Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksalaisnainen löysi maailman vanhimman pullopostin – lähettäjä lupasi palkkion palauttajalle vuonna 1906

Brittiläisen meribiologin George Parker Bidderin marraskuussa 1906 lähettämä pulloposti ehti olla liikkeellä 108 vuotta, 4 kuukautta ja 18 päivää.

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
The Marine Biological Association of the United Kingdom
George Parker Bidder
George Parker Bidder Kuva: The Marine Biological Association of the United Kingdom

Jussi Niemeläinen HS

Saksalaisnaisen löytämä pulloposti pääsee Guinnesin ennätysten kirjaan vanhimpana pullopostina, brittilehti Guardian kertoo.

Brittiläisen meribiologin George Parker Bidderin marraskuussa 1906 lähettämä pulloposti ehti olla liikkeellä 108 vuotta, 4 kuukautta ja 18 päivää, ennen kuin saksalainen eläkeläinen Marianne Winkler löysi sen vuonna 2015.

Bidder heitti Pohjanmereen yhteensä yli 1 000 pulloa, joiden avulla hän yritti selvittää merivirtoja. Tätä varten pullossa oli numeroitu kortti, joka pyydettiin palauttamaan Bidderille. Palkkioksi luvattiin yksi šillinki.

Winkler löysi pullon Amrunilla, joka on yksi Pohjois-Friisein saaria Tanskan ja Saksan länsirajan edustalla Pohjanmeren itäreunalla. Hän näki sisällä viestin, joka kehotti rikkomaan pullon, mutta hän yritti aluksi kaivaa sen esiin.

Sisältä löytyi kortti. Winkler ei kuitenkaan tiennyt, kuinka vanha se oli, sillä kortissa ei ollut päiväystä. Winkler noudatti ohjeita ja lähetti kortin pyydettyyn osoitteeseen.

Plymouthissa sijaitsevassa Marine Biological Association -järjestössä yllätyttiin, kun kortti saapui. Bidder kuoli 91-vuotiaana 1954, mutta Plymouthissa hänet muistettiin yhä.

Pullotestillään Bidder pystyi ensimmäistä kertaa todistamaan, että Pohjanmeren syvät virtaukset virtaavat idästä länteen.

Järjestön tiedottaja Guy Baker kertoi Guardianille, että järjestö palkitsi Winklerin luvatulla tavalla.

”Löysimme vanhan šillingin, muistaakseni eBaystä. Lähetimme sen hänelle kiitoskirjeen mukana”, Baker sanoi.

Palkkio oli 1908 sen verran hyvä, että Bidder sai valtaosan korteistaan takaisin vuoden sisällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat