Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi Sanders ei kelpaa?

Ulkomaat
 
Laura Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.

New York.

Suomalaisesta voi olla vaikea ymmärtää, miksi demokraatti Bernie Sandersin ajamat asiat eivät saa Yhdysvalloissa enemmän kannatusta. Meille julkisen terveydenhoidon ja ilmaisen koulutuksen edut ovat niin selvät.

Yksi iso selitys on amerikkalainen yksilöllisyys. Yhdysvallat on valtava maa, ja amerikkalaiset tulevat kaikista eri kieli-, uskonto- ja etnisistä ryhmistä. Täällä ei tunneta samanlaista solidaarisuutta muita ihmisiä kohtaan kuin Pohjoismaissa.

On helppo ymmärtää, että varakkaat amerikkalaiset eivät halua verojensa nousevan. Mutta myös monet pienituloiset amerikkalaiset vastustavat hyvinvointivaltiota, vaikka sen luulisi hyödyttävän heitä.

Tapasin Illinoisissa naisen, joka oli menettänyt työnsä tehtaan siirryttyä Meksikoon. Hän sai valtiolta kaksi vuotta tukea uudelleenkouluttautumista varten. Silti hän vastusti tiukasti Sandersin ehdotusta, jonka mukaan koulutus julkisissa yliopistoissa kustannettaisiin verovaroin.

Miksi?

”Koska minun piti tehdä 15 vuotta töitä ansaitakseni koulutustukeni. On väärin, että joku muu saisi sen ilmaiseksi”, hän sanoi.

Tämä on Yhdysvalloissa yleistä: epäilys, että joku muu käyttäisi kuitenkin järjestelmää väärin ja pääsisi helpommalla kuin muut.

Voi kuulostaa itsekkäältä, mutta sekin on vain yksi puoli amerikkalaisuudesta. Amerikkalaiset ovat hyvin avuliaita ja anteliaita, kun kyse on omista naapureista, tutuista, lasten koulusta tai läheisen paloaseman hyväntekeväisyyskeräyksestä.

Silloin kun avun kohteen saa valita itse.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat