Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rajatarkastukset hiertävät Pohjolassa – väliaikaisille tarkastuksille ei näy loppua

Pohjolan poliitikot toivovat tarkastusten purkua, merkkejä siitä ei silti ole

Ulkomaat
 
Julia Lindemalm
Poliisi tarkasti junamatkailijoiden matkustusasiakirjoja Malmön Hylliessä marraskuussa 2015 , Ruotsin rajatarkastusten juuri alettua.
Poliisi tarkasti junamatkailijoiden matkustusasiakirjoja Malmön Hylliessä marraskuussa 2015 , Ruotsin rajatarkastusten juuri alettua. Kuva: Julia Lindemalm

Fakta

  Ruotsi: Väliaikaiset rajatarkastukset Tanskan rajalla Malmössä marraskuusta alkaen. Lisäksi tammikuusta alkaen jo Tanskan puolella vaaditaan henkilöpapereita julkisissa kulkuvälineissä kaikilta matkustajilta.

  Tanska: Aloitti rajatarkastukset Saksan vastaisella rajallaan tammikuussa.

  Norja: Aloitti rajatarkastukset marraskuussa. Henkilöpaperit tarkistetaan Ruotsista, Tanskasta ja Saksasta tulevilla laivoilla.

  Suomi: Tekee pistokokeita Tornion raja-asemalla.

  Islanti: Ei poikkeuksellisia rajatarkastuksia.

Oslo. Pohjoismainen yhteistyö on uhattuna, jos väliaikaiset rajatarkastukset maiden välillä saavat jatkua.

Se tuntui olevan viesti, kun pohjoismaiset kansanedustajat ruotivat Pohjolaan pakolaiskriisin aikana nousseita raja-aitoja Oslossa, Pohjoismaiden neuvoston istunnossa tiistaina.

Pohjoismaissa on siten 1950-luvun lopun vallinnut vapaa liikkuvuus yli rajojen. Sitten tammikuun tämä on ollut koetuksella rajamuodollisuuksien takia.

Vaikutukset maiden välisiin suhteisiin huolestuttavat poliitikkoja kaikissa maissa. Väliaikaisiksi tarkoitetuille tarkastuksille kun ei toistaiseksi näy loppua.

”Ei ole epäilystäkään, etteikö tämä vaikuttaisi kielteisesti maidemme suhteisiin, myös poliittisella tasolla”, sanoi Pohjoismaiden neuvoston presidentti, tanskalainen Henrik Dam Kristensen Tanskaan ja Ruotsiin viitaten.

Muutos Pohjoismaissa tapahtui varsinaisesti, kun Ruotsi aloitti tammikuun alussa henkilöllisyyspapereiden tarkastukset kaikilta maahan julkisin kulkuvälinen pyrkiviltä jo Tanskan puolella. Tanska vastasi aloittamalla rajatarkastukset Saksan rajalla.

Ruotsin rajalla on siitä alkaen ollut voimassa tuplatarkastukset, sillä Ruotsi jatkaa edelleen omalla puolellaan myös sisärajatarkastuksia, jotka se aloitti jo marraskuussa.

Sittemmin turvapaikantulijoiden tulo on liki loppunut. Ruotsiin tuli syksyn kiivaimpina aikoina noin 10 000 turvapaikanhakijaa viikossa, nyt noin 500. Norjassa, Tanskassa ja Suomessa puhutaan alle sadasta viikossa.

Vaikkei rajoja enää koetella, on kanta kaikissa maissa ollut toistaiseksi, että tilanne voi muuttua. Viime aikoina turvapaikanhakijoita on alkanut taas tulla aiempaa enemmän Libyan ja Italian reittiä.

On liian aikaista sanoa, koska tarkastuksista päästään eroon, toistivat myös pohjoismaiset yhteistyöministerit Suomen Anne Berner ja Norjan Elisabeth Aspaker.

”Ongelma on, että EU:n ulkoraja ei pidä. Fokuksemme pitää olla EU:ssa, Schengenissä ja Dublinin sopimukseen liittyvissä päätöksissä. Näiden päätösten pitää olla tehtynä ennen kuin voimme luopua rajatarkastuksista”, Norjan pääministeripuolue Høyrea edustava Aspaker sanoi.

Myös Norja aloitti väliaikaiset rajatarkastukset marraskuussa.

Ennen muuta Tanskassa ja Ruotsissa rajatarkastuksia on arvosteltu kovasanaisesti.

Juutinrauma on ollut symboli pohjoismaisen yhteistyön eduista. Maiden työmarkkinat ovat pitkälti yhdistyneet. Skånen ja Kööpenhaminan välillä kulkee yksinomaan junalla päivittäin 9 000–12 000 työmatkaajaa. Heidän matkansa on nyt vaikeutunut tarkastusten takia.

Kyse on myös rahasta. Etelä-Ruotsin kauppakamarin tuoreiden laskelmien mukaan Tanskan ja Ruotsin välille pystytetyt esteet maksavat muun muassa myöhästelyjen vuoksi noin 160 miljoonaa euroa vuodessa.

Maiden sisäministerit käyvät nyt neuvotteluja siitä, voisiko Ruotsin tuplatarkastukset yhdistää tai tarkastuksia muutoin helpottaa. Toistaiseksi tämä on kaatunut lain esteisiin muun muassa, koska Ruotsin poliisilla ei ole toimivaltaa Tanskassa.

Liian myöhään, arvostelee osa kansanedustajista.

”Hienoa, että tätä mietitään. Ongelma on että tarkastukset tulivat voimaan tammikuun neljäntenä. Nyt on huhtikuun puoliväli, ja puhumme tästä vasta nyt. Sitä olisi voinut ajatella jo kolme neljä kuukautta sitten”, sanoo ruotsalainen Hans Wallmark, maltillisen kokoomuksen skånelainen edustaja.

Ruotsin ja Tanskan hallituksilta on hänen mukaansa puuttunut mielikuvitusta ja halua helpottaa päivittäin matkustavien taakkaa. ”Uskon, että kyse on ollut voimien mittelöstä maiden hallitusten välillä, ja tässä taistelussa kansalaiset häviävät.”

Oslossa keskustelua käytiin muun muassa siitä, tarvitsisivatko Pohjoismaat vastaisuudessa yhteisen rajavalvonnan, käytännössä Tanskan ulkorajalle.

Tanskan pääministeri Lars Løkke Rasmussen ehdotti tätä aiemmin tänä vuonna. Ajatuksena on muun muassa, että yhteisillä tarkastuksilla vältyttäisiin liikkumista ja kauppaa haittaavista esteistä Pohjoismaiden välillä. Ehdotus yhteisestä rajasta ei silti ole ottanut suuremmin tulta muissa Pohjoismaissa.

”Meidän on keskityttävä kehittämään sitä järjestelmää, joka jo on olemassa. Fokuksemme on oltava EU:n ulkorajalla”, sanoi Aspaker.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat