Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nato ja Venäjä elvyttävät dialogia – tarve välttää ainakin onnettomuudet

Sotilasliitto Naton ja Venäjän neuvosto kokoontuu ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen.

Ulkomaat
 
Marko Mumm
Kaksi suomalaista Hornet-hävittäjää saapui tiistaina Ämarin lentokentälle Viroon. Harjoituksissa Hornettien tehtävänä oli saattaa Suomenlahden yllä eksynyttä lentokonetta.
Kaksi suomalaista Hornet-hävittäjää saapui tiistaina Ämarin lentokentälle Viroon. Harjoituksissa Hornettien tehtävänä oli saattaa Suomenlahden yllä eksynyttä lentokonetta. Kuva: Marko Mumm
Fakta

Välit kiristyivät

 Naton ja Venäjän suhteet kehittyivät melko hyviksi sen jälkeen, kun Neuvostoliitto romahti 1991. Venäjästä tuli Naton rauhankumppani 1994.

 Venäjän presidentti Vladimir Putin totesi vuonna 2000 BBC:n haastattelussa, että Venäjä voisi harkita Naton jäsenyyttä.

 Viime vuosina Venäjä on nähnyt Naton uhkana.

 Vuodesta 2002 alkaen Naton ja Venäjän edustajat ovat tavanneet yhteisessä neuvostossaan. Neuvosto kokoontuu tänään keskiviikkona ensimmäisen kerran kahteen vuoteen.

Bryssel. Jos Venäjä halusi viime viikolla lähettää viestin siitä, mitä maa ajattelee suhteiden kohentamisesta, viesti oli omituinen.

Viestintä Itämerellä kun oli tällaista: Ensin Venäjä häiritsi USS Donald Cook -alusta hävittäjillään, ja pian sen jälkeen venäläishävittäjä lensi vaarallisen lähelle Yhdysvaltain tiedustelukonetta.

Yhdysvaltain mukaan sillä olisi ollut oikeus ampua alas venäläishävittäjät.

Jos aseet olisivat puhuneet, tänään keskiviikkona Brysselissä olisi jäätävän tunnelman lisäksi täysi kriisi-ilmapiiri. Koska tänään sotilasliitto Naton ja Venäjän neuvosto kokoontuu ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen.

Suurlähettilästason tapaaminen Brysselissä on osoitus, että Natossa ja Venäjälläkin on tarvetta saada jonkinlainen dialogi käyntiin.

Kaksi vuotta sitten yhteydenpito vaimeni, kun Venäjä oli vallannut Krimin niemimaan ja valmisteli Ukrainan sotaansa.

Diplomaattien mukaan tapaamisen pääaiheet ovat Ukrainan tilanne, Afganistanin sota sekä se, miten vältetään Naton ja Venäjän väliset ”onnettomuudet”, jollainen olisi voinut sattua Itämerellä viime viikolla.

Kaiken yllä leijuu kuitenkin ajatus, etteivät Nato-maat halua viestiä, että Ukraina ja Krimin valtaaminen olisi jotenkin unohtunut. Jos lämpenemistä suhteissa olisikin tapahtunut, pakkasen puolella ollaan ja lujasti.

Puolustusministeri Jussi Niinistö ei ole varma, oliko Venäjällä Nato-kokous mielessä, kun sen hävittäjä häiritsi USS Donald Cookia. Vai oliko kyseessä Venäjän vanha ärsytyksen aihe Yhdysvaltain ohjuspuolustus, johon kyseinen alus liittyy.

”Tuota samaa alusta on aiemmin häiritty Mustallamerellä. Mutta tällaisissa tapauksissa on aina vaara, että tapahtuu vahinkoja”, Niinistö kertoi tiistaina Luxemburgista, jossa hän osallistui EU-kokoukseen.

Niinistön mukaan Venäjän ja Naton on löydettävä edes sen verran yhteistä säveltä, ettei Itämerellä käy niin kuin Syyriassa äskettäin. Turkki ampui alas venäläishävittäjän, mikä ajoi maat lähes sodan partaalle.

Ulkoministeri Timo Soini sanoo, ettei hän usko Venäjän ja Yhdysvaltain haluavan aseellisia yhteenottoja. Mutta hänen mukaansa on selvää, että Itämeren turvallisuustilanne on muuttunut vaarallisemmaksi Ukrainan sodan jälkeen ja vahinkojen mahdollisuus on suuri.

Soini sanoi maanantaina, että Yhdysvalloilla ja Venäjällä on vuosikymmenien perinteet välttää aseellisia yhteenottoja, vaikka virallinen yhteydenpito näyttäisi olevan jäissä.

”Jos ei neuvotella, niin ei ole kyllä mahdollisuuksia päästä eteenkään päin”, Soini totesi.

Vaitonaisuuden aikana sekä Yhdysvallat että Venäjä ovat ryhtyneet toimiin, jotka syventävät epäluottamusta. Yhdysvallat on lisännyt sotilaallista panostaan Euroopassa, kun taas Venäjä on tehnyt yllätyssotaharjoituksista ja muista uhitteluistaan pysyvän toimintatavan.

Yhden näkemyksen mukaan Nato on Venäjälle täydellinen vihollinen, jota presidentti Vladimir Putin käyttää sisäpoliittisiin tarkoituksiin. Nato on melko ennalta-arvattava toimija, jonka sotaharjoitukset löytyvät sotilasliiton verkkosivuilta.

Karkeasti ottaen Venäjää ärsyttää Natossa yksi asia ylitse muiden: itälaajentuminen, jonka siemenet kylvettiin jo 1990-luvulla, kun Venäjää johti iloisessa hiprakassa Boris Jeltsin. Noina ”historian lopun” vuosina flirttailtiin jopa ajatuksella, että eikös Venäjäkin voisi liittyä Natoon.

Vuonna 2007 sotilasliitto oli paisunut kuin pullataikina entisiin neuvostosatelliitteihin. Jeltsinin seuraaja Putin piti Münchenissä hyökkäävän puheen, jossa hän syytti Yhdysvaltoja asevarustelukierteen kiihdyttämisestä.

Runsas vuosi myöhemmin, kuin vielä iloisessa kylmän sodan jälkeisessä hiprakassa, Naton huippukokouksessa kirjattiin seuraava lause:

”Nato toivottaa tervetulleeksi Ukrainan ja Georgian euroatlanttiset halut päästä Naton jäseneksi. Tänään olemme sopineet, että näistä maista tulee Naton jäseniä.”

Ei muuten tule, ajatteli Putin. Ja sitä viestiä hän edelleen niin monin tavoin toistaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat