Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Donald Trump otti New Yorkissa ylivoimaisen voiton – demokraattien esivaalissa 126 000 ei päässyt äänestämään

Demokraattien puolella Hillary Clinton löi Bernie Sandersin

Ulkomaat
 
Staten Island on Trumpin valtakunta
Staten Island on Trumpin valtakunta
Lyhyt lauttamatka Manhattanilta vie republikaanien saarelle. Toimittaja ja kuvaaja Laura Saarikoski. Leikkaus Terhi Liimu.
Fakta

New York äänestää tiistaina

 Demokraatit ja republikaanit äänestävät New Yorkissa tiistaina. Jaossa on 95 republikaanien ja 291 demokraattien valitsijamiestä.

 Demokraattien puolella Hillary Clintonilla on 1307 valitsijamiestä, Bernie Sandersilla 1087. Mukana luvussa eivät ole supervalitsijamiehet, joista suurin osa kannattaa Clintonia. Ehdokkuuteen tarvitaan 2383 valitsijamiehen tuki.

 Republikaanien puolella Donald Trump johtaa 742 valitsijamiehellä. Ted Cruzilla on 529, John Kasichilla 143. Ehdokkuuteen tarvitaan 1237 valitsijamiestä.

 Usein esivaalikisa on jo ratkennut huhtikuun puoliväliin mennessä, mutta ei tällä kertaa.

New York

Miljardööri Donald Trump otti tiistaina ylivoimaisen voiton republikaanien esivaaleissa New Yorkissa. Demokraattien puolella entinen ulkoministeri Hillary Clinton löi senaattori Bernie Sandersin.

Trump ja Clinton olivat New Yorkin esivaalien ennakkosuosikit, koska kyse on molempien kotiosavaltiosta. Sanders on syntynyt New Yorkissa, mutta edustaa Vermontia kongressissa.

Kun äänistä oli laskettu 91 prosenttia, Trump oli saanut noin 60,2 prosenttia republikaanien äänistä New Yorkissa. Ohion kuvernööri John Kasich oli toisena ja Texasin senaattori Ted Cruz kolmantena.

”Me aiomme neuvotella uskomattomia kauppasopimuksia. Aiomme rakentaa armeijastamme suuremman kuin koskaan ennen. Kukaan ei enää ryppyile meille”, lupasi Trump voittopuheessaan.

Trumpin ylivoimainen voitto merkitsee sitä, että hän oli saamassa lähes kaikki New Yorkin 95 valitsijamiestä. Näin Trumpin mahdollisuudet varmistaa republikaanien ehdokkuus ennen heinäkuun puoluekokousta paranevat.

Trumpilla oli ennen New Yorkia 742 valitsijamiestä. Republikaanien presidenttiehdokkuuteen tarvitaan 1 237 valitsijamiehen tuki.

Demokraattien puolella Clinton oli saanut 57,5 prosenttia ja Sanders 42,5 prosenttia, kun äänistä oli laskettu 92 prosenttia. New Yorkissa oli jaossa 291 demokraattien valitsijamiestä.

”Meillä on enemmän yhdistäviä kuin erottavia asioita”, sanoi Clinton voitonpuheessaan osoittaen sanansa Sandersin kannattajille, joiden hän toivoo siirtyvän taakseen. ”Voitto on näköpiirissä.”

Clinton piikitteli jo Cruzia ja Trumpia, joiden politiikkaa hän kutsui vaaralliseksi.

Clinton johti Sandersia koko kisassa ennen tiistaina yli 200 valitsijamiehellä, ja Sanders tarvitsisi selviä voittoja ottaakseen hänet kiinni. Tiistaina Clinton kuitenkin kasvatti etumatkaansa jonkin verran.

Clinton toivoo, että Sanders vetäytyisi vähitellen kisasta, jotta demokraattipuolue alkaisi yhdistyä hänen taakseen. Sanders on kuitenkin ilmoittanut, että hän aikoo jatkaa kampanjointia kesään asti.

Sanders toivoo voittoja itärannikon ja länsirannikon vapaamielisissä osavaltioissa, vaikka on vaalimatematiikan perusteella epätodennäköistä, että ne riittävät työntämään hänet voittajana maaliviivan yli.

New Yorkin esivaaleja varjostivat vakavat äänestysepäselvyydet.

New Yorkin äänestyslautakunta vahvisti tiedon, jonka mukaan jopa 126 000 demokraattiäänestäjää Brooklynissa oli poistettu äänestysrekisteristä viime marraskuun jälkeen. Osa ilmestyi tiistaina äänestämään ja järkyttyi, ettei löytänyt nimeään listalta.

Uutiskanava CNN:n mukaan nimet oli poistettu rekisteristä sen jälkeen, kun ihmiset eivät olleet äänestäneet kaksissa viime vaaleissa eivätkä vastanneet vaalilautakunnan muistutuksiin rekisteröityä uudelleen.

Brooklynissa on yhteensä 800 000 rekisteröitynyttä demokraattiäänestäjää, sekä Sandersin että Clintonin kannattajia.

New Yorkin riippumattomat äänestäjät arvostelivat myös sääntöä, jonka mukaan äänestäjien olisi pitänyt rekisteröityä joko demokraateiksi tai republikaaneiksi jo viime vuoden lokakuussa, jotta he olisivat voineet äänestää tiistaina. Sääntö vei todennäköisesti ääniä etenkin Sandersilta, jonka kannattajista suuri osa on riippumattomia.

Sääntö oli nolo yllätys myös Trumpin aikuisille lapsille, joista kaksi oli unohtanut rekisteröityä ajoissa republikaaneiksi. He eivät voineet äänestää isäänsä.

Donald Trump voitti kotiosavaltiossaan
Donald Trump voitti kotiosavaltiossaan
Republikaanien presidenttiehdokkuutta tavoitteleva Donald Trump jyräsi voittoon New Yorkin osavaltion esivaalissa. Kuva: Reuters
Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Yhdysvaltojen presidentin valinta on monivaiheinen kisa, joka huipentuu marraskuussa 2016. Grafiikkavideo selittää päävaiheet alle kahdessa minuutissa.
LUCAS JACKSON / Reuters
Demokraattien presidenttiehdokkaat Hillary Clinton ja Bernie Sanders televisioväittelyssä huhtikuun 14. päivänä.
Demokraattien presidenttiehdokkaat Hillary Clinton ja Bernie Sanders televisioväittelyssä huhtikuun 14. päivänä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat