Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen Hornetit mukana Naton ilmaharjoituksessa Virossa – reaktio Venäjän sotilaslentoihin

Harjoitusta voi pitää reaktiona Venäjän sotilaslentoihin, joita Venäjä on tehnyt tutkavastaanottimet eli transponderit pois päältä kytkettyinä.

Ulkomaat
 
Marko Mumm
Suomalaiset harjoittelivat eksyneen lentokoneen saattamista kansainvälisestä ilmatilasta ja luovuttamista Belgian hävittäjille, sekä ilmataistelua Puolan hävittäjien kanssa.
Suomalaiset harjoittelivat eksyneen lentokoneen saattamista kansainvälisestä ilmatilasta ja luovuttamista Belgian hävittäjille, sekä ilmataistelua Puolan hävittäjien kanssa. Kuva: Marko Mumm

Ämari

Baltian taivaalla lentelevät sotilaskoneet ovat yksi Ukrainan kriisin konkreettisimpia seurauksia Suomenlahden alueella.

Tiistaina Naton tukikohtaan Viron Ämariin laskeutui kaksi suomalaista Hornet-hävittäjää, Puolan, Espanjan ja Belgian hävittäjiä sekä suuri Naton Awacs-tiedustelukone katollaan lautasen muotoinen tutka.

Virossa alkoi tiistaina Naton ilmaharjoitus, joka tunnetaan nimellä Ramstein Alloy 1.

Hornetien tehtävänä oli saattaa Suomenlahden yllä eksynyttä lentokonetta, johon ei saatu yhteyttä.

”Siiven vaaputuksilla osoitimme, että lentoon puututaan. Näytimme lentokaarella suunnan, joka Viron lennonjohdosta annettiin”, suomalainen hävittäjäohjaaja kuvaili.

Suomalaiset hävittäjäohjaajat eivät saaneet puhua nimellään.

Viron Ämarista nousi vastaan kaksi Belgian hävittäjää, jotka saattelivat harhailevan lentokoneen Ämarin kentälle.

Naton kumppanimaista ilmaharjoituksiin osallistui Suomen lisäksi Ruotsi.

Ruotsalaiset harjoittelivat maanpäällisten kohteiden pommitusta Pohjois-Virossa Tapan harjoituskentällä.

Tiistain harjoitusta voi pitää reaktiona Venäjän sotilaslentoihin, joita Venäjä on tehnyt tutkavastaanottimet eli transponderit pois päältä kytkettyinä. Viime vuonna näin tapahtui kaikkiaan 280 lennolla Baltian alueella, kertoi Viron ilmavoimien komentaja Jaak Tarien.

Nato avasi Ämarin tukikohdan pian sen jälkeen, kun Venäjä valloitti Krimin vuonna 2014.

Baltian mailla ei ole omia hävittäjiä, vaan muiden Nato-maiden hävittäjät vastaavat vuorollaan niiden ilmatilan valvonnasta tukikohtinaan Liettuan Šiauliai ja Viron Ämari.

Hornetit ovat Suomen ilmavoimien mukaan laskeutuneet Ämariin kaksissa Naton harjoituksissa viime vuonna ja tänä vuonna tiistaina.

Viime viikolla Venäjän hävittäjät lensivät Itämerellä Yhdysvaltojen laivan lähellä uhkaavasti.

”He ovat toimineet samaan tapaan kahden vuoden ajan Mustallamerellä. Venäjä haluaa osoittaa herruuttaan myös Itämeren alueella”, Tarien sanoi.

Yhdysvallat on ilmoittanut tuovansa ensi vuoden alussa panssariprikaatin eli noin 4 500 sotilasta harjoittelemaan Baltian maihin, Puolaan, Bulgariaan, Romaniaan ja Unkariin. Lisäksi se aikoo varastoida Länsi-Eurooppaan kalustoa panssariprikaatia varten.

Oikaisu 20.4 kello 12.45: Jaak Tarien on Viron ilmavoimien komentaja, ei puolustusvoimien komentaja kuten uutisessa aiemmin virheellisesti kerrottiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat