Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Breivikille osavoitto oikeustapauksessa Norjan valtiota vastaan

Oikeus katsoo, että Norjan valtio on rikkonut Euroopan ihmisoikeussopimuksen pykälää, joka kieltää epäinhimillisen kohtelun.

Ulkomaat
 
Lise Aserud Lehtikuva
Anders Breivikin kohtelu vankila-aikana on norjalaisen tuomioistuimen päätöksen mukaan ollut epäinhimillistä.
Anders Breivikin kohtelu vankila-aikana on norjalaisen tuomioistuimen päätöksen mukaan ollut epäinhimillistä. Kuva: Lise Aserud Lehtikuva

Tukholma. Joukkomurhaaja Anders Behring Breivik on voittanut osin oikeustapauksensa Norjan valtiota vastaan. Oslon käräjäoikeus antoi tuomionsa suurta huomiota herättäneessä tapauksessa keskiviikkona.

Oikeuden mukaan valtio on rikkonut Euroopan ihmisoikeussopimuksen pykälää kolme, jossa sanotaan, ettei ketään tule altistaa kidutukselle tai rangaista epäinhimillisellä tai halventavalla tavalla.

Määrääviä tekijöitä olivat oikeuden mukaan muun muassa eristyksen pituus, sen puutteellinen motivointi sekä puutteelliset mahdollisuudet valittaa asiasta. Lisäksi oikeus katsoi, ettei hänen psyykkistä kuntoaan ole huomioitu riittävästi tuomiota annettaessa.

Oikeus kiinnitti huomiota myös toistuviin alastomana tehtyihin turvatarkastuksiin, jotka eivät sen mielestä ole olleet turvallisuuden kannalta riittävän motivoituja.

Valtio määrättiin maksamaan Breivikille 330 937, 50 Norjan kruunun eli noin 35 840 euron korvaukset oikeudenkäyntikuluista.

Asiantuntijat pitivät tuomiota yllättävänä.

”Mielestäni oli melko selvää, ettei valtiota tuomita. Nyt on pantava merkille, että oikeus on toista mieltä”, sanoi Oslon yliopiston professori ja ihmisoikeusasiantuntija Kjetil Mujezinović Larsen Aftenpostenille.

Myös eristystapauksiin erikoistunut asianajaja Thomas Horn oli yllättynyt. Hänen mukaansa tuomio osoittaa, että Norjan oikeusjärjestelmä on riippumaton.

”Ensimmäinen ajatus monille on, että tämä on tappio Norjalle. Mutta kuva on moniulotteisempi – sillä oikeusjärjestelmä on osa valtiota. Meillä on tuomari, joka uskaltaa tehdä kiistanalaisia päätöksiä ja se on Norjan oikeusjärjestelmän selvä hyvä puoli. Tämä on tuomarilta hyvin rohkeata”, hän sanoi

Valtion asianajajat vetosivat tapauksen käsittelyn aikana muun muassa siihen, että Breivikin tiukka eritys on tarpeellista hänen vaarallisuutensa takia. Hänen olojensa on myös katsottu olevan riittävät. Breivikillä on ollut käytössään kolme eri selliä ja muun muassa mahdollisuudet kuntoilla ja opiskella.

Breivik haastoi valtion oikeuteen, koska hänen mielestään olot vankilassa ovat olleet epäinhimilliset ja vahingoittaneet häntä.

Haasteessa oli kyse kahden eri Euroopan ihmisoikeussopimuksen pykälän rikkomisesta. Oikeus katsoi, ettei valtio ole toiminut toisen näistä vastaisesti. Breivik voitti oikeustapauksen siis vain osittain.

Pykälä 8, jonka rikkomisesta valtio vapautettiin, koskee oikeutta yksityisyyteen, perhe-elämään ja yhteydenpitoon. Oikeuden mukaan valtiolla on ollut oikeus seurata Breivikin viestintää laajasti, sillä kyse on muun muassa mahdollisuudesta estää terrorismitekoja.

Valtio harkitsee vielä, valittaako se tuomiosta. Päätös on tehtävä kuukauden kuluessa. Valtiota edustava Marius Emberland totesi NRK:lle keskustelevansa asiasta oikeusministeriön kanssa. Hän totesi myös olevansa yllättynyt tuomiosta.

”Olemme saaneet tukea osalle esittämistämme näkökohdista, olemme siitä iloisia. Olemme iloisia myös siitä, että meillä on riippumaton oikeuslaitos”, hän sanoi.

Myös oikeusministeri Anders Anundsen sanoi olevansa tyytyväinen siihen, että tapaus on nyt käsitelty.

”Ymmärrän, että ihmiset saattavat reagoida tuomioon, mutta on tärkeää että tapaus on käsitelty tavalliseen tapaan oikeusjärjestelmässämme”, hän sanoi NRK:n mukaan kuultuaan tuomiosta.

Breivik murhasi 22. heinäkuuta vuonna 2011 yhteensä 77 ihmistä Oslon keskustan pommi-iskussa ja myöhemmin Utøyan saarella, missä oli käynnissä Norjan työväenpuolueen nuorisojärjestön kesäleiri. Taustalla oli äärioikeistolainen ideologia.

Hän sai teoistaan 21-vuoden vankeusrangaistuksen, joka on pisin mahdollinen Norjassa. Hän on istunut tuomiotaan Skienin vankilassa, missä myös maaliskuussa pidetty oikeudenkäynti pidettiin turvallisuussyistä.

Korjaus: 16:50 Artikkelissa puhuttiin aiemmin vahingonkorvauksista. Kyse on oikeudenkäyntikulujen korvaamisesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat