Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuningatar Elisabet juhlii 90-vuotis­syntymäpäivää Britannian pitkäaikaisimpana monarkkina

Ulkomaat
 
HS–Reuters
Kuningatar Elisabet 90-v - Katso video huikeasta urasta
Kuningatar Elisabet 90-v - Katso video huikeasta urasta
Kuningatar Elisabet II on hallinnut Britanniaa kauemmin kuin yksikään edeltäjänsä. Kuva Reuters

Britannian kuningatar Elisabet II viettää 90-vuotissyntymäpäiväänsä 21.4. täydessä vauhdissa, valtaistuimella ja toimintakuntoisena.

Elisabet on pisimpään koskaan palvellut monarkki maan historiassa. Elisabet ohitti viime syyskuussa kuningatar Viktorian aiemman ennätyksen.

Elisabet kruunattiin kuningattareksi 1952 vain 25-vuotiaana, kun Britannia vielä kamppaili noustakseen toisen maailmansodan raunioista.

”Kuningattarella on aivan ilmiömäisesti energiaa, ja uskon, että hän on voimissaan juuri siksi, että jatkaa työssään”, arvioi Ingrid Seward. Seward on Majesty-lehden päätoimittaja ja The Queen´s Speech -kirjan kirjoittaja.

”Hän on edelleen valtionpäämies ja toimittaa päivittäin asioita. Joskus vähemmän, joskus enemmän”, Seward sanoo.

”Hänellä on ohjelma joka päivälle, ja uskon, että se pitää hänet kunnossa.”

Viimeksi kuluneen vuoden aikana Elisabet on ollut Ranskassa, Saksassa ja Maltalla. Viime vuonna hän emännöi Kiinan pääministeriä Xi Jingpingiä ja Intian pääministeriä Modia Buckinghamin palatsissa. Terveydentila ja kunto näyttivät olevan kunnossa.

Kuningattaren seurueessa Maltalla ollut kirjoittaja Hugo Vickers ällistelee, että monarkki ratsastaa edelleen.

”Kovin moni 90-vuotias ei ratsasta. Kaikki sylinterit toimivat hänen koneessaan, ja se on suuremmoista”, Vickers ihastelee.

Elisabet ei ollut perimysjärjestyksen kärjessä, mutta tilanne muuttui kun hänen setänsä Edward VIII luopui yllättäen kruunusta naidakseen amerikkalaisen Wallis Simpsonin. Elisabetin isästä, kuninkaan veljestä tuli kuningas Yrjö VI.

Yrjön kuoltua Elisabet joutui yllättäen ja nuorena Britannian monarkiksi.

Hänen noustessaan valtaistuimelle 1952 Kaakkois-Aasiassa käytiin Korean sotaa, Neuvostoliittoa johti diktaattori Josif Stalin, ja Britannia ilmoitti hankkineensa ydinaseen.

”Monet edeltäjät ovat käyttäneet ylevää mottoa: Minä palvelen”, Elisabet sanoi 21-vuotissyntymäpäivänään televisioidussa puheessa.

Elisabetin aikana Britaniassa on ollut 12 pääministeriä ja Yhdysvalloissa 12 presidenttiä.

Huge Vickers arvioi, että kuningattaren pitkän iän ja menestyksen salaisuus on se, että hän suhtautuu positiivisesti jokaiseen tulevaan päivään.

Kuningatar viettää syntymäpäivänsä Windsorin linnassa, jossa hän tapaa yleisöä lyhyellä kävelyllä. Viralliset juhlallisuudet järjestetään kesäkuussa suurin menoin Lontoossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat