Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pidätettyjä vauvoja jäänyt vaille maitoa Kreikan pakolaiskeskuksissa – avustustyöntekijä kuvailee olosuhteita ”kauheaksi”

Maitokorviketta jakavia avustajia on käännytetty pois pidätyskeskuksilta. Myös kunnollisen ruuan jakelussa on ongelmia, pakolaiset ja järjestöt sanovat.

Ulkomaat
 
NRC
Afganistanilaiset Marouf, vaimo Parona, lapset Sunia-vauva, Milor (5) ja Arash (10) pidätyskeskuksessa Chiosin saarella Kreikassa.
Afganistanilaiset Marouf, vaimo Parona, lapset Sunia-vauva, Milor (5) ja Arash (10) pidätyskeskuksessa Chiosin saarella Kreikassa. Kuva: NRC
Fakta

Sopimus johti tuhansien pidätyksiin Kreikan saarilla

 EU ja Turkki sopivat maaliskuussa, että Turkista Kreikkaan laitonta merireittiä tulevia aletaan palauttaa Turkkiin.

 Tuhansia Kreikan saarille tulleita pakolaisia ja siirtolaisia on sopimuksen jälkeen suljettu pidätyskeskuksiin, jotta he eivät etene pidemmälle Eurooppaan. He odottavat päätöstä palautuksesta tai mahdollisuudesta hakea turvapaikkaa.

 Jokaista Kreikasta palautettavaa syyrialaista kohti EU ottaa syyrialaispakolaisen Turkista. EU valmistautuu 72 000 ihmisen sijoittamiseen.

Kreikassa pidätetyksi joutuneita vauvoja on jäänyt vaille tarvittavaa määrää maitoa pakolaisten pidätyskeskuksissa, kertovat avustusjärjestöt.

Pidätyskeskuksissa on vauvoja, joiden äidit eivät pysty imettämään heitä. Osa lapsista on jäänyt vaille maitokorviketta tai saanut sitä vain pieniä määriä päivittäin, kertovat avustusjärjestöt.

Ongelma on akuutti etenkin Vialin keskuksessa Chiosin saarella, jossa noin 1 100 pakolaista on pidätettynä. Pidätetyistä noin 40 prosenttia on lapsia.

Nurture Project International -järjestö (NPI) kertoo käyneensä Vialin keskuksella päivittäin tarjoamassa maitokorvikkeita ja apua imetykseen, mutta vapaaehtoiset on toistuvasti käännytetty pois.

Järjestöllä olisi tarpeeksi korvikemaitoa vauvojen tarpeisiin, mutta ongelma on pääsy autettavien luokse, NPI sanoo uusimmassa tilannekatsauksessaan.

Pakolaisten ja siirtolaisten pidätykset ovat seurausta EU:n ja Turkin välisestä sopimuksesta. Sopimus pyrkii sulkemaan pakolaisilta reitin Turkista Kreikan saarien kautta muualle Eurooppaan. Tämän vuoksi ainakin 6 000 pakolaista ja siirtolaista on suljettu pidätyskeskuksiin Lesboksen ja Chiosin saarille.

Suurin yksittäinen ryhmä saarille tulijoista on Syyrian sotaa pakenevia ihmisiä. Pakolaiset odottavat pidätyskeskuksissa päätöstä, voivatko he hakea turvapaikkaa vai lähetetäänkö heidät veneillä takaisin Turkkiin.

On epäselvää, kuinka monta vauvaa ongelma maidonsaannissa koskee. Asiasta raportoinut The Guardian -lehti keräsi tietoja Chiosin saarella noin 25 vauvasta, jotka ovat saaneet vain desilitran maitokorviketta kerran päivässä.

NPI-järjestön mukaan valtaosa pidätyskeskuksista olevista äideistä pystyy itse imettämään lapsiaan.

Ihmisoikeus- ja avustusjärjestöt ovat arvostelleet rajusti turvapaikanhakijoiden, etenkin lasten, sulkemista pidätyskeskuksiin.

”Olosuhteet ovat kauheat. Tilaa ei ole tarpeeksi, kaikille ei ole sänkyjä. Lapsia nukkuu lattialla”, sanoi Norjan pakolaisavun tiedottaja Tiril Skarstein HS:lle tiistai-iltana.

Skartstein vieraili viime viikolla Chiosin keskuksessa. Hänen haastattelemat naiset kertoivat, että ongelmia on myös sopivan ruuan saamisessa.

”He saavat perunoita ja makaronia. Monet lapset eivät ole tottuneet sellaisen ruokaan ja kieltäytyvät syömästä. Jotkut äidit kertoivat joutuneensa syöttämään lapsia pakolla”, Skartstein sanoi.

Lesboksen pidätyskeskuksessa oleva syyrialainen kertoi tiistaina, että vauvat ovat kyllä saaneet tarpeeksi maitoa, mutta aikuisille ei ole tarpeeksi ruokaa, ainakaan tarpeeksi monipuolista.

Tarjolla on on makaronia, makaronia, syyrialaismies viestitti Morian pidätyskeskuksesta HS:n kirjeenvaihtaja Suvi Turtiaiselle.

Pidätyskeskuksia hallinnoivat Kreikan viranomaiset. Rakennukset oli alun perin tarkoitettu pakolaisten rekisteröintiin, mutta ne muutettiin nopeasti pidätyskeskuksiksi, joten esimerkiksi saniteettitiloissa on puutteita.

Tiistaina Kreikan viranomaiset ilmoittivat alkavansa päästää joitain pidätettyjä pois pidätyskeskuksista, kertoi uutistoimisto AFP. Lupa olisi annettu yli 25 päivää pidätettyinä olleille ihmisille, jotka ovat jättäneet turvapaikka-anomuksen.

Norjan pakolaisjärjestön mukaan ainakin Chiosilla pidätyskeskus kuitenkin pysyi tiistaina yhä suljettuna.

Osa pidätetyistä on ollut nyt säilössä melkein kuukauden. Skarsteinin mukaan monet pakolaiset pystyisivät itse ostamaan kyliltä ruokaa ja muuta tarvitsemaansa, jos he pääsisivät pois keskuksista.

Useimmat siirtolaiset ja pakolaiset tulevat Kreikkaan salakuljettajien kyydissä. Syyriasta on vaikea päästä pakoon luvallisia reittejä, mikä saa monet turvautumaan salakuljettajiin.

EU:n ja Turkin välisen sopimuksen tultua voimaan maaliskuussa siirtolaisten tulo Kreikan saarille on vähentynyt. Tahti on nyt noin sata ihmistä päivässä. Se on vain kymmenesosa viime vuoden maaliskuun määrästä.

Viime vuonna Eurooppa koki vaikeimman pakolaiskriisinsä sitten toisen maailmansodan.

Tätä tahtia Kreikan saarille saapuu nyt noin 3 000 ihmistä kuukaudessa. Kreikalla on kuitenkin entisestään suuri määrä pakolaisia huolehdittavana, ja EU:n suunnitelma uudelleensijoituksista on edennyt takkuisesti.

Tiril Skarstein / NRC
Viisivuotias afganistanilainen Farshad on pidätyskeskuksessa Chiosin saarella Kreikassa perheensä kanssa.
Viisivuotias afganistanilainen Farshad on pidätyskeskuksessa Chiosin saarella Kreikassa perheensä kanssa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat