nopeammin kehittyviin maanosiin, kuten Aasiaan ja Latinalaiseen Amerikkaan.

Haastattelussa Obama vertasi Lähi-itää Batman-elokuvista tuttuun Gotham Cityyn, korruptoituneeseen kaupunkiin, jota rikollisliigat hallitsevat.

Samaan aikaan Lähi-idän alueellinen suurvalta Saudi-Arabia, jonka turvallisuuskoneisto on rakennettu pitkälti Yhdysvaltain tuella, on alkanut pälyillä hermostuneena ympärilleen. Joka suunnalla on levottomuuksia.

Lähi-itä on mullistunut Obaman kaudella, mutta niin on myös Yhdysvaltain ulkopolitiikka Lähi-idässä. Eikä ole mitään takeita siitä, että suhteet Yhdysvaltojen ja Saudi-Arabian välillä palautuisivat Obaman valtakauden jälkeen ennalleen.

Yhdysvaltain ja Saudi-Arabian suhteiden viilenemiselle on monia syitä, mutta monet niistä liittyvät suoraan Obamaan.

Ensimmäinen sokki saudien kuningashuoneelle oli se, että Obaman hallinto katseli sivusta, kun Egyptin presidentti Hosni Mubarak syöstiin vallasta arabikevään kansannousussa 2011. Toinen järkytys oli Obaman päätös olla iskemättä Syyriaan, vaikka hän oli itse luvannut puuttua tilanteeseen, jos Bashar al-Assadin hallinto käyttää kemiallisia aseita.

Kolmas ja mahdollisesti pahin isku saudeille on ollut Yhdysvaltain lähentyminen kohti Irania, Saudi-Arabian (ja myös Yhdysvaltojen) arkkivihollista. Rajapyykki saavutettiin viime kesänä, kun Iranin kanssa saavutettiin sopimus ydinohjelmasta.

Näiden ohella Obama on lausunut Saudi-Arabiasta asioita, joita kuningashuoneessa ei ole totuttu kuulemaan. Ennen virkakauttaan Obama kutsui puheessaan Saudi-Arabiaa Yhdysvaltain ”niin sanotuksi liittolaiseksi”.

The Atlantic -lehdessä Obama puhui saudeista (mutta myös eurooppalaisista liittolaisista) ”vapaamatkustajina”, jotka nauttivat mieluusti Yhdysvaltain tarjoamasta turvallisuusavusta mutta eivät itse kanna vastuuta.

Tha Atlanticin haastattelussa Obama kiisti Saudi-Arabian johdon usein esille tuoman näkemyksen, että Iran olisi syypää kaikkiin Lähi-idän ongelmiin. Samalla hän kehotti Saudi-Arabiaa ja Irania ”jakamaan naapurustonsa ja panemaan alulle jonkinlaisen kylmän rauhan”.

Mitään tällaista ei ole näköpiirissä. Käytännössä kaikissa Lähi-idän kuumissa konflikteissa taustalla on Saudi-Arabian ja Iranin keskinäinen varjonyrkkeily – näin on laita Syyrian, Irakin ja Jemenin sodissa.

Yhdysvaltojen ja Saudi-Arabian jännitteisiin suhteisiin vaikuttaa myös energiatalouteen liittyvä kisa. Yhdysvallat on pyrkinyt viime vuosina eroon Lähi-idän öljyriippuvuudesta panostamalla kotimaisen liuskekaasun ja -öljyn tuotantoon.

Saudi-Arabia on vastannut romahduttamalla öljyn maailmanmarkkinahinnan, mikä puolestaan vahingoittaa liuskeöljyn tuotantobuumia.

Obaman kaudella tapahtuneista muutoksista huolimatta Yhdysvallat on tuskin hylkäämässä Saudi-Arabiaa. Maalle on tärkeää pitää mahdollisimman hyvät välit maailman suurimpaan öljyntuottajaan, jonka kanssa se on pitkään tehnyt yhteistyötä taistelussa terroristijärjestö al-Qaidaa ja Isisiä vastaan.

Silti Saudi-Arabian kuningashuone katsonee jo Obaman jälkeiseen aikaan, vaikka entisaikojen auvoa ei ole välttämättä luvassa Yhdysvaltojen presidentinvaalien jälkeenkään.

Republikaanien esivaaliehdokkaista Donald Trump on uhannut lopettaa öljyn oston Saudi-Arabiasta kokonaan, ellei Saudi-Arabia ota suurempaa roolia Isisin-vastaisessa taistelussa. Ted Cruz on puolestaan luvannut painostaa Saudi-Arabian selvityksiin, joissa varmistetaan, ”etteivät ystävämme rahoita jihadisteja, jotka suunnittelevat meidän murhaamistamme”.

Demokraattien Bernie Sanders on arvostellut Saudi-Arabiaa siitä, että vaikka sillä on ”maailman kolmanneksi suurin puolustusbudjetti, se on keskittynyt Isisin-vastaisen taistelun sijaan syrjäyttämään Iranin tukemat huthi-kapinalliset Jemenissä”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat